beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted Business Briefing nr 2, 2004 

 
 

Hej,

Impact Europe har nyligen listats hos beQuoted med Michael Östlund & Co som market maker. Impact Europe säljer audiovisuella systemlösningar, har 240 anställda och sålde för 345 miljoner kronor mellan januari och september förra året. I detta nummer kan Du läsa mer om företaget.

 
 

MICHAEL ÖSTLUND

& COMPANY

   

Vi välkomnar även CoolGuard som ny kund. Bolaget noterades på AktieTorget i förra veckan. Antalet nya bolag har ökat efter årsskiftet. Detta var AktieTorgets andra bolag i år. På beQuoted kommer vi att följa utvecklingen av CoolGuard med start i detta nummer.

Fler bolagsnyheter presenteras som vanligt under rubriken beQuoted Briefing.

Trevlig läsning!

Innehåll

:: Impact Europe - en ledande integratörer av AV-system
Under 2003 erhöll Impact Europe ett antal stora kunduppdrag, McGrawHill (20 Mkr), Clifford Chance (8,8 Mkr), Lehman Brothers (11 Mkr), Sense Technology (20 Mkr). Företaget konkurrerar genom att ha spetskompetens inom AV-området, en relativt stor geografisk täckningen i Europa samt en bredd inom tjänsteområdet.

:: beQuoted Briefing
Från våra kunder presenterar vi en sammanställning av nyheter och rapporter. I detta nummer kan du läsa om CoolGuard, Countermine, Ecovision, Gamers Paradise, Glycorex, Magic House, Rindi Energi, Senea, Starbreeze, Svithoid Tankers, TagMaster och TBook.

 


   

Impact Europe - en ledande integratörer av AV-system

 
 

Den 12 februari började Impact Europe Group handlas genom Michael Östlund & Company och beQuoted's inofficiella lista.

Impact Europe Group har ca 240 medarbetare och erbjuder audiovisuella systemlösningar, det vill säga avancerade ljud-, bild- och ljusanläggningar, till företag och konferenslokaler.

Verksamhet

Impact Europe Group startades 1988 och drevs ursprungligen som ett utvecklingsbolag under namnet Konftel AB. I maj 2002 avyttrades affärsområdena Technology (konferenstelefoner) och Care Systems (trygghetslarm) för att fokusera på integration av audiovisuella system (AV-system).

  • Impact Europe handlas hos Michael Östlund & Company

  • beQuoteds tjänst för OTC-handel används för kurser och avslut

  • beQuoted distribuerar  bolagsinformation till investerare

MICHAEL ÖSTLUND

& COMPANY

 
 

Ett AV-system kan exempelvis bestå av en ljudanläggning, projektorer, TV- och videoanläggning och styrsystem. Det blir allt vanligare att systemen måste kunna interagera med internet och kundernas egna datasystem.

Impact Europe's organisationsstruktur består av moderbolaget Impact Europe Group AB och dotterbolag i Sverige (Impact Europe AB och ADAV Rental AB), Norge (Impact Europe AS) och Storbritannien (IMPACT MARCOM). Koncernen har omkring 240 heltidsanställda, varav 45 i Sverige, 170 i Storbritannien och 25 i Norge. Av omsättningen kommer drygt 60 procent från Storbritannien, knappt 25 procent från Sverige och knappt 15 procent från Norge.

Koncernen är indelad i fem affärsområden: Systemlösningar, Produkter, Facilities Management, Uthyrning och Mervärdestjänster.

1. Systemlösningar är störst med cirka 60 procent av omsättningen och levererar AV-system för konferensrum, utbildningslokaler, hörsalar etc. En normal upphandling tar två till tre månader och en installation lika lång tid. Kostnaden för ett system uppgår vanligtvis till mellan 500.000 - 800.000 kronor.

2. Produkter omfattar försäljning av produkter för ljud, bild, data och videokommunikation och utgör ca 14 procent omsättningen.

