beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted Business Briefing nr 6, 2003 

 
Hej,

TagMaster handlas hos Stockholm Fondkommission genom beQuoteds OTC-system. I detta nummer följer BörsInsikt upp utvecklingen under början av året.

Halvårsskiftet har passerats och vi kan glädja oss åt att börsen gått upp med drygt sju procent. Småspararnas handel på börsen har nästan fördubblats sedan juni i fjol. Bäst har det gått för IT, läkemedel och bioteknik.

Fler bolagsnyheter presenteras som vanligt under rubriken beQuoted Briefing.

Glad sommar önskar vi på beQuoted!

Innehåll

:: TagMasters kvartalsrapport följs upp av BörsInsikt
Intäkterna blev lägre än väntat på grund av leveransproblem, men resultatet kom ändå in bättre än väntat. Materialbrist medförde att vissa leveranser dröjde till andra kvartalet. Åtgärder har vidtagits för att effektivisera försäljningen i USA och Kina.

:: beQuoted Briefing
Från våra kunder presenterar vi en sammanställning av nyheter och rapporter. I detta nummer kan du läsa om Cellfabriken, Countermine, Ecovision, Glycorex, Mind, Optovent, Rindi Energi, Sea Power, TagMaster och Virtual Genetics.

 


   

TagMasters kvartalsrapport följs upp av BörsInsikt

 
 

BörsInsikts analytiker David Lindström har följt upp utvecklingen i TagMaster efter bolagets rapport för första kvartalet. Det här skriver David Lindström om TagMasters rapport.

TagMaster redovisade en något lägre försäljning än väntat, men resultatet blev trots detta bättre än BörsInsikt räknat med på grund av betydligt lägre externa kostnader.

  • TagMaster handlas hos Stockholm Fondkommission

  • beQuoteds tjänst för OTC-handel används för kurser och avslut

  • beQuoted distribuerar  bolagsinformation till investerare

 
 

Den lägre försäljningen berodde framförallt på materialbrist som gjorde att vissa leveranser dröjde till andra kvartalet. Vi bedömer att detta påverkade försäljningen negativt med 0,5-1,0 Mkr.

TagMaster har redan tidigare aviserat att åtgärder behövs för att få fart på försäljningen i Kina och Nordamerika. I Kina har man löst detta genom att köpa tillbaka rättigheterna till ett eget bolag. Detta innebär något högre fasta kostnader, men samtidigt innebär det också att TagMaster får en bättre bruttovinstmarginal. I Nordamerika har man omförhandlat avtalet med försäljningsbolaget och gjort det icke-exklusivt, något som sannolikt även har varit en förutsättning för att få samarbetet med IBM att fungera.

Under andra kvartalet bedömer BörsInsikt att försäljningen kommer att uppgå till cirka 12 Mkr. De externa kostnaderna beräknas dock vara högre under andra kvartalet vilket gör att skillnaden i resultat mellan första och andra kvartalet bör bli relativt liten. Vi räknar med en vinst på 0,6 Mkr. Liksom tidigare räknar vi med en stororder under tredje eller fjärde kvartalet med leverans under fjärde kvartalet. Orsaken till den relativt korta beräknade tiden mellan order och leverans jämfört med till exempel Motorola-ordern till Londons tunnelbana är att det i högre grad handlar om standardprodukter.

David Lindström bedömer att faktureringen 2003 når 54,9 Mkr, vilket är en liten sänkning med 1,1 Mkr från förra prognosen på 56 Mkr (under 2002 uppgick faktureringen till 46,7 Mkr). Men samtidigt räknar David Lindström med ännu lägre kostnader vilket medför en höjd resultatprognos. Resultatet efter skatt bedöms nu hamna på 6,6 Mkr vilket är 2,2 Mkr högre än förra prognosen på 4,4 Mkr (under 2002 uppgick resultatet efter skatt till 1,5 Mkr).

Om resultatprognosen infrias bör kursen ligga på minst 1 krona om ett år enligt BörsInsikt. På medellång sikt är rekommendationen fortsatt neutral.

Fakta om TagMaster

  • TagMaster utvecklar och marknadsför avancerad utrustning för radiofrekvensbaserad identifiering (RFID).
  • Bildades 1994.
  • Handlas inofficiellt hos Stockholm Fondkommission sedan januari 2003.
  • Marknadsvärdet är ca 23 Mkr.
  • Under första kvartalet 2003 uppgick försäljningen till 7,4 Mkr (7,2 Mkr) och resultatet efter finansnetto blev 0,05 Mkr (-1,5 Mkr).
Läs mer om TagMaster hos beQuoted

 

 
 
