beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted Business Briefing nr 8, 2003 

 
 

Hej,

Aktieomsättningen på Stockholmsbörsen nådde i september den högsta nivån på ett och ett halvt år. Privatinvesterarna återvänder och antalet avslut ökar.

Magic House har börjat handlas hos Spectra Fondkommission genom beQuoted's OTC-system. I detta nummer kan Du läsa mer om Magic House och om vad bolaget gör för att utveckla försäljningen.

 
     

Fler bolagsnyheter presenteras som vanligt under rubriken beQuoted Briefing.

Trevlig läsning!

Innehåll

:: Magic House ska bli lönsamma på etablerade marknader
Efter två tuffa år fokuserar Magic House på att nå lönsamhet på etablerade marknader samt att utveckla försäljningen på mindre marknader i sitt närområde.

:: beQuoted Briefing
Från våra kunder presenterar vi en sammanställning av nyheter och rapporter. I detta nummer kan du läsa om Cintindex, Countermine, Easy T, Ecovision, Glycorex, Optovent, Persea, Rindi Energi, Senea, Starbreeze och TagMaster.

 


   

Magic House ska bli lönsamma på etablerade marknader

 
 

Den 29 september började Magic House handlas genom Spectra Fondkommission och beQuoted's inofficiella lista.

Efter två tuffa år fokuserar Magic House på att nå lönsamhet på de marknader som bolaget redan finns på samt att utveckla mindre marknader i sitt närområde.

Verksamhet och marknad

Magic House utvecklar varumärken och produkter inom segmentet energidrycker, med inriktning att licensiera rättigheter till distributörer och producenter internationellt.

Bolaget har sedan starten arbetat intensivt med naturliga råvaror,

  • Magic House handlas hos Spectra Fondkommission

  • beQuoteds tjänst för OTC-handel används för kurser och avslut

  • beQuoted distribuerar  bolagsinformation till investerare

 
 

samt med att utveckla produkter med stark egen identitet. Flera av produkterna är "All Natural" och produkterna har rönt stor uppmärksamhet genom sitt unika koncept.

Försäljningen sker genom fristående distributörer i olika länder och produktionen sker vid externa bryggerier. Magic House roll är att utveckla produkterna och varumärkena samt att koordinera försäljningen och tillverkningen.

Energidrycker konsumeras oftast i direkt anslutning till inköpet och det är viktigt att drycken kan tillhandhållas kall, därför är servicehandeln den viktigaste försäljningskanalen på de flesta marknaderna. Till servicehandeln räknas Pressbyrån, 7-Eleven med flera.

Idag är Island och Mellanöstern bolagets viktigaste marknader. För dessa två regioner används två olika intäkts- och distributionsmodeller. För den isländska marknaden ansvarar Magic House för tillverkningen som sker vid ett bryggeri i Holland. Energidryckerna säljs sedan genom en lokal distributör. I Mellanöstern ligger ansvaret för all tillverkning och distribution på det kuwaitiska bolaget Al-Sayer Softdrinks Factory. Al-Sayer köper extrakt från Magic House och betalar en royalty för utnyttjandet av varumärket.

Två tuffa år för Magic House

Under hösten 2001 drabbades Magic House dåvarande svenska tillverkare av kvalitetsproblem på förpackningarna, vilket medförde reklamationer, stora kostnader och minskad försäljning för Magic House under både 2001 och 2002. Som ett resultat av kvalitetsproblemen har Magic House flyttat produktionen till ett bryggeri i Holland.

Bolaget har konstaterat att försäljningen av Magic utvecklats väl på ett antal marknader, medan man haft svårt att nå resultat på andra marknader. Efter olika marknadsanalyser har man dragit slutsatsen att kostnaderna för att etablera sig på stora marknader som t ex England och USA är mycket omfattande. Med de begränsade resurser som bolaget har är det svårt att attrahera någon av de riktigt bra distributörerna, de kräver ett marknadsstöd som bolaget inte kan ge dem i dag.

För mindre marknader är kostnaden för introduktion och marknadsföring betydligt lägre och kan i de flesta fall bäras av produkten. Med detta som bakgrund har Magic House beslutat att koncentrera ansträngningarna mot mindre marknader i sitt närområde. Produkten har tidigare sålts framgångsrikt i bl a Sverige och Norge när försäljningen stöttats av marknadsföring. Med ett grundligt arbete mot dessa marknader bör bolaget ha en god chans att etablera sig för att sedan fortsätta sin marknadsexpansion. Eventuella möjligheter som redan finns, eller som skapas, på andra marknader ska utnyttjas inom de ramar som ekonomin tillåter.

"- På de marknader där vi tillsammans med vår lokala partner gjort ett grundläggande arbete såsom på Island och i Mellanöstern och där försäljningen stöttats av kontinuerlig marknadsföring har produkterna lyckats", berättar VD Jonas Jaenecke under en intervju med beQuoted.

"- Dessa mindre marknader kan dessutom opereras med relativt små resurser. Vi bedömer att vi kan nå lönsamhet snabbare än på de stora marknaderna, samtidigt som kostnaderna och riskerna är lägre. På kort sikt ska vi bli lönsamma på våra etablerade marknader. Därefter kan vi expandera under kontrollerade former."

