beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted Business Briefing nr 5, 2003 

 
Hej,

Flygbolagen håller på att förändra sin försäljning i grunden. Hälften av volymen kommer att ske via egna kanaler bedömer Easy T. RyanAir har till exempel valt att enbart förlita sig på egna säljkanaler. Inom några år ska Easy T vara en av de ledande leverantörerna av system för direktförsäljning av flygbiljetter inom Europa.

Easy T handlas på H&Q Tech Market genom beQuoteds tjänst för OTC-handel. I detta nummer berättar vi mer om bolaget.

Fler bolagsnyheter presenteras som vanligt under rubriken beQuoted Briefing.

Trevlig läsning!

Innehåll

:: Easy T lyfter med flygbolagens kostnadsjakt
Easy T gynnas när resebolagen jagar kostnader och effektiviserar sin försäljning och distribution. Stefan Melander tillsattes som ny VD i höstas, sålde resebyrån EasyT Travel och minskade antalet anställda med hälften. I slutet av 2002 nådde bolaget ett positivt kassaflöde. "Att våra produkter och tjänster är rätt i tiden är det ingen tvekan om", säger Stefan Melander.

:: beQuoted Briefing
Från våra kunder presenterar vi en sammanställning av nyheter och rapporter. I detta nummer kan du läsa om Cintindex, Countermine, Ecovision, Glycorex, Mind, Optovent, Rindi Energi, Sea Power, Starbreeze, TagMaster och Zapp.

 


   

Easy T lyfter med flygbolagens kostnadsjakt

 
  Reseindustrin är i uppförsbacke. Den svaga ekonomiska utvecklingen, krig, terrorhot och sjukdomen sars har lett till en generellt minskad efterfrågan. Resebolagen är tvungna att jaga kostnader samtidigt som de effektiviserar sin försäljning och distribution.

Easy T är ett företag som i viss mån gynnas av denna utveckling. Under förra året anslöt sig nya kunder till företagets bokningssystem TBook, samtidigt som en ny kostnadssänkande produkt, TRes, togs fram på uppdrag av en kund.

  • Easy T handlas på H&Q Tech Market

  • beQuoteds tjänst för OTC-handel används för kurser och avslut

  • beQuoted distribuerar  bolagsinformation till investerare
 
 

Easy T består av två verksamheter. TBook Software som bedriver utveckling och försäljning av system, funktioner och tjänster till flygbolag och resebyråer för automatiserad försäljning, distribution och administration. Och EasyT resebyrå som driver en resebyrå i London.

Den svenska resebyrån EasyT Travel såldes förra hösten när bolaget valde att fokusera på system och produkter till regionala flygbolag. Stefan Melander tillsattes som VD, antalet anställda minskades med hälften inom Tbook Software och bolaget nådde ett positivt kassaflöde under slutet av året.

TBook Software utvecklar och säljer produkterna TBook (online booking engine) och TRes (airline inventory). Intäkterna kommer i huvudsak från licensintäkter, drift och nyutveckling samt konsulttjänster. TBook har under 2002 fått en helt ny systemplattform som innebär större flexibilitet för kundanpassningar och högre driftssäkerhet. TRes en helt ny produkt och är ett system som närmast kan liknas med ett lagersystem för flygbolag. Det har kunnat bevisas att TRes leder till reducerade kostnader och ökad effektivitet i biljetthanteringen. Under 2002 fick företaget tre nya systemkunder, Malmö Aviation, City Airline och Resia (resebyrå).

"Det är glädjande att våra produkter, TBook och TRes, får en allt viktigare roll för våra kunder. Kundernas internetförsäljning ökar kraftigt. Tidigare så representerade den internetbaserade flygbiljettsförsäljningen några procent av den totala omsättningen för våra kunder. Under förra året har denna siffra mångfaldigats och uppgår nu till tiotals procent. Att våra produkter och tjänster är rätt i tiden är det ingen tvekan om", säger föregets VD Stefan Melander.

Flygbolag har tidigare använt sig av indirekta kanaler för sin försäljning, oftast resebyråer. Flygbolagen betalar i regel en provision på mellan fem och tio procent till resebyråerna. Dessutom får man betala mellan tio och trettio kronor per bokning för att få finnas med i någon av de internationella bokningssystemen som Amadeus och Gallileo.