3. Facilities Management sköter drift av kundens AV-system och utgör ca 7 procent omsättningen.

4. Uthyrning bedriver uthyrning av AV-produkter för specifika tillfällen såsom konferenser och utställningar (ca 7 procent omsättningen).

5. Mervärdestjänster tillhandahåller separata tjänster i form av service och konsultinsatser (ca 12 procent omsättningen).

Ledande integratör av AV-system

Impact Europe är en ledande integratör av AV-system i Europa. Företaget konkurrerar genom att ha spetskompetens inom AV-området, en relativt stor geografisk täckningen i Europa samt en bredd inom tjänsteområdet. Den geografiska täckningen via dotterföretag och samarbetspartners gör att Impact Europe kan leverera installationer i hela Europa och genomföra stora projekt med bred geografisk spridning, t ex när internationella företag inför koncerngemensamma videokonferenssystem.

Målgruppen utgörs av medelstora och stora företag och organisationer. Under 2003 erhölls ett antal stora kunduppdrag. I Storbritannien erhölls t ex en order från McGrawHill på 20 miljoner kronor, en order från Clifford Chance på 8,8 miljoner kronor och en från Lehman Brothers på 11 miljoner kronor. I Norge har Impact Europe installerat "Onshore Operation Centre" för oljeindustrin där verksamheten på oljeplattformen kan följas i realtid från land. Universitetet i Tromsö har erhållit AV-utrustning till en ny fakultetsbyggnad för 10 miljoner kronor. I Sverige har bolaget ingått ett helhetsåtagande med Dialect-kedjan som har ett femtiotal butiker. Affären omfattar installation av hårdvara, applikation, datadrift, reklamproduktion och service.

Exempel på andra viktiga kunder är Barclays Capital, Deutsche Bank, HSBC, Ministry of Defence i Storbritannien. Det Norske Veritas, Scandic Hotels, Statskraft och Telenor i Norge, samt ABB, Astra Zeneca, Coca Cola, Electrolux, Ericsson, KTH och Telia Sonera i Sverige.

Finansiell utveckling

AV-branschen har vuxit kraftigt tack vare den teknologiska utvecklingen, men en avmattning drabbade marknaden 2001. Som en följd av detta genomförde Impact Europe ett omfattande åtgärdsprogram för att minska kostnaderna på årsbasis med 50 miljoner kronor per år. Arbetet med att anpassa kostnadsmassan till en realistisk omsättningsnivå har drivits vidare under 2003 och insatserna bedöms ge kostnadsreduktioner på ytterligare minst 15 miljoner kronor på årsbasis.

Marknaden har varit fortsatt svag under 2003 och koncernens omsättning låg i tredje kvartalet cirka 25 procent under 2002 års nivå. Trots detta har Impact Europe lyckats förbättra resultatet vilket visar att de genomförda åtgärdsprogrammen har haft effekt. Under perioden januari - september 2003 uppgick försäljningen till 345,3 Mkr (456,0 Mkr) och resultatet före skatt hamnade på -12,9 Mkr (-45,6 Mkr). På månadsbasis har koncernen uppnått positiva resultat för både september och oktober månad 2003. Bokslutet för helåret 2003 publiceras den 18 mars.

De senaste åren har branschens fokus flyttats från teknik till innehåll och åhörarnas upplevelse står i centrum på ett helt annat sätt än tidigare. Detta medför högre krav på ljud- och bildkvalitet samt ökad interaktivitet. Det finns några tydliga trender i branschen. En är att video- och telefonkonferenser används i ökad utsträckning för att överbrygga avstånd samt för att spara tid och pengar. En annan trend är att antalet nya tillämpningsområden ökar, AV-system används i ökad omfattning inom detaljhandeln, i underhållnings-branschen, på museer och sportarenor. En tredje tydlig trend är att efterfrågan på olika kompletterande servicetjänster ökar, såsom installation, underhåll och drift. Impact Europe bedömer att potentialen för tillväxt är fortsatt betydande på en marknad som är under omstrukturering och i ständig utveckling. Efter de omstruktureringar som skett i koncernen och de åtgärdsprogram som satts in under de senaste åren har Impact Europe ett relativt gott utgångsläge för ett positivt kassaflöde och ett svagt positivt årsresultat för 2004.

