beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted Business Briefing nr 10, 2003 

 
 

Hej,

Året går mot sitt slut och vi på beQuoted kan se tillbaka på 2003 som ett mycket bra år. Omsättningen och antalet kunder har ökat. Lanseringen av beQuoted Press för distribution av pressmeddelanden till nyhetsbyråer har varit lyckosam och en uppskattad service.

I detta nummer av nyhetsbrevet följer vi upp TV-spelbolaget Starbreeze på AktieTorget. Bolaget genomför just nu en nyemission och värderingen är endast 3,9 miljoner kronor. Den som tror att bolaget kommer tillbaka kan köpa in sig billigt i bolaget. Kanske en aktie att lägga under granen.

 
     
 

   

Fler bolagsnyheter presenteras som vanligt under rubriken beQuoted Briefing.

Vi tackar alla kunder för ett gott samarbete och ett bra år!

God Jul och Gott Nytt År!

Innehåll

:: Starbreeze kan bli årets julklapp
Starbreeze utvecklar TV-spel till internationella storkunder som TDK och Universal. Bolaget har haft ett tufft år då den kund som satt på rättigheterna till Enclave-spelen försattes i konkurs och intäkter på flera miljoner försvann. Trots detta visade Universal på fortsatt förtroende för Starbreeze genom att teckna ett tilläggsavtal i september på 5,5 miljoner kronor. Just nu kan man köpa in sig i bolaget till en värdering på endast 3,9 miljoner kronor.

:: beQuoted Briefing
Från våra kunder presenterar vi en sammanställning av nyheter och rapporter. I detta nummer kan du läsa om Cellfabriken, Countermine, Ecovision, Gamers Paradise, Glycorex, Optovent, Senea och TagMaster.

 


   

Starbreeze kan bli årets julklapp

 
 

Starbreeze på AktieTorget genomför just nu en nyemission.

Starbreeze har haft ett tufft år efter att tidigare ha seglat i medvind. Bolaget har skurit rejält på kostnadssidan och ser nu med viss tillförsikt på framtiden igen.

Den som tror på en stark spelmarknad och att bolaget kommer tillbaka på banan, erbjuds nu möjligheten att köpa in sig till en låg värdering på 3,9 miljoner kr.

Verksamhet

Starbreeze utvecklar spel för Microsoft Xbox, Sony Playstation 2, Nintendo Gamecube samt PC. Fokus ligger på karaktärsbaserade spel inom action/äventyrs genren. Action är marknadens största enskilda genre och utgör cirka 30 procent av samtliga lanserade spel i världen.

  • Nyemission 23,1 miljoner

  • Hela emissionen garanterad

  • Teckning 5 till 19 december

 
 

Denna inriktning kombinerat med bolagets grundläggande spelteknologi, lämpar sig mycket väl för att utveckla spel som baseras på filmproduktioner.

Spelen beställs av internationella förläggare som själva ansvarar för marknadsföringen. Vanligtvis erhåller Starbreeze ett fastpris för att utveckla spelet och därefter en royalty med avdrag för redan erhållna betalningar. Under utvecklingstiden fördelas betalningen löpande under projektets färdigställande, som normalt löper under 18-24 månader.

För närvarande arbetar två spelutvecklingsteam i Uppsala. Första teamet utvecklar spelet Knights of the Temple till förläggaren TDK Recording, medan det andra gör ett spel för Universal Interactive baserat på den kommande storfilmen The Chronicles of Riddick. Uppdragen löper till februari respektive juni 2004. Flera spel som Starbreeze har tagit fram har fått positiva omdömen. Till exempel skrev IGN.com i sitt nyhetsbrev att spelet Knights of the Temple var en av E3 mässans största överraskningar (Los Angeles maj 2003). Framför allt berömde IGN.com spelets handling, grafik och action.

2003 blev ett tufft år

"- Året 2003 kommer att gå till historien som ett mycket omvälvande år", säger VD Nicklas Dunham. Efter det framgångsrika året 2001/2002 kom en kalldusch i februari 2003. En av bolagets största kunder, Swing Entertainment, försattes i konkurs. Över en natt försvann intäkter värda miljontals kronor. Starbreeze försökte snabbt hitta andra förläggare som kunde ta över projekten Enclave och Enclave II. Men upphovsrätten låg hos Swings konkursförvaltare och det hela drog ut på tiden.

Starbreeze blev till sist tvungna att bita i det sura äpplet och genomförde flera kraftiga kostnadsbesparingsprogram för att anpassa företaget till en lägre affärsvolym. Besparingsåtgärderna fick full effekt under juli 2003. Bolaget hade per november totalt 52 anställda, vilket är en minskning med 15 anställda sedan juni 2003. Bolaget har också anpassat sin avtalsstruktur för att bolaget inte ska hamna i samma inlåsta läge en gång till.

