beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted Business Briefing nr 7, 2003 

 
 

Hej,

Seneas preferensaktier och optionsrätter har börjat handlas hos Erik Penser Fondkommission genom beQuoted's OTC-system. I detta nummer kan Du läsa mer om Senea och om hur bolaget gynnas av ett riksdagsbeslut.

 
     

Sommarmånaderna har varit mycket bra på börsen med en uppgång på 15 procent. Vi märker en högre omsättning och ser dessutom mer aktivitet på riskkapitalmarknaden. Undersökningsföretaget Skop meddelade igår att hushållen inte har varit mer optimistiska om utvecklingen på börsen sedan man började mäta börsförväntningarna i januari 2001. En bra början på den här "terminen".

Fler bolagsnyheter presenteras som vanligt under rubriken beQuoted Briefing.

Trevlig läsning!

Innehåll

:: Seneas preferensaktier och optionsrätter handlas hos Erik Penser
Senea är marknadsledande inom fjärravläst elmätning i Norden. I samband med nyemissionen i somras emitterades preferensaktier och optionsrätter.

:: beQuoted Briefing
Från våra kunder presenterar vi en sammanställning av nyheter och rapporter. I detta nummer kan du läsa om Countermine, Ecovision, Glycorex, Optovent, Persea, Sea Power, Starbreeze och TagMaster.

 


   

Seneas preferensaktier och optionsrätter handlas hos Erik Penser

 
 

Den 25 augusti började Erik Penser handla Seneas preferensaktier (Senea B) och optionsrätter.

A-aktien är noterad på O-listan.

Senea genomförde i somras en nyemission som blev övertecknad. Bolaget tillfördes 11,3 Mkr och fram till 31 mars 2004 kan bolaget tillföras lika mycket till genom optionsrätterna.

Verksamhet och marknad

Senea utvecklar, marknadsför och levererar kompletta system för mätvärdesinsamling och nätautomation. Huvudprodukten är CustCom-systemet som möjliggör automatisk insamling av mätvärden från samtliga elkunder inom ett område.

  • Seneas preferensaktier och optionsrätter handlas hos Erik Penser Fondkommission

  • beQuoteds tjänst för OTC-handel används för kurser och avslut

  • beQuoted distribuerar  bolagsinformation till investerare

 
 

Med systemet kan elkonsumenten följa sin elförbrukning via internet, få elräkningar baserade på faktisk förbrukning och tydlig statistik över hur elförbrukningen fördelar sig över tiden.

Seneas kunder är nätbolag, energiföretag och fastighetsbolag. I Norden finns cirka 500 nätbolag. Flera av dessa är redan kunder. I Sverige används Seneas teknik bland annat av Sollentuna Energi, Vattenfall, Skånska Energi, Ulricehamns Energi, Fortum Energi, Mälarenergi och Eksjö Elnät. Bolaget har hittills kontrakterat cirka 80 kommunikationssystem, med totalt cirka 290 000 kommunikationsterminaler. Seneas system säljs även av Actaris Electricity på den nordiska marknaden.

Aktiekursen upp efter riksdagsbeslut

Aktien tog ett glädjeskutt under försommaren. I juni beslutade Riksdagen att samtliga elmätare i Sverige ska avläsas månadsvis, senast den 1 juli 2009. Bakgrunden till beslutet är att Sverige skall få en effektivare och miljövänligare elmarknad. För oss konsumenter innebär det att preliminärdebiteringen av el äntligen kan upphöra.

Riksdagens beslut gynnar Senea som är marknadsledande inom fjärravläst elmätning i Norden. Inom en sexårsperiod kommer drygt fem miljoner fjärravlästa elmätare att behöva installeras. Vattenfall har tecknat en order på 150 000 enheter från Actaris som använder Seneas CustCom-teknologi i sina elmätare. De första 50 000 enheterna kommer att levereras under hösten 2003, resterande 100 000 före sommaren 2004. Vattenfall har drygt 900 000 elnätkunder och är Sveriges största elleverantör.

Finansiell utveckling

Seneas omsättning uppgick till 32,6 Mkr under första halvåret 2003 (19,9 Mkr). Resultatet efter finansnetto hamnade på -9,9 Mkr (-21,4 Mkr). Leveransvolymerna under andra kvartalet var relativt låga, däremot var orderingången god vilket förväntas ge resultat under årets andra halvår. Ordern från Vattenfall/Actaris är värd 15,5 Mkr och har därefter utökats med ytterligare en order värd 6 Mkr. Senea anser i en prognos att bolaget bör kunna nå ett positivt resultat för helåret 2003.