Fakta om Impact Europe

  • Impact Europe's affärsidé är att erbjuda medelstora och stora företag och organisationer möjlighet till professionella presentationer och effektiv kommunikation i realtid.
  • Verksamheten bildades 1988.
  • Handlas hos Michael Östlund & Company och beQuoted's inofficiella lista sedan den 12 februari 2004.
  • Marknadsvärdet är ca 23 Mkr.
  • Till och med tredje kvartalet 2003 uppgick försäljningen till 345,3 Mkr (456,0 Mkr) och resultatet före skatt blev -12,9 Mkr (-45,6 Mkr).

Läs mer om Impact Europe hos beQuoted

 

 
 
 

beQuoted Briefing

CoolGuard har noterats på AktieTorget. CoolGuard erbjuder ett trådlöst system för avläsning och övervakning av livsmedelstemperaturer inom detaljhandeln och restaurangnäringen. Systemet ökar kvaliteten samtidigt som det sänker hanteringskostnaden. CoolGuard lämnar nu utvecklingsfasen och går in i fasen för marknadsföring och försäljning. Sedan tidigare har CoolGuard-systemet installerats i ett 60-tal livsmedelsbutiker och restauranger i Sverige. "- Responsen från samtliga aktörer är så här långt mycket positiv", säger tf VD Lars Ericsson. Under februari kommer installationer att ske på Högskolerestauranger AB (driver restauranger på högskolor i Sverige), Stadshotellet i Västervik (Best Western), 7-Eleven, Gotlandsbolaget, City Konferensen i Stockholm och Vivo Superstore i Lännersta. I Norge kommer en första installation att göras i en MENY-butik under mars. MENY-butikerna ingår i Norgesgruppen som totalt har 2 160 butiker i Norge. Läs mer hos beQuoted

Countermine har under december 2003 respektive februari 2004 beslutat att emittera sammanlagt sju stycken konvertibla skuldebrev, utan företrädesrätt för nuvarande aktieägare, med ett sammanlagt belopp på 5.900.000 kronor. Konvertering skall kunna ske till högst sammanlagt 2.640. 788 aktier av serie B. Bolaget har också genomfört kontanta nyemissioner om 450.000 B-aktier och 266.667 B-aktier genom kvittning av skuld. Sammanlagt har dessa genom betalning och kvittning tillfört bolaget 1.655.000 kronor. Läs mer hos beQuoted

Ecovision redovisar ett resultat efter finansnetto på 11,5 Mkr för 2003 (4,6 Mkr). Omsättningen uppgick till 66,3 Mkr (64,4 Mkr). Vinst per aktie efter full skatt ökade till 5,88 kr (1,27). Aktieutdelningen föreslås höjas till 1,75 kr (1,50) per aktie. I juli 2003 förvärvades Newmedia AB som levererar informationstjänster via internet. I december 2003 förvärvades Delphi Finansanalys som levererar kursinformation och fundamentaldata till mediamarknaden. Förvärvet av Delphi Finansanalys har inte påverkat 2003 års omsättning och resultat. Trots börsuppgången är marknadens aktörer fortsatt försiktiga till nyinvesteringar och det råder en prispress på börsinformationssystem. Ecovision bedömer emellertid att den underliggande efterfrågan och intresset för kvalificerade informationssystem är stort. Läs mer hos beQuoted