Stark underliggande marknad

TV- och dataspel är en av de största och snabbast växande underhållningsformerna i dagens samhälle. Marknaden är värd cirka 15,5 miljarder dollar. Ny teknologi skapar möjligheter att göra spelen alltmer utmanande och underhållande. Idag beräknas cirka 55 procent av kunderna vara över 18 år. Utvecklingsbudgeten för ett spel ligger kring 15 - 30 miljoner kronor och sysselsätter cirka 20 personer i 18 - 24 månader.

Finansiell utveckling

Starbreeze redovisade ett resultat efter finansnetto på -31,7 Mkr för det brutna räkenskapsåret juli 2002 till juni 2003 (5,5 Mkr). I resultatet ingår kostnader av engångskaraktär med cirka 10,1 Mkr. Omsättningen uppgick till 38,5 Mkr (37,1 Mkr). Bolaget hade per november 2003 en orderbok värd cirka 14 miljoner. På kort sikt är det viktigt att stärka bolagets finanser så att pågående projekt och kunddiskussioner kan fullföljas på ett så fördelaktigt vis som möjligt.

Målet är att återgå till ett positivt resultat och kassaflöde på kvartalsbasis under 2004. I det korta perspektivet kommer kostnadskontroll och lönsamhet att prioriteras framför tillväxt. Antalet medarbetare skall minskas till cirka 40 personer i mars. Om inget nytt spelutvecklingsuppdrag tecknas före februari avvecklas det ena teamet och antalet anställda minskas istället till cirka 21 personer.

Starbreeze nyemission i korthet
  • Teckningskursen är 10 öre per aktie.
  • Teckningstiden är 5 - 19 december.
  • Teckningsrätter handlas t.o.m 16 december.
  • Emissionen uppgår till 23,1 miljoner kronor.

Klicka här för att läsa prospektet och här för intresseanmälan avseende teckning.

Frågor om emissionen besvaras av bolaget på telefon 018-12 28 00, e-post [email protected].

Fakta om Starbreeze

  • Starbreeze utvecklar världsledande interaktiv underhållning genom ett nära samarbete med globala förläggare avseende finansiering, marknadsföring och försäljning.
  • Grundades 1998.
  • Handlas på AktieTorget sedan juli 2000.
  • Marknadsvärdet är cirka 5 Mkr (före emissionen).
Läs mer om Starbreeze hos beQuoted

 

 
 
 

beQuoted Briefing

Cellfabriken har kallat till extra bolagsstämma den 18 december. Stämman skall fatta beslut om att: 1) sälja samtliga aktier i Gesta Diagnostic AB till Cellfabrikens aktieägare; 2) förvärva det norska företaget Tonsberg Magnesium Group A/S (TMG) genom en riktad apportemission. TMG är verksamt inom magnesiumgjutning, med personbilstillverkare och deras underleverantörer som kunder; 3) konvertera samtliga aktier av serie A till aktier av serie B; 4) välja ny styrelse med Jostein Eikeland, Tom Petter Johansen, Petter Wessel Bjørnstad och Scott Schotter. Läs mer hos beQuoted

Countermine redovisar ett resultat efter finansnetto på -3,3 Mkr för tredje kvartalet 2003 (-5,3 Mkr). Omsättningen uppgick till 3,4 Mkr (2,2 Mkr). Under tredje kvartalet har bolaget arbetat med ett större och ett mindre minsaneringsprojekt. Båda slutförs under fjärde kvartalet. Inför 2004 är beläggningen rekordstor. Countermine har erhållit två nya och stora minsaneringsprojekt vid Benkovac nära den kroatiska kusten. Uppdragen uppgår till 2,4 miljoner kronor (396 330 kvm) respektive 1,7 miljoner kronor (308 400 kvm). Minsaneringen startar redan under december månad och projekten beräknas vara klara och godkända under mars månad. Läs mer hos beQuoted

Ecovision har förvärvat Delphi Finansanalys från Delphi Economics. Delphi Finansanalys är Sveriges ledande leverantör av finansiell information till tidningarnas börssidor. Bland kunderna finns Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten samt ytterligare cirka 30 svenska tidningar. Vidare är bolaget en ledande leverantör av nordisk finansiell fundamentaldata med kunder som SEB, Affärsvärlden, E*trade och Aftonbladet. "- Förvärvet av Delphi Finansanalys innebär att Ecovision blir den klart dominerande aktören för finansinformation till mediasektorn i Sverige", säger Paul Östling, VD på Ecovision, "- Förvärvet väntas ge Ecovision-koncernen en omsättningsökning på cirka 12 miljoner kronor för helåret 2004." Dagens Industri och Ecovision har slutit ett avtal som innebär att Nyhetsbyrån Ticker blir ny nyhetskälla till Dagens Industris nättjänst di.se. Läs mer hos beQuoted