Fakta om Senea

  • Senea utvecklar och levererar kompletta kommunikationssystem för mätvärdes-insamling och nätautomation.
  • Bildades 1992.
  • Handlas på O-listan sedan juni 1994.
  • Preferensaktier och optionsrätter handlas hos Erik Penser Fondkommission sedan 25 augusti 2003.
  • Marknadsvärdet är ca 300 Mkr.
  • Under första halvåret 2003 uppgick försäljningen till 32,6 Mkr (19,9 Mkr) och resultatet efter finansnetto blev -9,9 Mkr (-21,4 Mkr).

Läs mer om Senea hos beQuoted

 
 

Så här handlar du Seneas aktier och optionsrätter

Seneas stamaktie (Senea A)
  • Handlas på Stockholmsbörsens O-lista. För handel kontakta din mäklare eller bank.
  • Varje aktie har en röst.
  • Det finns för närvarnade 40 850 625 A-aktier. Antalet aktier ökar allteftersom teckningsoptionerna utnyttjas.

Seneas preferensaktie B (Senea PB)

  • Handlas genom Erik Penser Fondkommission. För handel kontakta din mäklare eller bank som förmedlar ordern till Erik Penser.
  • Varje aktie har en röst.
  • Varje aktie berättigar till en utdelning om 0:18 kronor per räkenskapsår. Om utdelning ej sker, eller understiger 0:18 kronor ackumuleras underskjutande del till efterföljande räkenskapsår.
  • En bolagsstämma kan fatta beslut om att inlösa aktie för 1:50 kronor.
  • Om inget beslut fattas om inlösen före 21 maj 2008 omvandlas preferensaktien till A-aktie den 1 juni 2008.
  • Det finns 8 170 125 preferensaktier.

Seneas teckningsoption (Senea TO1A)

  • Handlas genom Erik Penser Fondkommission. För handel kontakta din mäklare eller bank som förmedlar ordern till Erik Penser.
  • Teckningsoptionen ger rätt att teckna en A-aktie för 1:50 kronor.
  • Teckning kan ske mellan 16 augusti 2003 och 31 mars 2004.
  • Det finns för närvarande 8 170 125 teckningsoptioner. Antalet minskar allteftersom dessa utnyttjas för teckning av A-aktier.

 

 
 
 

beQuoted Briefing

Countermines delårsrapport för första halvåret är försenad på grund av att redovisningen från dotterbolaget TerraFirma d.o.o. är inte är klar. Information för att färdigställa rapporten i dotterbolaget har blivit försenad från kroatiska myndigheter. Countermine arbetar på att få till lokala rutiner som skall stämma med den svenska redovisningsperioden. Delårsrapporten beräknas kunna publiceras den 10 september. Läs mer hos beQuoted

Ecovision redovisar ett resultat efter finansnetto på 5,4 Mkr för första halvåret 2003 (4,3 Mkr). Omsättningen uppgick till 32,0 Mkr (28,5 Mkr). BörsVeckan anser att aktien kan vara ett fynd. Bolaget har nyligen fått en order från SkandiaBanken gällande system och feedleverans av finansiell information i Sverige och Norge. Ordern innebär att SkandiaBanken kommer att använda Ecovision ProTrader som nytt realtidssystem för bankens mäklare. Ecovision blir också leverantör av informationsfeed till SkandiaBankens internettjänst. Vidare har SkandiaBanken valt Nyhetsbyrån Ticker som nyhetstjänst. Läs mer hos beQuoted

Glycorex redovisar ett resultat efter finansnetto på -10,6 Mkr för första halvåret 2003 (-10,5 Mkr). Omsättningen uppgick till 0,5 Mkr (0,1 Mkr). Potentialen för företagets produkter är stor, men varje transplantation och etablerandet av nya rutiner tar tid. Företaget räknar därför med att verksamheten inte ger någon vinst i år, men räknar med en fortsatt ökande omsättning. För att stärka marknadssidan har bolagets marknadspersonal förstärkts med en medicinteknisk expert som ger support åt företagets kunder. De positiva resultat som uppnåtts med Glycosorb-ABO på Huddinge sjukhus har publiceras i den ansedda medicinska tidskriften "Transplantation". Läs mer hos beQuoted

Optovents aktieägare har fått åka berg och dalbana. Den 15 juli lade OPC Enterprises ett bud på bolaget och den riktade apport- och kontantemissionen till Life Equity Sweden ställdes in. För varje aktie erbjöd OPC Enterprises 3:60 kronor kontant. Budet drogs nyligen tillbaka då budgivaren inte lyckades finansiera uppköpet. Intresset kvarstår dock och OPC Enterprises avser att återkomma med ett nytt bud när finansieringen har lösts. "Turerna med OPC Enterprises har påverkat affärerna negativt under året då företagsledningen tvingats bistå i flera due dilegence processer som tagit tid och kraft av organisationen", uppgav VD Christer Jacobsson vid ett styrelsemöte 5 september. Optovent har ett kapitalbehov på 10 miljoner kronor och styrelsen har beslutat att kalla till extra bolagsstämma för att behandla frågan om en nyemission. Läs mer hos beQuoted

