ÅAC Microtec levererar andra satelliten till Kepler, nu redo för uppskjutning

ÅAC har levererat en andra 3U-satellit till kanadensiska Kepler Communications, som ska skjutas upp senare i år. Satelliten tillverkades inom loppet av tre månader för ett pilotprogram som ska demonstrera en "store-and-forward" datatjänst med målet att skapa en väsentligt större konstellation, både för den globala IoT-marknaden, och för kommunikationstjänster i rymden.

Satelliten som kallas CASE, är den andra som ÅAC Clyde byggt för Keplers räkning. Den ska stödja den första 3U-satelliten KIPP, som sköts upp i början av 2018. De två satelliterna ingår i ett pilotprogram för Keplers nya Software Defined Radio (SDR) och antenn och är de första kommersiella enheterna som skjuts upp i Low Earth Orbit (LEO) med kommunikation i Ku-bandet.

AAC Clyde fick nyligen kontrakt från Kepler Communications på ytterligare en satellit, en 6U-plattform som fått namnet TARS. TARS ska bygga vidare på framgången med de två 3U-satelliterna och utrustas med en komplett serie uppgraderade kommunikationsenheter från Kepler för att leverera både bredbands- och smalbandstjänster för telekommunikation. För mer information om TARS, se pressmeddelande publicerat den 20 augusti 2018.

- Med CASE har vi visat vår förmåga att på kort tid leverera pålitliga kundlösningar för kommersiellt bruk. Vi ser fram emot att fortsätta arbeta med Kepler Communications när de expanderar sin verksamhet, säger Iraklis Hatziathanasiou, VP Business Development.

- CASE gav oss möjlighet att snabbt införliva det vi lärt oss från KIPP samtidigt som vi breddar vårt erbjudande. Pilotprogrammet med KIPP och CASE är en utmärkt första demonstration av hur man med flera satelliter kan hantera stora datamängder från globala användare. Det stärker verkligen vårt erbjudande av globala datatjänster medan vi inväntar den ökade kapaciteten och IoT-förmågan i TARS", säger Jared Bottoms, Lead Systems Engineer Kepler Communications.

Keplers mål är att utifrån piloten skapa en betydligt större satellitkonstellation där den nyligen beställda 6U-satelliten från ÅAC Clyde också ingår. Den kommande Gen1-konstellationen ska bestå av tio satelliter och planeras att tas i drift 2020, följt av GEN2 med ytterligare 50 satelliter år 2021 och GEN3 med ytterligare 80 satelliter år 2022 som slutför hela konstellationen om totalt 140 satelliter.

Den första satelliten i programmet, KIPP, sköts framgångsrikt upp i LEO i januari 2018 från Jiuquan Satellite Launch Center (JSLC) i nordvästra Kina och fungerar väl i omloppsbanan. Framförallt har satelliten påvisat funktionaliteten av AAC Clydes 3-axliga styrsystem och omborddator med en imponerande driftsäkerhet.

- AAC Clydes mål är att ta en ledande position på den framväxande marknaden för småsatellitkonstellationer. Genom att leverera "Satellite as a Service" kombinerar AAC Clyde förstklassig tillverkning, nya operativa strukturer och spetsteknologi för att erbjuda kunder oöverträffad tillgång till rymden, säger Craig Clark MBE, grundare av Clyde Space och CSO i AAC Clyde.

För mer information om Kepler Communications: http://www.keplercommunications.com 

2018-10-09

FÖR MER INFORMATION:
Vänligen besök: www.aacmicrotec.com eller kontakta:

VD Alfonso Barreiro, [email protected] 
Styrelsens ordförande Rolf Hallencreutz, [email protected] 

OM ÅAC MICROTEC
ÅAC och dess dotterbolag Clyde Space erbjuder kundanpassade, nyckelfärdiga tjänster från design till drift av satellitsystem i omloppsbana, inkluderande tillförlitliga satellitplattformar från 1 till 50 kg. Plattformarna går att anpassa efter kundernas behov. Vårt helhets erbjudande gör det möjligt för kunderna att nå sina mål med en enda, pålitlig partner. Dessutom levererar vi ett komplett utbud av delsystem för CubeSats och småsatelliter. 

ÅAC Microtecs aktier är upptagna till handel på Nasdaq First North. G&W Fondkommission, telefon 08-503 000 50, är Bolagets Certified Adviser.

OM KEPLER COMMUNICATIONS
Kepler erbjuder, via sitt nästa generations satellitnätverk, global satellitkommunikation. Idag erbjuder Kepler-nätverket kommunikationstjänster via satelliter för applikationer inom "Internet of Things " (IoT). Det långsiktiga målet är att erbjuda internettjänster från rymden.


Om AAC Clyde Space

AAC Clyde Space erbjuder satellitmarknaden avionikprodukter (elektronik för rymd) med fokus på datahantering såsom omborddatorer och massminne samt strömförsörjning.

Webbplats
www.aac-clyde.space
Bransch
Industrivaror och -tjänster

Prenumerera

Få löpande information från AAC Clyde Space via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nasdaq First North Premier Growth Market Kortnamn AAC ISIN-kod SE0021020716 Certified Adviser Carnegie Investment Bank

IR-Kontakt

Mats Thideman CFO och vice VD [email protected] +46 70-556 09 73