Gamers Paradise redovisar ett resultat efter finansnetto på 0,7 Mkr för 2003 (-9,2 Mkr). Omsättningen uppgick till 0,7 Mkr (20,4 Mkr). Eftersom bolaget bytt verksamhetsinriktning återspeglar inte bolagets räkenskaper för 2003 den nuvarande verksamheten i koncernen. Omsättningen 2003 utgjordes av utförsäljningen av dotterbolagen Josab International AB, BCC Baltic Construction AB samt Osby Industrilackering AB. Under januari genomförde Gamers Paradise en lyckad nyemission som övertecknades med 135 procent. Emissionen tillförde 3,7 miljoner kronor. Därefter har Gamers Paradise Holding Sverige AB förvärvats genom en apportemission omfattandes 55.000.000 aktier. Läs mer hos beQuoted

Glycorex redovisar ett resultat efter finansnetto på -21,3 Mkr för 2003
(-20,3 Mkr). Omsättningen uppgick till 1,2 Mkr (0,5 Mkr). Vid en transplantationskongress i Los Angeles har Dr. Dragan Bucin från Lunds Universitetssjukhus presenterat hur man framgångsrikt genomfört en hjärttransplantation över blodgruppsgränsen till en femårig patient. Ytterligare transplantationscentra i Europa väntas börja använda GlycoSorb®-AB0 under 2004. Behovet av att öka antalet transplantationer är stort. I Västeuropa och i USA väntar mer än 100 tusen patienter på njurtransplantation, men endast cirka 30 tusen njurpatienter blir transplanterade per år. Antalet dialyspatienter är cirka en miljon och förväntas öka markant de närmaste åren. Läs mer hos beQuoted

Magic House redovisar ett resultat efter finansnetto på 0,1 Mkr för 2003
(-2,9 Mkr). Omsättningen uppgick till 11,2 Mkr (18,6 Mkr). Försäljningsminskningen förklaras av att några av distributörerna, helt eller delvis, har slutat sälja Magics energidrycker. Resultatförbättringen beror på effektiva kostnadsnedskärningar och utförsäljning av Nexcite-aktier. Nyligen tillträdde Hans Croon som ny VD. Han är 39 år och har tidigare jobbat med nordisk dagligvaruhandel. Försäljningen på Island och Mellanöstern lämnar idag ett tillräckligt stort överskott för verksamheten ska ha kostnadstäckning. Styrelsen bedömer att Magic House kommer att nå framgång på en eller flera nordiska marknader under året. Läs mer hos beQuoted

Rindi Energis anläggning i Polen förser för närvarande cirka femton industrier och tre bostadsrättsföreningar med värme. Samtal förs med flera tänkbara ny kunder. Anläggningen är i dag koleldad, men skall bli biobränslebaserad. EU kommer att betala en del av investeringen. Rindi Energis utredning om att producera el vid värmeanläggningarna visar att det troligen kan produceras el samtidigt med värme inom två år vid någon av koncernens anläggningar. Läs mer hos beQuoted

Seneas tvist med Actaris är ännu inte löst. Stilleståndet i verksamheten, osäkerheten om Actaris avsikter samt att Actaris ej fullgjort betalningar av förfallna skulder, skadar bolaget. Senea avser nu att inleda skiljeförfarande mot Actaris Technologies AB och Actaris UK Ltd. Kraven kommer att överstiga 100 miljoner kronor. Parallellt har diskussioner påbörjats om refinansiering av Senea så att företaget kan återuppbygga sin projektavdelning, förstärka sin utvecklingsfunktion och realisera värdet i Seneas CustCom-system. Med hänsyn till det rådande osäkra läget flyttas rapporteringen av fjärde kvartalet 2003 fram till den 29 februari 2004. Annette Brodin Rampe har valt att lämna Seneas styrelse på grund av den möjliga jävsituation som kan uppkomma i samband med att hon tillträtt en befattning som chef för affärsområde Marknad och Försäljning inom Sydkraftkoncernen. Läs mer hos beQuoted

