beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted Business Briefing nr 3, 2004 

 
 

Hej,

Idag startar Hagströmer & Qviberg terminshandel i andelar i Bostads AB Drott och terminshandel i Fabege AB. Fabege är gamla Drott efter utdelningen av bostadsaktiebolaget. Terminshandeln förmedlas av beQuoted och pågår tills värdepapperen kan handlas på Stockholmsbörsen.

Nya värdepapper på beQuoted är också Gotlandsbolagets A- och B-aktier som handlas genom Mangold Fondkommission. Gotlandsbolaget var till och med den 19 mars noterat på Stockholmsbörsen.

I februari hade vi glädjen att välkomna CoolGuard som ny kund. Vi lovade att följa utvecklingen i företaget. I detta nummer kan Du läsa mer om CoolGuards system för bevakning av butikernas kyl- och frysdiskar och om varför Du ska leta efter just deras märke i butikerna.

 
 

 

   

Fler bolagsnyheter presenteras som vanligt under rubriken beQuoted Briefing.

Trevlig läsning!

Innehåll

:: CoolGuard håller ett öga på temperaturen
Alla livsmedelsbutiker måste enligt Livsmedelslagen genomföra regelbundna kontroller av temperaturen. Detta tar tid och kostar pengar. Minst 500.000 svenskar matförgiftas varje år, bland annat på grund av bristande temperaturkontroll. CoolGuard har lösningen.

:: beQuoted Briefing
Från våra kunder presenterar vi en sammanställning av nyheter och rapporter. I detta nummer kan du läsa om Countermine, Ecovision, GlycorexImpact Europe, Magic House, Optovent, Sea Power, Senea, Starbreeze, Svithoid Tankers och TagMaster.

 


   

CoolGuard håller ett öga på temperaturen

 
 

Lagstiftning och ökade krav från konsumenterna på att livsmedel skall hålla hög kvalitet och lång hållbarhet öppnar för CoolGuard. Företaget har utvecklat ett system för bevakning av butikernas kyl- och frysdiskar.

Aktien handlas på AktieTorget sedan den 9 februari.

Problemet temperaturkontroll
Tänk er att hålla en obruten leveranskedja vid åtta grader, från råvara till kundvagn. Tänk er kostnaden för att övervaka temperaturen och kostnaden för matvaror som måste kasseras när temperaturen varit för hög.

Hur livsmedel hanteras är inget litet problem. Minst 500.000 svenskar matförgiftas varje år på grund av brister i hanteringen. För varma kyl- och frysdiskar är en del av orsaken.

  • CoolGuard handlas på AktieTorget

  • Bolagets marknadsvärde är cirka 30 miljoner kronor

  • beQuoted distribuerar  bolagsinformation till investerare

 
 

För livsmedelshandlarna innebär temperaturövervakningen även andra problem än som nämns ovan. Handlarna tvingas ha kostsamma säkerhetsmarginaler genom att kyla varorna mer än nödvändigt bara för att kyldiskarna inte larmar i tid. Och alla handlare måste enligt Livsmedelslagen genomföra regelbundna kontroller av temperaturen, vilket kostar arbetstid. Mätningarna skall dokumenteras och kunna visas upp för livsmedelskontrollanterna. I Danmark har det även blivit praxis att mätresultaten visas upp för konsumenterna.

CoolGuards lösning
CoolGuard erbjuder en effektiv lösning på problemet temperaturkontroll. Lösningen bygger på sensorer i kyldiskarna och ett antal handenheter för avläsning av yt- och kärntemperaturer i livsmedlen. Samtliga sensorer står i trådlös förbindelse med en centralenhet, som förmedlar informationen vidare till en webbaserad databastjänst.

CoolGuard-systemet sammanställer kontinuerligt temperaturdata och larmar vid fel. Med systemet kan temperaturen optimeras i varje kyl- och frysdisk, vilket medför en minskad energiåtgång. Tack vare att systemet är trådlöst krävs ingen komplicerad kabeldragning och systemet kan installeras i den befintliga butiksmiljön utan ombyggnation. 

Marknadsföringen av CoolGuard-systemet
CoolGuard vänder sig till följande kundsegment:  1.Dagligvaruhandeln  2.Hotell, restaurang och storkök 3.Bensinstationer 4.Kyltransporter, och 5.Producentlager. Ordervärdet för en normalkund ligger kring 50.000 kronor för en dagligvaruhandel och 25.000 kronor för en restaurang eller ett hotell. Den webbaserad databastjänst genererar därutöver löpande intäkter från kunderna. I Norden bedöms den potentiella marknaden motsvara cirka 38.500 butiker, varav 9.000 butiker finns i Sverige. Motsvarande marknad i Europa är över 500.000 butiker. Inom hotell, restaurang och storkök finns cirka 43.500 inrättningar i Norden och i övriga Europa cirka 700.000. Den totala marknaden i Sverige bedöms uppgå till drygt 1,2 miljarder kronor och 2 miljarder kr för hela Norden.

