beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted Business Briefing nr 4, 2004 

 
 

Hej,

Det händer flera intressanta saker på beQuoted.

En sådan är att Dagens Industri har lagt ut länkar till bolagen på beQuoteds inofficiella lista i DI Trader. Samma länkar finns även på DI.se som är den mest besökta webbplatsen för ekonomiska nyheter.

En annan händelse är att Hagströmer & Qviberg fortsätter att introducera nya värdepapper i Bostads AB Drott. Nu är det en aktietermin som kan handlas fram tills aktien noteras på Stockholmsbörsen.

En tredje nyhet är förbättringen av tjänsten beQuoted Press för distribution av företags pressmeddelanden. Tjänsten har utökats med en ny statistik-modul samt möjligheten att lägga in klickbara länkar i texten.

Ett bolag som går från klarhet till klarhet är TagMaster. Aktien är en av årets vinnare och har stigit med 130 procent sedan årsskiftet. I detta nummer kan Du läsa mer om bolaget som effektiviserar trafikflödena och som har tagit flera viktiga ordrar på den internationella arenan.

 
 

 

Stockholm

Fondkommission

   

Fler bolagsnyheter presenteras som vanligt under rubriken beQuoted Briefing.

Trevlig läsning!

Innehåll

:: TagMaster får genombrott efter hårt arbete
Lokaltrafik och liknande transporter behöver effektiviseras samtidigt som passagerarservicen måste öka. TagMaster har fått flera genombrottsordrar och har avtal om leveranser till och med 2005. Bolaget siktar på ytterligare ett antal stora affärer under de kommande tolv månaderna.

:: beQuoted Briefing
Från våra kunder presenterar vi en sammanställning av nyheter och rapporter. I detta nummer kan du läsa om CoolGuard, Cintindex, GlycorexImpact Europe, Optovent, Senea, Svithoid Tankers och TBook.

 


   

TagMaster får genombrott efter hårt arbete

 
 

TagMaster går från klarhet till klarhet. Under första kvartalet ökade försäljningen med 24 procent jämfört med samma period föregående år. Försäljningen uppgick till 9,2 miljoner kronor (7,4). Dessutom ökade orderingången med 30,7 miljoner kronor (9,8). Per den 31 mars 2004 var orderstocken värd hela 28,3 miljoner kronor.

Verksamhet
TagMaster grundades 1994 och har sitt huvudkontor i Kista. Företaget utvecklar och marknadsför avancerad utrustning för radiofrekvensbaserad identifiering (RFID) och informationstjänster knutna till identifiering.

  • TagMaster handlas hos Stockholm Fondkommission

  • beQuoteds tjänst för OTC-handel används för kurser och avslut

  • beQuoted distribuerar  bolagsinformation till investerare

      Stockholm

      Fondkommission

 
 

Tillämpningar för TagMasters lösningar finns bland annat inom fordonsaccess och parkering, spårbunden trafik, logistik och säkerhet. TagMaster exporterar produkter huvudsakligen till Europa, Asien och Nordamerika via ett globalt nätverk av systemintegratörer och distributörer.

TagMaster-systemet består av en ID-bricka, en så kallad "tag", och en läsare. ID-taggen kan fästas på vilket föremål som helst. De monteras till exempel på ett lokomotiv eller vagn medan läsarna sätts på stationerna intill spåret. TagMasters läsare kan identifiera objekt på 10 meters håll (det vanligaste kravet är 4-6 meter) och som rör sig i hastigheter uppåt 400 km i timmen. Därför kan systemet lämna information i realtid om vart olika tåg befinner sig och vidarebefordra informationen till olika planeringssystem.

Flera viktiga ordrar till TagMaster
Företag och kommuner som erbjuder lokaltrafik och liknande transporter behöver effektivisera trafiken och samtidigt öka passagerarservicen. Systemet ger kontinuerlig information om tågets (eller bussens) ankomsttid vid olika terminaler eller hållplatser. Som vi tidigare har berättat i Business Briefing fick TagMaster en stororder 2001 för övervakning av Londons tunnelbana i samarbete med Motorola. Under första kvartalet i år har nu TagMaster fått ytterligare två större kontrakt, ett i Tyskland och ett i Kina.