Ett sätt att minska kostnaderna är att sälja en större del av biljetterna i egna kanaler. Detta kan ske genom call-centers och genom att kunderna förmås boka själva via internet. Tidsglappet mellan beställning och betalning kan också minskas drastiskt. Idag kan det dröja upp till sex månader innan flygbolaget får likvid för en utförd tjänst.

Easy T bedömer på basis på information från flera flygbolag att cirka hälften av den totala försäljningsvolymen kommer att ske via egna kanaler och resten via agenter. RyanAir har till exempel valt att enbart förlita sig på egna säljkanaler. Bolagets målsättning är att inom några år vara en av de ledande leverantörerna av system för direktförsäljning av flygbiljetter inom Europa.

Easy T's omsättning uppgick till 92,7 Mkr under 2002 (98,4 Mkr). Resultatet efter finansnetto hamnade på -7,4 Mkr (-12,4 Mkr). Bolaget visade endast en marginell förlust under det sista kvartalet och den positiva resultatutvecklingen bedöms som stabil.

Fakta om Easy T

  • Easy T bedriver utveckling och försäljning av system, funktioner och tjänster till flygbolag och resebyråer för automatiserad försäljning, distribution och administration.
  • Grundades 1997 av bland annat VD Stefan Melander och styrelseledamoten Johan Gembel.
  • Handlas på H&Q Tech Market sedan mars 2000.
  • Marknadsvärdet är ca 3 Mkr.
  • Under 2002 uppgick försäljningen till 92,7 Mkr (98,4 Mkr) och resultatet efter finansnetto blev -7,4 Mkr (-12,4 Mkr).
Läs mer om Easy T hos beQuoted

 

 
 
 

beQuoted Briefing

Cintindex har träffat en principöverenskommelse om att förvärva ett bolag som bedriver "konsumentnära" verksamhet på nätet. Förvärvet beräknas äga rum under juni månad genom en riktad emission av egna aktier. Under maj månad har ett par nya kunder tillkommit, varav den största är Shurgard. Läs mer hos beQuoted

Countermine kallar till ordinarie bolagsstämma den 24 juni. Styrelsen föreslår att aktiekapitalet sänks med 90 procent till 891 433,20 kr. Aktiernas nominella belopp sänks i så fall från 1,00 kr till 0,10 kr. Syftet med nedsättningen är att täcka bolagets balanserade förlust. Styrelsen ber också om ett bemyndigande att under tiden fram till nästa ordinarie bolagsstämma fatta beslut om emission av aktier upp till aktiekapitalets övre gräns, med eller utan företrädesrätt för aktieägarna. Läs mer hos beQuoted

Ecovision redovisar ett resultat efter finansnetto på 2,3 Mkr för första kvartalet (2,2 Mkr). Omsättningen uppgick till 16,3 Mkr (14,1 Mkr). Antalet användare på marknaden har minskat och därför har Ecovision fortsatt att anpassa sina resurser till det rådande marknadsläget. Bolaget bedömer emellertid att den underliggande efterfrågan på kvalificerade informationssystem och nyheter är stor. Med nätmäklaren E*trade har ett utökat avtal träffats om leverans av mer information till tjänsten E*trade ProPlus. Börsveckan anser att aktien är köpvärd med hög direktavkastning och måttlig värdering. Finansiellt anses bolaget vara i "ypperligt" skick. Läs mer hos beQuoted

Glycorex redovisar ett resultat efter finansnetto på -5,5 Mkr för första kvartalet (-5,1 Mkr). Omsättningen uppgick till 250 Tkr (101 Tkr). Vid bolagsstämman valdes Claes Blanche, Kurt Nilsson, Nils Siegbahn och Carl Groth till ledamöter av bolagets styrelse. Till suppleanter valdes Ingbritt Brandelius och Claes Langéen Nilsson. Styrelsen erhöll ett bemyndigande om nyemission, med eller utan avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt, fram till nästa ordinarie bolagsstämma. Magnus Wendt har köpt ytterligare aktier i bolaget och det samlade innehavet uppgår nu till 4 100 000 aktier, motsvarande 10,06 procent av aktiekapitalet och 5,84 procent av rösterna. Läs mer hos beQuoted