Finansiell utveckling

Magic House omsättning uppgick till 6,1 Mkr under första halvåret 2003 (7,9 Mkr). Resultatet efter finansnetto hamnade på -0,1 Mkr (-2,5 Mkr). Aktiekapitalet var per den 31 juli helt återställt i balansräkningen (tidigare i år upprättade bolaget en kontrollbalansräkning).

Under 2002 bolagiserade Magic House sitt varumärke Nexcite och bolaget knoppades vid årsskiftet 2002/2003 av till Magic House aktieägare. Utförsäljningen skedde mot bakgrund av att produkten Nexcite skiljer sig från Magic House övriga produkter. Den riktar sig till andra kundsegment och säljs av andra distributörer. Eftersom synergierna mellan produkterna var ringa bedömde Magic House att bolagen kommer att utvecklas bättre var för sig.

Vid avknoppningen såldes cirka 50 procent av aktierna och därefter har ytterligare cirka 20 procent avyttrats, vilket medfört en kassaförstärkning för Magic House.

Fakta om Magic House

  • Magic House utvecklar varumärken och produkter inom segmentet energidrycker, med inriktning att licensiera rättigheter till distributörer och producenter internationellt.
  • Bildades 1995.
  • Handlas hos Spectra Fondkommission och beQuoted's inofficiella lista sedan 29 september 2003.
  • Marknadsvärdet är ca 5 Mkr.
  • Under första halvåret 2003 uppgick försäljningen till 6,1 Mkr (7,9 Mkr) och resultatet efter finansnetto blev -0,1 Mkr (-2,5 Mkr).

Läs mer om Magic House hos beQuoted

 

 
 
 

beQuoted Briefing

Cintindex har genomfört en konvertibelemission på 500 tusen kronor i syfte att stärka kassan. Konvertering till aktier kan ske till en kurs på 30 öre. Vid full konvertering kommer knappt 1,67 miljoner nya aktier att emitteras. Under augusti månad uppgick omsättningen till 350 tusen kronor. Efterfrågan i undersökningsbranschen har tilltagit och Cintindex har beslutat att fokusera på community-delen. Detta medför samtidigt att kostnaderna kan minskas genom personalminskningar i bolagets övriga verksamheter. Vid utgången av januari 2004 kommer kostnadsnivån att ha sjunkit till cirka 240 tusen kronor på månadsbasis (från nuvarande nivå på 360-380 tusen kronor). Läs mer hos beQuoted

Countermines redovisar ett resultat efter finansnetto på -2,7 Mkr för första halvåret 2003 (-4,7 Mkr). Omsättningen uppgick till 2,7 Mkr (1,4 Mkr). Under andra kvartalet stoppades flera anbudsomgångar på marknaden då den kroatiska minröjningsmyndigheten, CROMAC, utredde en kartell bland vissa minröjningsbolag. Antalet projekt minskade och priserna sjönk. Några minröjningsbolag har redan slagits ut och andra är på väg. Countermine har inlett fördjupade diskussioner med potentiella kunder som studerat verksamheten i Kroatien. Utvärderingarna kan resultera i försäljning av maskiner eller rena minsaneringsuppdrag. Bolagets likviditetssituation är alltjämt ansträngd. Kassaflödet har dock förbättrats något från pågående minsaneringsprojekt. Under andra kvartalet togs ett lån på 200 Tkr. Bolagets mål är att verksamheten i Kroatien ska nå ett positivt kassaflöde under tredje kvartalet och ge vinst under det fjärde. Läs mer hos beQuoted

Easy T redovisar ett resultat efter finansnetto på 96 Tkr för första halvåret 2003 (-3,8 Mkr). Omsättningen uppgick till 27,9 Mkr (29,2 Mkr). Resebyråverksamheten i England har nästan lyckats bibehålla sin omsättning med något minskade marginaler. Tack vare kostnadsbesparingar visar den Engelska verksamheten endast en marginell förlust. TBook Software har stärkt sin position genom att uppvisa ett positivt resultat. Omsättningen i TBook ökade med 50 procent. Produkten TRes™ som togs fram åt Skyways för deras lågprissatsning "Klick" har blivit en succé. Skyways har fått människor att resa oftare och man har dessutom fått många nya kunder.