 

beQuoted Briefing

Cellfabriken redovisar ett resultat efter finansnetto på -47,4 Mkr för 2002 (-49,3 Mkr). Omsättningen uppgick till 37,6 Mkr (57,3 Mkr). En utförsäljning av dotterbolaget Xylogen pågår. Dotterbolaget är värderat till 19 miljoner kronor. Cellfabriken äger 91 procent och resten av forskargruppen. Forskargruppen kommer att behålla sina aktier. Cellfabriken avser att även sälja dotterbolaget Gesta Diagnostics, därmed upphör inriktningen på biomedicin och bioteknik. Revisionsberättelsen för 2002 var oren och vid bolagsstämman 26 juni beviljades inte tidigare styrelseledamöter och verkställande direktörer ansvarsfrihet. Stämman utsåg en helt ny styrelse med Lennart Johansson (ordförande), Ronny Zachrisson och Christopher Kylén. Målsättningen är att strukturera om bolaget och införliva en ny verksamhet. Läs mer hos beQuoted

Countermine redovisar ett resultat efter finansnetto på -0,7 Mkr för första kvartalet (-2,6 Mkr). Omsättningen uppgick till 1,9 Mkr (0,7 Mkr). Ett större minsaneringsprojekt nära den kroatiska staden Zadar på 175.000 kvm har färdigställts i egen regi, samt ytterligare 60.000 kvm som underleverantör. Beläggningen av bolagets minsanseringsmaskin har varit bättre än tidigare. Med en allt bättre utveckling av verksamheten i Kroatien är bedömningen att den under andra halvåret kommer att kunna generera ett positivt kassaflöde i hela Countermine-koncernen. Bolagets likviditetssituation är annars ansträngd och styrelsen har bemyndigats att emittera aktier eller konvertibla skuldebrev. Läs mer hos beQuoted

Ecovision har förvärvat Newmedia från Modul 1. Newmedia är specialiserat på lösningar för presentation av finansiell information på internet och intranät. Bland kunderna finns Handelsbanken, FöreningsSparbanken, Skandiabanken, Carnegie, Länsförsäkringar och Dagens Nyheter. "Förvärvet innebär att Ecovision stärker sin position inom internetbaserade finansinformationstjänster", säger Ecovisions VD Paul Östling. Newmedia väntas ge Ecovision-koncernen en omsättningsökning på 15 miljoner kronor för helåret 2004. Läs mer hos beQuoted

Glycorex meddelar att ytterligare en levertransplantation över blodgruppsgränsen har genomförts efter behandling med företagets produkt GlycosorbR-ABO. Behandlingen genomfördes på ett större transplantationscenter i Belgien. Mottagaren var av blodgrupp O och donatorn av blodgrupp A. Behandlingen var effektiv och utan sidoeffekter. Den akuta avstötning som normalt hade skett utan behandling kunde undvikas. Levertransplantation är ofta direkt livräddande och i vissa fall krävs att transplantationen kan ske inom en kort tidsrymd. Möjligheten att transplantera oavsett blodgrupp förväntas leda till att avsevärt fler patienter kan behandlas. Läs mer hos beQuoted

Mind redovisar ett resultat efter finansnetto på -30,0 Mkr för 2002 (-122,5 Mkr). Omsättningen uppgick till 50,6 Mkr (172,8 Mkr). Företaget har idag en mycket begränsad konsultverksamhet inom IT och management. Vid bolagsstämman beslutades att bolaget skall byta namn till Salamino AB. Stämman godkände försäljningen av dotterbolaget Mind Finance AB för drygt en miljon kronor. Leolagens majoritetsregler följdes även om bolaget inte formellt behövde göra det. Till styrelsen valdes Mats Gabrielsson (ordförande), Mats Andersson och Hans Hasselgren (nyval). Stämman beslutade även att sänka aktiekapitalet med tio procent genom inlösen av vart tionde aktie för fem kronor styck. Aktieägare som har 200 aktier eller färre garanteras kunna lösa in samtliga aktier. Ett bidrag på 100 kronor per aktieägare kommer att betalas ut för att täcka administrativa kostnader. Inlösen, som är frivillig, kommer att kunna ske mellan 6 och 24 oktober. Läs mer hos beQuoted

Optovent ökar ägarandelen i dotterbolaget OptoQ genom en riktad apportemission till OptoQ:s näst störste aktieägare, Life Equity Sweden. Life Equity erhåller 3.633.078 aktier i Optovent. De nya aktierna emitteras till 3:40 kronor per aktie. OptoQ värderas till 30 miljoner kronor. Genom affären blir OptoQ nästintill ett helägt dotterbolag. Motivet är att båda bolagen fokuserar på OEM försäljning till företag inom patientövervakning och att de kan dra nytta av synergieffekter inom både marknad och utveckling. "- Inom tre år kommer det nya Optovent ha en mycket slagkraftig produktportfölj att erbjuda kunder som Siemens, GE Medical, Philips och andra tillverkare av övervakningsutrustning till sjukvården och har potential att väsentligt öka vår omsättning", säger VD Christer Jacobsson. Optovent genomför också en riktad kontantemission till Life Equity Sweden som inbringar tre miljoner kronor. Även dessa nya aktier emitteras till 3:40 kronor per aktie. Efter transaktionerna kommer Life Equity Sweden att äga cirka 22 procent av Optovent. Läs mer hos beQuoted