Starbreeze har fått en ny VD, Johan Kristiansson. Nichlas Dunham som varit VD under en period fortsätter på sin tidigare befattning som marknads- och försäljningschef. Johan Kristiansson har tidigare bland annat varit VD för investmentbolaget Adera Venture Zone, projektledare på reklambyrån Forsman & Bodenfors och managementkonsult på Arthur D Little. "- Fokus för Johan kommer att ligga på att fortsätta arbetet för att Starbreeze skall återgå till lönsamhet under 2004. Styrelsen har även givit mandat till Johan att identifiera tänkbara strukturaffärer. Johan har en gedigen erfarenhet och hans kompetens och ledarskap kommer att betyda mycket för företaget", säger styrelseordförande Peter Törnquist. Läs mer hos beQuoted

Svithoid Tankers (under namnändring från Delphi Private Placement Group) har beslutat att rikta ett erbjudande till aktieägarna i Amphion Shipping AB om att förvärva deras aktier i Amphion Shipping AB mot ersättning i nyemitterade B-aktier. Överskjutande ej jämnt delbara aktieinnehav kommer att ersättas kontant. Aktieägarna i Amphion Shipping AB erbjuds därtill teckna nyemitterade B-aktier till kurs 15 kr per aktie kontant för att möjliggöra för aktieägarna i Amphion Shipping AB att komplettera sina innehav till jämna handelsposter. En handelspost omfattar 500 aktier. Läs mer hos beQuoted

TagMaster redovisar ett resultat efter finansnetto på 2,3 Mkr för 2003 (1,5 Mkr). Omsättningen uppgick till 37,9 Mkr (46,7 Mkr). Bolagets likviditet uppgick till 7,7 miljoner kronor. Orderingången nådde 39,1 Mkr (33,3 Mkr). Det fjärde kvartalet gav en ökad fakturering och orderingång vilket pekar på att marknaden långsamt förbättras. TagMaster utvärderas i ett antal större tågprojekt i Europa och i Asien. Med holländska NedTrain och Baas har Tagmaster utvecklat en lösning för registrering av underhållsbehov hos järnvägsvagnar. I Kina har man som enda leverantör valts ut för en slutlig utvärdering i ett projekt med nationell potential. I Iran arbetar TagMaster med ett projekt som syftar till att kontrollera alla järnvägsvagnar över landet. I Indien pågår en liknande upphandling. Läs mer hos beQuoted

TBook redovisar ett resultat efter finansnetto på 0,3 Mkr för 2003 (-7,4 Mkr). Omsättningen uppgick till 42,7 Mkr (94,4 Mkr). Koncernens resultat blev för första gången positivt, detta trots en reaförlust från försäljningen av Steamond Ltd. Verksamheten är nu i en stabil fas och strategin att jobba med externa teknikpartners har sänkt risken samt ökat lönsamheten. TBook har slutit ett nytt avtal med Skyways Express om leverans av en ny kostnadssänkande systemkomponent som möjliggör s.k. biljettlöst resande. Därmed sänker Skyways sina distributionskostnader ytterligare. I december skrevs ett letter of intent med TUI Nordic om en ny licensperiod, vilket även innefattar utveckling av en ny typ av integration med Amadeus.
"- Målsättningen för nästkommande år är att öka antalet kunder samt att fortsätta utveckla vår produkt- och tjänsteportfölj. Lönsamhet står i fokus även under 2004. Vi får signaler om att våra kunders investeringsvilja ökar", uppger VD Stefan Melander. Läs mer hos beQuoted

 

 
   

Synpunkter

Vi hoppas att du uppskattar vårt nyhetsbrev. Har du önskemål eller synpunkter vill vi gärna höra från dig. Kontakta oss på [email protected] eller 08-692 21 90.

 

 
   

Om beQuoted

 
  beQuoted arbetar med rådgivning i samband med företagsfinansiering och med att förse aktieägare, investerare och media med information om aktiebolag och aktiekurser.

beQuoted organiserar dessutom aktiehandel tillsammans med banker och fondkommissionärer.

Målgruppen är mindre och medelstora företag.

 

 
om du vill avsluta din prenumeration klicka här
  www.beQuoted.com Kontakta oss