"- Det är mycket glädjande att efter hårt arbete i svåra tider kunna visa upp ett positivt resultat för koncernen. Vi kommer att fortsätta vår fokusering på teknikbolaget TBook Software.", säger företagets VD Stefan Melander. Läs mer hos beQuoted

Ecovision har fått en order från Länsförsäkringar avseende en feed för finansiell information till Länsförsäkringars internet- och intranättjänster. Ecovision levererar sedan tidigare tekniken för dessa tjänster via dotterbolaget Ecovision Newmedia. Avtalet innebär också att Nyhetsbyrån Ticker blir nyhetsleverantör. "- Ecovisions kompletta erbjudande med utveckling och drift av internettjänster samt leverans av informationsfeeder och finansnyheter passar oss mycket bra", säger Mikael Östlund, informationschef på Länsförsäkringar. Läs mer hos beQuoted

Glycorex kommer att genomföra en företrädesemission under september till november 2003. Nyemissionen sker med stöd av bemyndigandet som erhölls vid den ordinarie bolagsstämman i maj 2003. Emissionen utgörs av B-aktier och sker till relationen en ny aktie för sex gamla. Teckningskursen har fastställts till 3 kr och vid full teckning kommer 6 787 811 nya aktier att emitteras. Läs mer hos beQuoted

Optovents håller en extra bolagsstämma den 8 oktober för att ge styrelsen ett bemyndigande att fatta beslut om nyemission av aktier. Bemyndigandet kommer att omfatta nyemission av aktier av serie A och / eller serie B, med eller utan avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt. Bemyndigandet gäller för maximalt tio miljoner nya aktier, vilket innebär en höjning av aktiekapitalet med maximalt 10 miljoner kronor. De nyemitterade aktier ska kunna betalas kontant, genom kvittning eller genom apport eller eljest med villkor. Läs mer hos beQuoted

Perseas budgivare Persea Intressenter AB ("PIAB") har förlängt sitt bud till den 3 oktober. I samband med förlängningen meddelades att PIAB erhållit acceptans motsvarande 4 080 063 aktier eller 81,6 procent av det totala aktiekapitalet i Persea. Läs mer hos beQuoted

Rindi Energis dotterbolag Vårgårda Värmecentral har köpt Vårgårda Energiverk AB. Vårgårda Energiverk äger och förvaltar distributionsnätet (fjärrvärmekulvertarna) som kunderna är anslutna till. Det rör sig om cirka 30 kunder, vilka framför allt är Vårgårda Kommun och en del större fastighetsägare. Nätet säljer cirka 13 GWh värme per år. Det polska dotterbolag har bytt namn till Rindipol SA (tidigare Energo Gotland SA). Rindi Energi har kallat till ordinarie bolagsstämma den 22 oktober. På förslag finns att bemyndiga styrelsen att fatta beslut om nyemission och utgivande av konvertibla skuldebrev. Läs mer hos beQuoted

Seneas VD Annette Brodin Rampe kommer att lämna företaget. Hon har utsetts till affärsområdeschef för Marknad & Försäljning på Sydkraft.

"- Annette har varit en stor tillgång för Senea och dessutom en mycket drivande part i arbetet med att blåsa liv i marknaden för modern elmätning", säger Anders Bülow, styrelseordförande i Senea. Annette Brodin Rampe kommer att arbeta kvar i Senea till dess att en efterträdare har utsetts. Läs mer hos beQuoted

Starbreeze har tecknat ett tilläggsavtal med den internationella förläggaren Universal Interactive. Avtalet omfattar tilläggsarbeten på den pågående produktionen "Hollywood-film" vilken Starbreeze sedan 2002 utvecklar på uppdrag av Universal Interactive . Tilläggsavtalet är värt 700.000 US dollar, vilket motsvarar cirka 5,5 miljoner kronor. "- Att Universal Interactive köper ytterligare utveckling av Starbreeze är glädjande. Att de dessutom vill licensiera vår spelmotor är ett erkännande av dess teknologiska höjd. Tilläggsavtalet påverkar vår finansiella ställning positivt, men det är just nu för tidigt att uttala sig om effekterna i detalj.", uppger Nicklas Dunham, VD för Starbreeze. Läs mer hos beQuoted

TagMaster har lanserat "the CombiTag", det vill säga en AVI-bricka som kombinerar långdistans AVI med HID precision. Produkten är framtagen i det teknologiska samarbetet som inletts med HID, ett dotterbolag till Assa Abloy. Säkerhetsbranschen har historiskt fokuserat på att övervaka enskilda personers tillträde till skyddade områden. I och med nya risker i omvärlden såsom sabotage och terrorism skiftar nu fokuseringen mot en ökad helhetssyn på säkerheten. Till exempel att kunna identifiera såväl personer som fordon samt var dessa befinner sig inom ett område. "- För kunden innebär "the CombiTag" en enklare och säkrare tillvaro", uppger Magnus Rehn, VD på TagMaster, och fortsätter "- Kombinationsbrickan är en mer kostnadseffektiv lösning än att investera i delarna var för sig. Helhetsövervakningen ökar samtidigt som driftskostnaden sjunker." Läs mer hos beQuoted

 

 
   

Synpunkter

Vi hoppas att du uppskattar vårt nyhetsbrev. Har du önskemål eller synpunkter vill vi gärna höra från dig. Kontakta oss på [email protected] eller 08-692 21 90.

 

 
   

Om beQuoted

 
  beQuoted arbetar med rådgivning i samband med företagsfinansiering och med att förse aktieägare, investerare och media med information om aktiebolag och aktiekurser.

beQuoted organiserar dessutom aktiehandel tillsammans med banker och fondkommissionärer.

Målgruppen är mindre och medelstora företag.

 

 
om du vill avsluta din prenumeration klicka här
  www.beQuoted.com Kontakta oss