Utvecklingen av systemet startade 2002 inom Iniris Mobile Internet AB, som är ett dotterbolag till INAC AB (noterat på NGM). Under juni 2003 flyttades verksamheten in i det nystartade bolaget CoolGuard AB som under oktober samma år skiftades ut till INACs aktieägare. Systemet är idag färdigutvecklat och används hos fler än 60 kunder, bland några kan nämnas ICA Globen, Vivo Wasahallen och Vivo Hornstull i Stockholm, Hotell Skansen i Båstad samt Heberleins i Förslöv. I lanseringen har företaget stor nytta av kedjornas kvalitetssatsningar, bland annat har ICA anställt fem regionala kvalitetskonsulenter, som ska hjälpa butikerna att hålla kvalitetskraven.

CoolGuard har slutit avtal med två stora och ledande återförsäljare för den svenska marknaden. Dessa är Hällesåker och Anticimex.

Hällesåker är en ledande och finansiellt stark aktör som erbjuder olika former av utrustning för att kunna kyla och värma livsmedel. Utrustningen säljs till detaljhandel, hotell, restauranger och bensinstationer. I Sverige har Hällesåker exklusiv rätt att sälja CoolGuard-systemet till detaljhandeln och kommer att samarbeta med Anticimex, som är CoolGuards andra återförsäljare.

Anticimex är, förutom skadedjursbekämpningen, en helhetsleverantör av hygiencertifiering. Anticimex får genom CoolGuard tillång till mätutrustning vilket medför att företaget kan verifiera och certifiera en kunds miljöarbete. Företaget vänder sig till restauranger, hotell och storkök. Samarbetsavtalet innebär också bildandet av ett utvecklingsråd för gemensam utveckling av nya produkter och lösningar inom området hygiensäkring.

Finansiell utveckling
INAC har initialt investerat cirka 13 miljoner kronor i systemet. CoolGuard förvärvade det för 6 miljoner kronor och kommer att betala av det under sex år (2004 till 2009). En emissionen har fram till nu inbringat cirka 6 miljoner kronor till kursen 4,50 kr per aktie. Eftersom bolaget är nystartat finns inga historiska siffror annat än att försäljningen andra halvan av 2003 uppgick till 0,4 miljoner kronor och att resultatet efter finansnetto blev en förlust på 1,7 miljoner kronor. 

Företagets kapitalbindning minimeras genom att försäljningen sker genom återförsäljare och tillverkningen sker hos legotillverkare. Tack vare denna struktur kan försäljningen växa snabbt under de närmsta åren. Avsikten är att påbörja serieleveranser i Sverige under året och samtidigt inleda förhandlingar med nordiska återförsäljare samt anställa ytterligare säljare. Redan i år väntas verksamheten omsätta 16 miljoner kronor och visa ett positivt rörelseresultat om 5 miljoner kronor. Målet för 2005 är att påbörja volymförsäljning i Norden samt att utöka produktportföljen med ett system för kyltransporter. CoolGuard tror att försäljningen kan närma sig 30 miljoner kronor under 2005, med ett rörelseresultat på 10 miljoner kronor. Nästkommande år beräknas samarbetsavtal kunna tecknas med europeiska återförsäljare och försäljningen nå 55 miljoner kronor med ett rörelseresultat på 20 miljoner kronor. Rapporten för första tertialet kommer 28 maj 2004.

Fakta om CoolGuard

  • CoolGuards affärsidé är att möta detaljhandelns och restaurangnäringens ökande krav på att mäta och övervaka temperaturer i hanteringen av livsmedel.
  • Bildades 2003, utvecklingen startade 2002.
  • Handlas på AktieTorget sedan den 9 februari 2004.
  • Marknadsvärdet är ca 30 Mkr. 
  • Under andra halvan av 2003 uppgick försäljningen till 0,4 Mkr och resultatet efter finansnetto blev -1,7 Mkr.