Den tyska ordern avser en av linjerna till Hamburgs tunnelbana (HOCHBAHN) som är Tysklands tredje största tunnelbanesystem. Ordern togs i konkurrens med Siemens och omfattar 190 läsare och 800 ID-taggar för över 300 vagnar. Dessa kommer att levereras under 2004 och 2005. Utrustningen integreras med övervaknings- och styrsystemet från Vossloh IT. Vossloh IT är en ledande leverantör av informations- och kommunikationslösningar till företag inom spårbunden transport i Europa. Systemet kommer att öka passagerarservicen och minskar drifts- och personalkostnaderna. TagMaster bedömer att marknaden för liknande lösningar är betydande.

Den kinesiska ordern är den största någonsin mätt i antalet läsare. Efter närmare två års utvärdering fick TagMaster ordern tillsammans med Richor Communication i Shanghai och en lokal systemintegratör. Ordern omfattar 980 läsare som ska levereras under 2004 och 2005. Antalet ID-taggar återstår att kvantifiera. Projektet gäller en mindre del av järnvägsnätet i Kina och förutsättningarna är goda för att andra regioner följer efter. Projektet har godkänts av den kinesiska järnvägsbyrån på såväl regional som central nivå.

TagMaster har också förstärkt samarbetet med sina holländska partners Baas och NedTrain för att representera det kombinerade systemet för hjuldetektering i hela världen. Den tidigare erhållna ordern i Holland är redan i drift. Med Gotcha-systemet från Baas och NedTrain mäts både hjulkvalitet och axeltryck i hög hastighet på 42 platser. Det integrerade TagMaster RFID-systemet ser till att varje mätning matchas med rätt hjulpar.

Finansiell och framtida utveckling
TagMaster redovisade en stark utveckling under första kvartalet i år. Omsättningen steg till 9,2 miljoner kronor (7,4), medan resultatet efter finansnetto steg måttligt till 0,06 miljoner kronor (0,05) på grund av temporära kostnader i kombination med ytterligare uppbyggnad av organisationen. Vid periodens utgång var orderstocken värd 28,3 miljoner kronor.

Företaget har fått flera genombrottsordrar och tecknat avtal om leveranser ända fram till och med 2005. Utvecklingen i Kina är till exempel mycket intressant och TagMaster hoppas kunna avsluta ett antal stora affärer under de kommande tolv månaderna.

TagMaster anser att de projekt som nu har genomförts och de produktanpassningar som gjorts ger bolaget en stark produktportfölj. Inom affärsområdet Logistik försöker man att skapa en marknad genom att informera större och medelstora systemintegratörer och konsultbolag om de möjligheter som RFID ger för hamnar, containerhantering, lastbilsregistrering och företagsinterna transportflöden. Stora värden finns att spara med en automatisk identifiering av fordon och lastbärare då utnyttjandegraden ökar och kapitalbindningen minskas.

Frost & Sullivan och VDC, två erkända marknadsinstitut, bedömde förra året att marknaden för så kallade RFID-lösningar uppgår till cirka 12 miljarder kronor per år samt att tillväxten kommer att uppgå till cirka 30 procent per år.

Rapporten för andra kvartalet kommer den 20 augusti 2004. Innan dess håller bolaget ordinarie bolagsstämma den 15 juni.

Fakta om TagMaster

  • TagMaster utvecklar och marknadsför avancerad utrustning för radiofrekvensbaserad identifiering (RFID).
  • Bildades 1994.
  • Handlas hos Stockholm Fondkommission och beQuoted's inofficiella lista sedan januari 2003.
  • Marknadsvärdet är ca 70 Mkr.
  • Under första kvartalet 2004 uppgick försäljningen till 9,2 Mkr (7,4 Mkr) och resultatet efter finansnetto blev 0,06 Mkr (0,05 Mkr).