Gamers Paradise (Hansa Gruppen) har förvärvats av Hansa Gruppen genom beslut på extra bolagsstämma den 8 december. Det nya firmanamnet skall vara Gamers Paradise Holding AB. Affärsidén är att utveckla marknadsledande system för centraliserad drift av Gaming Centers samt att i egen regi och via franchising driva sådana. Hansa Gruppens tidigare dotterbolag Osby Industrilackering och BCC Baltic Construction Company kommer att säljas till Karlsarvet Affärsutveckling. Vidare fattades beslut om att genomföra en garanterad emission till kursen 15 öre med företrädesrätt för nuvarande aktieägare. Teckning kan ske under perioden 16 - 30 januari (handel med teckningsrätter kommer att ske 16 - 27 januari). Till ny styrelse valdes Anders Rantén, Jonas Jacobsson, Mats Löfgren, Karl Matsch och Bo Törnblom samt Peter Groning som suppleant. Läs mer hos beQuoted

Glycorex har närmat sig ett godkännande i USA. Amerikanska FDA (Food and Drug Administration) har beslutat att tilldela företagets produkt Glycosorb®-ABO "Humanitarian use device designation". Detta är ett viktigt steg i processen för att uppnå ett godkännande av produkten i USA. Bolagets delägare Magnus Wendt flaggar ned. Efter försäljningen innehar Magnus Wendt, privat och genom bolag, 4 736 000 aktier, vilket motsvarar 9,97 procent av aktiekapitalet och 6,15 procent av rösterna. Läs mer hos beQuoted

Optovent har utsett Peter Lindell som tf VD. Christer Jacobsson, som är ordinarie VD, genomgår en operation och beräknas vara sjukskriven till januari. Peter Lindell har under hösten varit engagerad inom Optovent-koncernen som konsult med uppdrag att bistå VD i utarbetandet av den affärsplan som kommer att vara styrande i bolagets fokusering kring det så kallade HemoQlip-projektet. Han är också en av de större aktieägarna i Optovent genom bolaget Berinor. Optovent har precis genomfört en nyemission på högst 9,5 miljoner kronor, varav 38,5 procent är garanterat. Resultatet av nyemissionen har ännu inte meddelats. Läs mer hos beQuoted

Senea har hamnat i en allvarlig tvist med Actaris som integrerar Seneas teknologi för automatisk mätvärdesinsamling i sina elmätare. Hittills har Seneas teknologi används till drygt 50 000 elmätare. Actaris har kraftigt underskattat kostnaderna i sina projekt och kräver nu Senea på ersättning på ett väsentligt belopp för att kompensera sina ökade kostnader. Det finns ingen stöd för någon sådan kompensation i avtalet, men Actaris har som påtryckning stoppat betalningarna till Senea. Senea kan just nu inte fullfölja sina ekonomiska förpliktelser och riskerar att behöva ställa in betalningarna eller inleda en företagsrekonstruktion. Senea kommer att rikta skadeståndkrav mot Actaris, för bland annat uteblivna licensintäkter, som överstiger 100 miljoner kronor. Läs mer hos beQuoted

TagMaster har ännu en gång uppmärksammats av Börsveckan. Trots en kursdubbling sedan man skrev om bolaget i mars anser Björn Davegårdh att aktien fortfarande är spännande, "TagMaster har anmält intresse för att vara en av leverantörerna till Stockholms vägavgifter. I London fungerar systemet med kameror som avläser registreringsskyltar och som sedan jämförs med ett betalregister. TagMaster-systemet är betydligt enklare. Det behövs inga tvättade registreringsskyltar och debiteringshanteringen blir mer tillförlitlig. TagMaster har också ett nära och prestigefyllt samarbete med Motorola. Minst en större order beräknas kunna presenteras innan årsskiftet. Under de senaste kvartalen har bolaget visat vinst och balansräkningen är i gott skick." Läs mer hos beQuoted

 

 
   

Synpunkter

Vi hoppas att du uppskattar vårt nyhetsbrev. Har du önskemål eller synpunkter vill vi gärna höra från dig. Kontakta oss på [email protected] eller 08-692 21 90.

 

 
   

Om beQuoted

 
  beQuoted arbetar med rådgivning i samband med företagsfinansiering och med att förse aktieägare, investerare och media med information om aktiebolag och aktiekurser.

beQuoted organiserar dessutom aktiehandel tillsammans med banker och fondkommissionärer.

Målgruppen är mindre och medelstora företag.

 

 
om du vill avsluta din prenumeration klicka här
  www.beQuoted.com Kontakta oss