beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted nyheter: Med nytt sortiment i USA kan New Nordic blicka framåt 
beQuoted

Nyhetsbrev, 3 april 2013

Med nytt sortiment i USA kan New Nordic blicka framåt

NEW NORDIC New Nordic genomförde ett omfattande och kostsamt åtgärdsprogram i USA under fjolåret. Med ett nytt produktsortiment på plats menar bolaget att 2013 blir året då den amerikanska verksamheten vänder till vinst. Samtidigt håller tillväxten på övriga marknader i sig.

Åtgärdsprogram i USA genomfört

Under fjolåret genomfördes ett omfattande åtgärdsprogram i New Nordics amerikanska verksamhet. Varor med låg omsättningshastighet återtogs och bolaget fokuserade på att ta fram ett nytt produktsortiment bättre anpassat till den amerikanska efterfrågan.

Omstruktureringen av den amerikanska produktportföljen ledde till ett omsättningstapp på cirka 20 miljoner kronor och en förlust av engångskaraktär på knappt 11 miljoner kronor.

En positiv utveckling på övriga marknader i Europa och Kanada, vilka tillsammans växte med 16 procent, gjorde att koncernens omsättning ändå steg 2,2 procent under fjolåret.

Siffrorna för det fjärde kvartalet 2012 i sammandrag:

  • Omsättning: 46,7 Mkr (48,2)
  • Resultat efter finansnetto: -4,1 Mkr (-4,0)
  • Vinst per aktie: -0,49 kr (-0,42)

Ackumulerat för helåret 2012:

  • Omsättning: 203,8 Mkr (199,5)
  • Resultat efter finansnetto: -4,5 Mkr (2,4)
  • Vinst per aktie: -0,66 kr (0,05)

Löpande stärkt balansräkning

New Nordics balansräkning är och har varit svag efter stora förluster åren 2007 och 2008 då bolagets utlandsexpansion gick för fort.

De senaste åren har New Nordics egna kapital varit i stort oförändrat men tittar man lite noggrannare ser man att skulder amorterats och att balansräkningen stärkts. Till exempel har omsättningstillgångar minus samtliga skulder och avsättningar förbättrats från -30 miljoner till -8 miljoner kronor över tre år.

Detta syns inte på det egna kapitalet eftersom New Nordic skrivit av immateriella tillgångar relaterade till köpet av IQ Medical med 4 - 5 miljoner kronor årligen. Dessa tillgångar är från fjärde kvartalet 2012 helt avskrivna.

Trots de minskande skulderna fortsätter räntekostnader att belasta resultatet med över 3 miljoner kronor per år. Detta är en orimligt hög nivå med tanke på att de räntebärande skulderna uppgår till knappt 11 miljoner kronor enligt balansräkningen.

Bolaget andas optimism

New Nordics aktie reagerade positivt på bokslutskommunikén och har sedan dess stigit med 20 procent till omkring 8 kronor, motsvarande ett börsvärde på 50 miljoner kronor.

En anledning till kurslyftet kan vara att rapporten andades optimism där vd Karl Kristian Jensen bland annat skriver att USA kan bidra positivt till resultatet under 2013.

Kanske blir 2013 året då pusselbitarna faller på plats

Kanske blir 2013 året då pusselbitarna faller på plats. Med förlusterna av engångskaraktär i USA borta tillsammans med de lägre avskrivningarna skulle rörelseresultatet, allt annat lika, hamna omkring 14 miljoner kronor i år. Till detta ska läggas den positiva försäljningstrenden utanför USA.

Samtidigt har New Nordic stått och vägt under en längre tid, och den stora resultatförbättringen har dröjt.

År 2010 var det segdragna produktregistreringar i Kanada som tyngde resultatet, året därefter en svag i försäljning i Sverige och under fjolåret en åtgärdsplan i USA. New Nordic har dock klarat sig utan nyemissioner, trots den ganska svaga balansräkningen.

beQuoted vill därför se att verksamheten utvecklas åt rätt håll framöver innan vi vågar oss på att inteckna för mycket av framtiden. Rapporten för första kvartalet publiceras 29 april. Det blir då intressant att se om verksamheten i USA är i balans och om tillväxten på övriga marknader fortsätter.

Jimmie Landerman

[email protected]

Källa: Med nytt sortiment i USA kan New Nordic blicka framåt


Bolag

New Nordic

Lista

First North

Bransch

Konsument dagligvaror

Skönhetsprodukterna är New Nordics snabbast växande produktgrupp. Här ingår bland annat Hair Volume. År 2011 stod skönhetsprodukterna för 5 procent av bolagets omsättning. Under 2012 ökade andelen till 14 procent.

Diet- och prediabetesprodukter är New Nordics enskilt största produktgrupp med 29 procent av omsättningen under 2012, det trots en rejäl tillbakagång. För 2011 stod produktgruppen för över 40 procent av bolagets totala omsättning.

Aktien

Kurs

8,40 kr

Utveckling 12 mån

28%

Relaterat

Nyhetsrum

USA fortsätter att tynga New Nordic

Tecken på mellanår för New Nordic


 

Om beQuoted

beQuoted publicerar nyheter, analyser och pressmeddelanden för investerare och journalister.

beQuoteds nyhetsredaktion bevakar företag för att ge en pedagogisk rapportering kring relevanta händelser.

beQuoteds kundservice uppdaterar nyhetsrum, Investor Relations och IR-webbplaster åt företag som vill utveckla sina relationer med finansmarknaden.

På webbplatsen www.beQuoted.com uppdateras kontinuerligt finansiell information om olika företag.

Nyheter | Analyser | Pressmeddelanden | IR-webb | Investor relations

Prenumeration

Om du vill ändra eller avsluta din prenumeration på beQuoted nyhetsbrev Klicka här

Synpunkter och kommentarer uppskattas

Om du har synpunkter eller andra kommentarer att ge, hör då gärna av dig.

beQuoted AB
Sveavägen 31
111 34 Stockholm
Tel 08-692 21 90
Fax 08-506 533 99
[email protected]
www.beQuoted.com
 
Ansvarig utgivare:
Thomas Lindgren