Flera AAC Clyde Space satelliter på Arianes Vegaraket

2020-06-19 AAC Clyde Space AB (publ)
Arianespaces Vegaraket som är planerad för att skjutas upp från Franska Guyana på söndag 21 juni kommer att föra med sig en mängd hårdvara byggd av AAC Clyde Space, inklusive två satelliter byggda i anläggningen i Glasgow. Uppskjutningen är planerad till den 21 juni kl 01:51 UTC / 03:51 CET, och kan följas på https://www.arianespace.com/ eller https://www.youtube.com/arianespace.

Vega designades ursprungligen för att transportera satelliter från 300 till 2 500 kg till omloppsbana. Den planerade uppskjutningen är den första att demonstrera en ny teknik för "samåkning" som tillåter fler och mindre satelliter att använda raketen för att nå omloppsbana. Vega ska denna gång skjuta upp 53 mikro- och nanosatelliter, varav sju mikrosatelliter från 15 kg till 150 kg och 46 mindre kubsatelliter.

"Söndag blir en spännande dag för oss då mycket av den hårdvara vi byggt under de senaste åren ska skjutas upp i rymden. Uppskjutningen öppnar också ett nytt spännande kapitel för den europeiska rymdindustrin, där vi tydligt etablerar Vega som referens för uppskjutning av små satelliter. Som tillverkare av kubsatelliter är vi mycket glada över att vara en del av detta viktiga steg i raketens utveckling ", säger Luis Gomes, VD för AAC Clyde Space.

Vega kommer att skjuta upp 2 satelliter tillverkade av AAC Clyde Space. PICASSO, en 3U-satellit tillverkad för Royal Belgian Institute of Space Aeronomy (BISA) och European Space Agency (ESA). Satelliten ska användas för jordobservation och ska demonstrera vetenskaplig kapacitet för atmosfärisk fjärranalys med VISION (en hyper-spektral avbildare) och mätningar på plats med SLP (Sweeping Langmuir Probe). Raketen ska också skjuta upp satelliten TARS, byggd av AAC Clyde Space för Kepler Communications. TARS ska erbjuda kommunikationstjänster för Internet of Things (IoT) och applikationer för datainformation.

Dessutom har AAC Clyde Space levererat avionik till flera andra satelliter som är med på uppskjutningen. Bland dessa återfinns en Power Control and Distribution Unit (PCDU) och solpaneler till Lux Space's ESAIL satellit.

"Uppskjutningen av PICASSO är ett mycket spännande ögonblick som markerar starten av en ny era i studiet av jordens atmosfär. PICASSO kommer snart ge verkliga experimentella bevis på att kubsatelliter, och mer generellt småsatelliter, nu är reella vetenskapliga verktyg tillgängliga för oss inom jordobservation. Kubsatelliternas låga kostnad gör det möjligt att använda flera satelliter i form av en konstellation. Därmed kommer de att kunna tillhandahålla data av vetenskaplig kvalitet med hög frekvens och oöverträffad täckning av jorden", säger BIRA-IASBs projektledare Didier Pieroux.

"Kepler ser fram emot att framgångsrikt ta TARS i drift och lägga dess kapacitet till de satelliter vi redan har i omloppsbana. Alla våra tre demonstrationssatelliter har tillverkats av AAC Clyde Space, och deras framgång har gjort det möjligt för oss att fortsätta mot vår mission att bygga internet i rymden", säger Jared Bottoms, Kepler Head of Satellite Programs & Launch.

Mer information om uppskjutningen: https://www.arianespace.com/mission/vega-flight-vv16/

FÖR MER INFORMATION:
Vänligen besök: www.aac-clyde.space eller kontakta:
VD Luis Gomes [email protected]
CFO Mats Thideman, [email protected], mobil +46 70 556 09 73

OM AAC CLYDE SPACE
AAC Clyde Space-gruppen erbjuder kundanpassade, nyckelfärdiga tjänster från design till drift av satellitsystem i omloppsbana, inkluderande tillförlitliga satellitplattformar från 1 till 50 kg. Dessutom levererar vi ett komplett utbud av delsystem för kubsatelliter och småsatelliter. AAC Clyde Spaces oöverträffade "flight heritage" och helhetserbjudande gör det möjligt för kunderna att nå sina mål med en enda, pålitlig partner.

AAC Clyde Spaces aktie är upptagen till handel på Nasdaq First North Premier Growth Market. Erik Penser Bank AB, e-post [email protected], telefon 08-463 83 00, är bolagets Certified Adviser.


Om AAC Clyde Space

AAC Clyde Space erbjuder satellitmarknaden avionikprodukter (elektronik för rymd) med fokus på datahantering såsom omborddatorer och massminne samt strömförsörjning.

Webbplats
www.aac-clyde.space
Bransch
Industrivaror och -tjänster

Prenumerera

Få löpande information från AAC Clyde Space via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nasdaq First North Premier Growth Market Kortnamn AAC ISIN-kod SE0021020716 Certified Adviser Carnegie Investment Bank

IR-Kontakt

Mats Thideman CFO och vice VD [email protected] +46 70-556 09 73