Läs mer om CoolGuard hos beQuoted

 

 
 
 

beQuoted Briefing

Countermine redovisar ett resultat efter finansnetto på -6,0 Mkr för 2003
(-9,7 Mkr). Omsättningen uppgick till 5,5 Mkr (2,6 Mkr). Vid ingången av 2004 hade bolaget en rekordstor orderstock på 13 Mkr. Under årets första två månader har 700.000 kvadratmeter redan sanerats nära staden Benkovac i Kroatien, till ett värde av 4,1 miljoner kronor. Dotterbolaget i Kroatien sysselsätter idag 22 personer. Projektförfrågningar från bl.a. Irak kommer under mars. Med ingående orderstock och förväntade nya uppdrag räknar Countermine med att visa positivt resultat under 2004. Läs mer hos beQuoted

Ecovision har fått en order från SVT avseende en webbtjänst med marknadsinformation. Tjänsten blir en viktig del av den nya ekonomiavdelningen på svt.se och innehåller förutom aktuell finansiell marknadsinformation även finansnyheter från Nyhetsbyrån Ticker. Ecovision levererar sedan 2001 en lösning för leverans av börsdata till SVTs Text-tv-sidor. Ecovision levererar också realtidssystemet Ecovision ProTrader till A-ekonomi. "- För oss är det naturligt att komplettera vårt utbud på webben med aktuell marknadsinformation och finansiella nyheter" säger Kajsa Ericson, redaktionschef för SVT text och webb, "Ecovisions helhetserbjudande med programutveckling, informationsinnehåll och drift passar oss mycket bra". Läs mer hos beQuoted

Glycorex har fått en beställning från ett större transplantationscentra i England av Glycosorb®-ABO för transplantation över blodgruppsgränsen. Detta är företagets första order från England. Ordern innebär att ett viktigt steg tagits för etablerandet av produkten på den engelska marknaden, vilken är flera gånger större än den svenska marknaden. Glycorex produkt är certifierad inom EU-området, men en certifiering innebär inte att sjukhusen omedelbart använder produkten eftersom hela transplantationsrutinen behöver etableras och utvärderas. Läs mer hos beQuoted

Impact Europe redovisar ett resultat efter finansnetto på -1,3 Mkr för 2003 (-56,1 Mkr). Omsättningen uppgick till 468,6 Mkr (595,9 Mkr). Valutakurseffekter har påverkat omsättningen negativt med cirka 35,8 Mkr. Omkostnaderna har dock minskat med 107,7 Mkr och motverkat effekterna av minskad omsättning och lägre bruttomarginal. Moderbolaget har nyligen slutit ett avtal med bolagets största kreditgivare vilket innebär en engångsnedskrivning av banklånen med 25 miljoner kronor. Impact Europe kommer att  fortsätta fokusera på kassaflödet och den långsiktiga lönsamheten. Målet för 2004 är att redovisa ett positivt resultat. Läs mer hos beQuoted

Magic House intressebolag Nexcite AB har anställt Martin Sopko som ny VD. Martin Sopko är 31 år och har en gedigen bakgrund inom europeisk dagligvaruhandel. Under de senaste åren har han varit aktiv i Wrigley Scandinavia AB, senast som Marketing Manager med ansvar för Skandinavien, Baltikum och Holland. Martin Sopkos huvudsakliga uppgift under 2004 är att få fart på försäljningen av Nexcites dryck. Läs mer hos beQuoted

Optovent redovisar ett resultat efter finansnetto på -11,8 Mkr för 2003
(-16,5 Mkr). Omsättningen uppgick till 1,2 Mkr (1,7 Mkr). Under 2003 kom försäljningen inte igång som planerat beroende på förseningar hos OEM-kunder samt att en USA-distributör inte fullföljde sina åtaganden. Resultatet har belastats med en utrangering av patent i dotterbolaget OptoQ med nära 0,5 miljoner kronor för teknik som inte bedöms har betydelse för kommande produkter. OptoQ ska enligt plan lansera sin första produkt under 2004, internt benämnd HemoQlip. Kundnyttan finns dokumenterad och verifierad. Förhandlingar med en av världens ledande företag inom dialys har intensifierats och under mars månad planeras de sista kliniska testerna att genomföras av projektet. Läs mer hos beQuoted

Sea Powers patenterade teknologi för att utvinna energi i tidvattenströmmar har uppmärksammats i den välrenommerade facktidskriften International Water Power & Dam Construction. I tidskriften som främst vänder sig till myndigheter, energiföretag, konsultföretag i energibranschen och till anläggningsindustrin presenteras bland annat resultaten av Sea Powers första tester i verklig miljö. Jämfört med tidigare tester som endast gjorts i artificiell miljö är resultaten mycket lovande. Det som händer härnäst är att Sea Power kommer att bygga sin första fullskaleanläggning som enligt plan ska vara igång innan sommaren 2004. Läs mer hos beQuoted