Persea redovisar ett resultat efter finansnetto på -0,6 Mkr för första halvåret 2003 (6,2 Mkr). Exklusive jämförelsestörande poster hamnade resultatet efter finansnetto på 5,7 Mkr. Omsättningen uppgick till 76,6 Mkr (76,0 Mkr). Det franska dotterföretaget uppvisar en ökning av omsättningen med 6 procent till 15,6 Mkr (14,7 Mkr). Omsättningen i det svenska dotterföretaget uppgick till 61,7 Mkr vilket är i paritet med föregående år. Persea Promotion AB och Investment AB Spiltan m fl har lagt ett kontantbud på samtliga aktier i Persea AB. Budet backas upp av 60,7 procent av rösterna och 45,9 procent av kapitalet. Budpriset är 14 kronor per aktie. Budet villkoras till att minst 90 procent av aktierna kan inlösas. BörsInsikt anser att Persea är värt mellan 16 och 20 kronor per aktie, medan RedEye anser att bolaget är värt mindre än 14 kronor per aktie. Styrelsen rekommenderar därför aktieägarna att acceptera budet. Läs mer hos beQuoted

Sea Power har börjat testa en prototyp av tidvattenkraftverket EXIM* på Shetland. Enligt Shetland Enterprise kan EXIM* medföra att Shetland kommer att inta en ledande position inom förnyelsebar energi. Seapower Scotland och Delta Marine genomför testerna på drygt tio platser. Målsättningen är att förbättra prototypen till en fullskalig produktionsanläggning och samtidigt utvärdera Shetlands potential att producera förnyelsebar energi. Förutom el kan produktionsanläggningen, när den är klar, också komma att producera vätgas. Vätgas anses som en "ren" energi och kan transporteras och konsumeras på andra ställen än där den produceras. Seapowers VD Inge Pettersson uppger att Shetland är bland de bästa platserna i världen för tidvattenenergi. Läs mer hos beQuoted

Starbreeze redovisar ett resultat efter finansnetto på -31,7 Mkr för det brutna räkenskapsåret juli 2002 till juni 2003 (5,5 Mkr). Omsättningen uppgick till 38,0 Mkr (36,8 Mkr). Nicklas Dunham har utsetts till ny VD, han var tidigare marknadschef. Starbreeze genomför ett omfattande besparingsprogram. Den senaste tidens utdragna dollarfall, effekterna av tidigare förlorade kundkontrakt och förseningar i pågående försäljningsprocesser gör att bolaget behöver anpassa verksamheten till rådande omständigheter. Hittills har 24 anställda sagts upp. Åtgärderna innebära att kostnadsmassan på sikt sjunker med cirka 0,9 miljoner kronor per månad. Läs mer hos beQuoted

TagMaster redovisar ett resultat efter finansnetto på 0,2 Mkr för första halvåret 2003 (-2,5 Mkr). Omsättningen uppgick till 17,2 Mkr (17,0 Mkr). "Resultatet är kraftigt förbättrat tack vare förbättrade marginaler och att investeringstakten återgått till en mer normal nivå. Kassaflödet för perioden är positivt och ger företaget ett gott manöverutrymme", skriver bolaget i delårsrapporten. Ett teknologiskt samarbete har ingåtts med HID, ett dotterbolag till Assa Abloy. Målet är att leverera integrerade lösningar för passagekontroll av personer och fordon. "Öppenheten i TagMasters AVI-brickor medför maximal flexibilitet vid integrering i befintliga system och tillämpningar", uppger Brian Blackmore, Business Development Manager, HID. Den första gemensamma produkten kommer att lanseras inom kort. Läs mer hos beQuoted

 

 
   

Synpunkter

Vi hoppas att du uppskattar vårt nyhetsbrev. Har du önskemål eller synpunkter vill vi gärna höra från dig. Kontakta oss på [email protected] eller 08-692 21 90.

 

 
   

Om beQuoted

 
  beQuoted arbetar med rådgivning i samband med företagsfinansiering och med att förse aktieägare, investerare och media med information om aktiebolag och aktiekurser.

beQuoted organiserar dessutom aktiehandel tillsammans med banker och fondkommissionärer.

Målgruppen är mindre och medelstora företag.

 

 
om du vill avsluta din prenumeration klicka här
  www.beQuoted.com Kontakta oss