AAC Clyde Space sluter avtal med Wyvern om leverans av Space Data as a Service för 8,4 MGBP

2021-06-30 AAC Clyde Space AB (publ)
AAC Clyde Space, ett ledande småsatellitbolag, har slutit ett avtal värt ca 100 MSEK (8,4 MGP) för att leverera högupplöst, multiband, hyperspektral data från rymden till det kanadensiska jordobservations-företaget Wyvern Inc. under en första fyraårsperiod med planerad start i mitten av 2022.

Enligt avtalet ska AAC Clyde Space designa, tillverka och äga tre 6U EPIC-satelliter utrustade med en hyperspektral nyttolast. Wyvern Inc. förbinder sig att abonnera på datatjänsten i fyra år. Efter de första fyra åren kan kontraktet förlängas årsvis. Den första satelliten planeras skjutas upp under första halvåret 2022, följt av två satelliter planerade för uppskjutning under andra halvåret 2022.

"Vi är mycket glada att Wyvern, som är specialiserade på jordobservation, har valt vår Space Data as a Service-tjänst för att få tillgång till data från rymden. Det kommer att göra det möjligt för dem att fokusera på att leverera tjänster av hög kvalitet till sina kunder, samtidigt som de lämnar åt oss att göra det vi gör bäst - designa, tillverka och drifta rymdfarkoster", säger AAC Clyde Space VD Luis Gomes. "Detta är vårt hittills största Space Data as a Service-avtal. Jag räknar med att det blir många fler, både större och mindre, allteftersom företag upptäcker detta kostnadseffektiva och praktiska sätt att få tillgång till data från rymden."

Satelliterna kommer att leverera hyperspektrala bilder, en metod för att fånga data från jorden över hundratals band, vilket ger mycket fler detaljer än de tre färgband som det mänskliga ögat fångar. Wyvern kommer initialt att erbjuda informationen till jordbrukssektorn som kan använda den för att optimera avkastning, upptäcka invasiva växter, sjukdomar och förändringar i jordens sammansättning.

Wyverns VD Chris Robson säger "Wyvern strävar efter att leverera jordobservationsdata i de hyperspektrala banden till nya kunder och med ett större värde. Att arbeta med AAC Clyde Space är ett första steg mot att säkra marknaden medan vi utvecklar optisk teknik som fortsätter att ge revolutionerande rymdbaserade data till en rad olika sektorer."

I mars 2021 meddelade AAC Clyde Space att man överenskommit med Wyvern om att säkra uppskjutningen av tre satelliter i omloppsbana 2022 för detta ändamål.

FÖR MER INFORMATION:
Vänligen besök: www.aac-clyde.space eller kontakta:
VD Luis Gomes [email protected]
CFO Mats Thideman, [email protected], mobil +46 70 556 09 73

För mer information om Wyvern Inc.: www.wyvern.space

Informationen i detta pressmeddelande är sådan som AAC Clyde space AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (MAR). Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggöranden den 30 juni 2021 kl. 17:45 CEST.

OM AAC CLYDE SPACE
AAC Clyde Space är specialiserade på småsatellitteknologi och -tjänster som gör det möjligt för företag, myndigheter och utbildningsorganisationer att i nära realtid få tillgång till högkvalitativa data från rymden. Koncernens växande förmågor finns inom tre områden:

Space Data as a Service - levererar data från rymden direkt till kunder
Rymdmissioner - nyckelfärdiga lösningar som ger kunder möjlighet att effektivisera sina rymdmissioner
Rymdprodukter och komponenter - ett komplett utbud av standardsystem och skräddarsydda delsystem, komponenter och sensorer

AAC Clyde Space avser att bli världsledande inom kommersiella småsatelliter och rymdbaserade tjänster genom att fortsätta att utveckla sin teknologi för att hantera globala utmaningar och förbättra vårt liv på jorden.

Koncernens verksamhet bedrivs huvudsakligen i Sverige, Storbritannien, Nederländerna och USA, med partnernätverk i Japan och Sydkorea.

AAC Clyde Spaces aktie är upptagen till handel på Nasdaq First North Premier Growth Market. Erik Penser Bank AB, e-post [email protected], telefon 08-463 83 00, är bolagets Certified Adviser. Aktien är även upptagen för handel på amerikanska OTCQX-marknaden under symbolen ACCMF.


Om AAC Clyde Space

AAC Clyde Space erbjuder satellitmarknaden avionikprodukter (elektronik för rymd) med fokus på datahantering såsom omborddatorer och massminne samt strömförsörjning.

Webbplats
www.aac-clyde.space
Bransch
Industrivaror och -tjänster

Prenumerera

Få löpande information från AAC Clyde Space via e-post.

Handelsinformation

Kurs ()
Förändring ()
Marknad Nasdaq First North Premier Growth Market Kortnamn AAC ISIN-kod SE0021020716 Certified Adviser Carnegie Investment Bank

IR-Kontakt

Mats Thideman CFO och vice VD [email protected] +46 70-556 09 73