Rindi Energi bedömer i en prognos för innevarande verksamhetsår att koncernens leveranser av värme ökar med 45 procent jämfört med föregående år. Vinsten före extraordinära intäkter och skatt bedöms öka med 15 procent. Resultatet efter extraordinära intäkter och skatt beräknas hamna på cirka 5:80 kronor per aktie. Biobränsleanläggningen i Flen kommer i sommar att utrustas med en avgaskondensator, vilket ökar effekten utan att mer bränsle förbrukas. Anläggningen som tagits över i Chjinice, sydväst om Gdansk i Polen, kommer troligen att få en biobränslepanna inom kort. Den gamla anläggningen är koleldad och biobränsle skulle innebära en bättre miljö på orten. Läs mer hos beQuoted

Sea Power redovisar ett resultat efter finansnetto på -1,2 Mkr för 2002 (-2,8 Mkr). Omsättningen uppgick till 90 Tkr (0). Under året har verksamheten finansierats genom lån från bolagets huvudägare Göran Lagström. Vid bolagsstämman 25 juni redogjorde bolagets VD Inge Pettersson för året som gått och vad som nu händer i bolaget. "- Samtal förs sedan lång tid med en amerikansk strategisk partner som även innefattar tillförsel av kapital till bolaget. Ett av Storbritanniens största konsultföretag inom energibranschen har föreslagit ett samarbete inom vågkraft på Shetland och vidareutveckling av Sea Powers vågkraftskoncept." I ett annat projekt på Shetland kommer tidvattenförhållandena att undersökas i samarbete med myndigheterna. Slutmålet är att i ett nybildat bolag marknadsföra och sälja Sea Powers tidvattenturbiner. Om så sker har ett investmentbolag förbundit sig att investera i detta. Sea Power planerar att genomföra en nyemission under hösten. Läs mer hos beQuoted

TagMaster har haft bolagsstämma. Sittande styrelseledamöter och suppleant omvaldes (Jan Westlund, Sune Fogelström, Per Ahlström, Jan Jakobsson, Tony Sandell, Magnus Rehn och Lars Bergström). Därutöver valdes Ann Nilsson in i styrelsen. VD Magnus Rehn informerad om att bolaget fortsätter sin strategi att inom passagekontroll för fordon och inom spårbunden trafik söka bredda sitt kontaktnät till större strategiska partner vid sidan av den som redan finns idag. Samtidigt har TagMaster beslutat att inte teckna ett avtal med eLSG som inte tecknat erfordrade kundkontrakt eftersom tidigare identifierade kunder såsom Lufthansa, United Airlines, USAir, American Airlines med flera uppvisat en mycket svag utveckling. Avslutningsvis förklarades svårigheterna med att prognostisera en verksamhet som till allt större del består av stora projekt. Av denna anledning och likt tidigare år lämnades ingen prognos för helåret 2003. Läs mer hos beQuoted

Virtual Genetics har hållit bolagsstämma. Stämman beslutade att genomföra en split 5:1 vilket innebär att aktiens nominella belopp blir två öre. Styrelsen erhöll ett bemyndigande om att på marknadsmässiga villkor genomföra nyemissioner eller utge konvertibla skuldebrev. Avvikelse från aktieägares företrädesrätt kan komma att ske, eftersom bolaget i det fortsatta rekonstruktionsarbetet kan komma att behöva tillföras kapital som inte kan tillgodoses genom företrädesrätten. Betalning skall kunna erläggas genom apport eller kvittning eller eljest med villkor. Till styrelsen valdes Christer Sjölin (ordförande), Ingemar Ernberg, Bo Lindström, Gösta Bergvall (suppleant) och David Lindström (suppleant, nyval). Läs mer hos beQuoted

 

 
   

Synpunkter

Vi hoppas att du uppskattar vårt nyhetsbrev. Har du önskemål eller synpunkter vill vi gärna höra från dig. Kontakta oss på [email protected] eller 08-692 21 90.

 

 
   

Om beQuoted

 
  beQuoted arbetar med rådgivning i samband med företagsfinansiering och med att förse aktieägare, investerare och media med information om aktiebolag och aktiekurser.

beQuoted organiserar dessutom aktiehandel tillsammans med banker och fondkommissionärer.

Målgruppen är mindre och medelstora företag.

 

 
om du vill avsluta din prenumeration klicka här
  www.beQuoted.com Kontakta oss