Senea redovisar ett resultat efter finansnetto på -12,5 Mkr för 2003 (-34,7 Mkr). Omsättningen uppgick till 66,2 Mkr (55,7 Mkr). Senea har lyckats förankra ett förslag till refinansiering av bolaget. I korthet innebär refinansieringen: 1.En nyemission av aktier med företrädesrätt till aktieägarna om högst 22.876.350 st till kursen 1,50 kr per aktie 2.Huvudägarna Mellby Switzerland SA och Isac Brandberg AB tecknar sina andelar av nyemissionen 3.Ett garantikonsortium garanterar resten av emissionen och erhåller som ersättningen högst 1.071.663 ytterligare aktier 4.En riktad nyemission av 2.586.207 aktier till Technology AB Nexus till kursen 2,90 kr per aktie för att kvitta en fordran på 7,5 miljoner kronor, och 5.Förlängning av kredit från Industrifonden. Till ny styrelse för nästa period föreslås omval av Anders Bülow, Mats Ljunggren, Paula Kökeritz och Sten Libell, samt nyval av Per-Olof Eriksson och Bengt Sundling. David Hvid har avböjt omval. Ovanstående skall beslutas vid ordinarie bolagsstämma den 22 april och stöds av aktieägare som tillsammans företräder mer än 50 procent av antalet aktier och röster. Läs mer hos beQuoted

Starbreeze redovisar ett resultat efter finansnetto på -3,4 Mkr för perioden juli 2003 till december 2003 (-0,8 Mkr). Omsättningen uppgick till 16,5 Mkr (24,7 Mkr). Vid årsskiftet uppgick orderstocken till cirka 1,2 miljoner USD och hänförs i sin helhet till spelprojektet Riddick. Spelet har fått bra omdömen från kunden Universal Interactive och blivit mycket väl mottaget i pressen, bland annat bedömer världsledande amerikanska speltidningen GameInformer att Riddick kan bli ett av marknadens största spel under 2004. Spelet Knights of the Temple har godkänts av Microsoft för Xbox och merparten av utvecklingsteamet har avvecklats. Antalet anställda kommer efter full effekt av beslutade och genomförda besparingsprogram uppgå till 27 personer i april 2004. Läs mer hos beQuoted

Svithoid Tankers (under namnändring från Delphi Private Placement Group) redovisar ett resultat efter finansnetto på -4,0 Mkr för 2003 (-5,4 Mkr). Eget kapital per aktie uppgår till 16,20 kr (19,80 kr) och soliditeten uppgår till 91 % (99 %). Under 2003 har fem av riskkapitalportföljens ingående tolv innehav avyttrats, och efter årsskiftet har resterande innehav avyttrats. På basis av nu ingångna samt genomförda och avtalade avyttringar beräknas resultatet bli positivt under första kvartalet 2004. Styrelsen studerar ett antal projekt av industriell karaktär som baseras på nybyggnation av produkttankfartyg. Läs mer hos beQuoted

TagMaster har erhållit en order på 980 läsarenheter på den kinesiska marknaden. Detta efter att rigorösa tester genomförts på plats sedan 2002. Ordern, som är den störta mätt i antal enheter, börjar levereras från och med maj och pågår fram till december 2005. TagMaster har antagits som medlem i Swedish Rail Industry Group (SWERIG). Bolaget vill etablera sig som förstahandsvalet av radiofrekvensbaserad identifiering (RFID) och ser också medlemskapet i SWERIG som en möjlighet att bredda sitt nätverk. Medlemmarna i SWERIG är andra marknadsledande internationella företag så som SSAB, Sapa, Bombardier Transportation, SKF m.fl. Läs mer hos beQuoted

 

 
   

Synpunkter

Vi hoppas att du uppskattar vårt nyhetsbrev. Har du önskemål eller synpunkter vill vi gärna höra från dig. Kontakta oss på [email protected] eller 08-692 21 90.

 

 
   

Om beQuoted

 
  beQuoted arbetar med rådgivning i samband med företagsfinansiering och med att förse aktieägare, investerare och media med information om aktiebolag och aktiekurser.

beQuoted organiserar dessutom aktiehandel tillsammans med banker och fondkommissionärer.

Målgruppen är mindre och medelstora företag.

 

 
om du vill avsluta din prenumeration klicka här
  www.beQuoted.com Kontakta oss