Läs mer om TagMaster hos beQuoted

 

 
 
 

beQuoted Briefing

CoolGuard lyfts fram i Börsveckan i en analys av Peter Nilsson. Skribenten anser att aktien har hög potential. Balansräkningen är visserligen skral och därför måste bolaget utvecklas rätt direkt från start annars behöver bolaget be marknaden om mer pengar. Men potentialen är så pass hög att aktien tål en utspädning. Med en bedömd tillväxt på 30 procent under de närmaste åren skulle bolaget kunna vara värt 430 miljoner kronor, vilket innebär en aktiekurs strax under 100 kronor. Även om bolaget via nyemissioner skulle späda ut ägandet till hälften så hamnar värdet ändå långt över dagens kurs. Läs mer hos beQuoted

Cintindex redovisar ett resultat efter finansnetto på 0,21 Mkr för första kvartalet 2004 (0,08 Mkr). Omsättningen uppgick till 0,8 Mkr (1,1 Mkr). Siffrorna är i linje med det sista kvartalet 2004. Utlandsandelen av omsättningen stiger successivt och låg under perioden på knappt 30 procent. Antalet medlemmar uppgår nu till cirka 180.000, varav 150.000 är nåbara sett ur undersökningssynvinkel. Antalet unika webbläsare som besökte Cint i mars uppgick till 123.000. På Cint.se har en tjänst introducerats tillsammans med EasyChange som erbjuder medlemmar att byta mobilabonnemang. Cint har också introducerat en prissökningstjänst avseende mobiltelefoner i samarbete med Prisjakt.nu. Vidare har bolaget investerat i ett nytt Panel Management system, vilket beräknas bli klart under sommaren 2004. Läs mer hos beQuoted

Glycorex substans Glycosorb®-ABO har använts av ett team på Universitätsklinikum Freiburg i Tyskland. För första gången i Tyskland kunde en njurtransplantation genomföras över blodgruppsgränsen från en levande givare. Tack vare Glycosorb®-ABO förhindrades avstötning som man annars riskerar vid transplantationer mellan inkompatibla blodgrupper. Enbart i Tyskland väntar ungefär 12.000 patienter på en njurtransplantation, vilket är nästan 20 gånger fler än i Sverige. Glycorex har kallat till ordinarie bolagsstämma den 25 maj 2004. Till ny styrelse föreslås omval av nuvarande ledamöter Claes Blanche, Carl Groth, Kurt Nilsson och Nils Siegbahn. Till suppleanter förslås omval av Ingbritt Brandelius och Claes Langéen Nilsson. Vidare föreslås att styrelsen erhåller ett bemyndigande om att nyemittera 5.000.000 aktier av serie B. Läs mer hos beQuoted

Impact Europe har kallat till ordinarie bolagsstämma den 29 april 2004. Om bolagsstämman ger sitt godkännande har styrelsen beslutat att uppta ett lån på 3.934.425 kronor genom att ge ut 6.270 skuldebrev på vardera nominellt 627,50 kr. Varje skuldebrev är förenat med en avskiljbar optionsrätt för nyteckning av 6.275 aktier till teckningskursen 0,10 kr eller lägst aktiens nominella belopp. Rätten att teckna skuldebrev tillkommer befintliga aktieägare där varje helt innehav av 5.000 aktier berättigar till teckning av ett skuldebrev med en optionsrätt. Bolagsstämman föreslås även bemyndiga styrelsen att under tiden till nästa ordinarie kunna fatta beslut om nyemission upp till 3.000.000 aktier. Till ny styrelse föreslås omval av Tommy Ekholm, Ole J Fredriksen och Lars Staff. Läs mer hos beQuoted

Optovent redovisar ett resultat efter finansnetto på -1,9 Mkr för första kvartalet 2004 (-2,4 Mkr). Omsättningen uppgick till 0,4 Mkr (0,3 Mkr). Förslag till ny styrelse inför bolagsstämman idag är omval av Tommy Jacobson och Staffan Persson samt nyval av John Eriksson och Christer Jacobsson (Koncernchef för Optovent). John Eriksson har erfarenhet från marknadsföring och försäljning inom den medicintekniska branschen och framförallt inom dialysmarknaden samt kardiologi och blodanalys. Förslaget backas upp av aktieägare som representerar cirka 40 procent av rösterna och kapitalet. Läs mer hos beQuoted

Senea redovisar ett resultat efter finansnetto på -7,0 Mkr för första kvartalet 2004 (-2,3 Mkr). Omsättningen uppgick till 0,7 Mkr (22,7 Mkr). Den pågående tvisten med Actaris har resulterat i ett stillestånd i verksamheten sedan december 2003. Senea har inlett skiljeförfarande mot Actaris och kraven överstiger 100 miljoner kronor. Trots detta har Senea fått förfrågningar och lämnat offerter till ett flertal kunder i såväl Sverige som andra nordiska länder. Handeln med Seneas optionsrätter avslutades den 31 mars och tillförde 11,8 miljoner kronor. Övriga delar av refinansieringsförslaget som styrelsen lagt fram har godkänts vid en bolagsstämma. Refinansieringsprogrammet, som totalt omfattar drygt 50 miljoner kronor, ska medföra att Senea kan realisera värdet i CustCom systemet. Vid bolagsstämman utsågs också en ny styrelse genom omval av Anders Bülow, Paula Kökeritz, Sten Libell och Mats Ljunggren samt nyval av Bengt Sundling (VD) och Per-Olof Eriksson. Per-Olof Eriksson har varit VD i Sandvik AB och ordförande i Svenska Kraftnät. Han är för närvarande styrelseledamot i Volvo, Assa Abloy, SSAB och Custos. Läs mer hos beQuoted

Svithoid Tankers redovisar ett resultat efter finansnetto på 0,3 Mkr för 2003 (-4,0 Mkr för helåret 2003). Eget kapital per aktie uppgår till 16,80 kr (16,20 kr vid årsskiftet) och likvida medel till 3,3 Mkr (0,7 Mkr vid årsskiftet). Arbetet har under första kvartalet dels varit inriktat på att avveckla den kvarvarande riskkapitalportföljen, dels etablera bolaget som ett produkttank-rederi. En aktiv förvaltning av det kapital som successivt frigjorts i samband med att riskkapitalportföljen avyttrats har bidragit till ett positivt resultat. Svithoid Tankers har förvärvat ett pågående nybyggnadsprojekt som avser två produkttankers om 3.400 dwt vardera. Fartygen levereras i november 2005 respektive juni 2006 och båda fartygen har en säkrad långsiktig sysselsättning. Köpeskillingen om cirka 3 miljoner kronor motsvarar nedlagda kostnader och kommer att erläggas genom en riktad emission. Läs mer hos beQuoted

TBook har hållit bolagsstämma. Den befintliga styrelsen omvaldes för en ny period och består av ledamöterna Ulf Svensson, Johan Gembel, Tomas Hedström, Bernt Ohlén och Stefan Peterson. Styrelsen avser att fortsätta strategin att under lönsamhet fokusera på leverans av kostnadseffektiva IT-system till flyg- och reseindustrin. Bolaget fortsätter att söka partnerskap med andra teknikbolag som har framför allt flygbolag som sina kunder. Stämman gav också styrelsen ett bemyndigande om att fatta beslut om nyemission av högst 2.400.000 aktier. Läs mer hos beQuoted

 

 
   

Synpunkter

Vi hoppas att du uppskattar vårt nyhetsbrev. Har du önskemål eller synpunkter vill vi gärna höra från dig. Kontakta oss på [email protected] eller 08-692 21 90.

 

 
   

Om beQuoted

 
  beQuoted arbetar med rådgivning i samband med företagsfinansiering och med att förse aktieägare, investerare och media med information om aktiebolag och aktiekurser.

beQuoted organiserar dessutom aktiehandel tillsammans med banker och fondkommissionärer.

Målgruppen är mindre och medelstora företag.

 

 
om du vill avsluta din prenumeration klicka här
  www.beQuoted.com Kontakta oss