Mind kallar till ordinarie bolagsstämma den 19 juni. Beslut skall fattas om försäljningen av dotterbolaget Mind Finance AB till ett bolag där Gabrielsson Invest AB är väsentlig ägare för en köpeskilling om ca en miljon kronor. Leolagens majoritetsregler kommer att följas även om Mind inte behöver göra det. Styrelsen föreslår att aktiekapitalet sänks med tio procent genom inlösen av vart tionde aktie för 5 kr styck. Inlösen kommer att kunna ske mellan 6 och 24 oktober. Avstämningsdag för erhållande av inlösenrätter blir i så fall den 3 oktober 2003. Läs mer hos beQuoted

Optovent redovisar ett resultat efter finansnetto på -2,4 Mkr för första kvartalet (-3,3 Mkr). Omsättningen uppgick till 271 Tkr (503 Tkr). En bud förbereds på samtliga aktier i bolaget från ett nystartat bolag i USA. Bakom det nystartade bolaget står Mr Thomas Hicke, VD och grundare av MediQuest som är Optovents distributör i USA. Budgivaren måste först säkerställa finansieringen av budet samt slutföra en legal due diligence. Östergötlands läns landsting har förlängt avtalet om leveranser av instrumentet Respons™ med tillbehör från Optovent med ett år. Knappt varannan pulsoximeter som köpts under 2002 kommer från Optovent vilket är att betrakta som ett bra resultat sett i ljuset av att tre leverantörer konkurrerar om varje order och att Optovents utrustning betingar det högsta priset. Läs mer hos beQuoted

Rindi Energi bedömer i en prognos för innevarande verksamhetsår 1 juli 2002 till 30 juni 2003, att koncernens försäljning ökar med cirka 30 procent till cirka 80 Mkr. Vinsten före extraordinära intäkter och skatt bedöms öka med cirka 25 procent till knappt 11 Mkr. En extraordinär intäkt från aktieförsäljning höjer resultatet före skatt till cirka 17 Mkr, vilket innebär drygt 5 kr per aktie efter skatt. De under året nystartade värmerörelserna kommer att bidra till resultatet först nästa verksamhetsår. Läs mer hos beQuoted

Sea Power har under fem års tid utvecklat sin egen turbinteknologi för tidvatten och strömmar. Tester har utförts under lång tid i verkligheten. Testerna visar att teknologin är tillförlitlig, miljövänlig och kostnadseffektiv. Från och med hösten/vintern/våren kommer elektricitet att produceras för kommersiellt bruk. Sea Power har träffat avtal om ett joint venture med Delta Marine på Shetlandsöarna. Avtalet gäller utvärdering av de tio bästa platserna för placering av ett EXIM* tidvattenkraftverk. Marknadspotentialen är flera hundra enheter bara på Shetlandsöarna. Läs mer hos beQuoted

Starbreeze redovisar ett resultat efter finansnetto på -9,2 Mkr för perioden juli 2002 till mars 2003 (3,2 Mkr). Omsättningen uppgick till 31,2 Mkr (21,2 Mkr). En lyckad nyemission har efter periodens utgång inbringat ca 12 Mkr efter avdrag för emissionskostnader. För att understödja en återgång till lönsamhet har styrelsen även beslutat om ett "back-to-profit" program i flera steg. Det första steget har tagits i april-maj varvid ett antal besparingsåtgärder avseende framförallt personal, företrädesvis ett antal inhyrda konsulter, realiserats. Besparingsåtgärderna förväntas nå full effekt från och med 1 juli 2003 och sammantaget beräknas kostnaderna på koncernnivå, i ett första steg, minskas med cirka 13 procent eller cirka 0,5 Mkr per månad. Under branschmässan E3 i Los Angeles i maj 2003 visades en förhandsversion av spelet Templar för besökarna. Internetsiten IGN.com var mycket nöjda och skrev att Templar var en av E3 mässans största överraskningar. Framför allt berömde IGN.com spelets handling, grafik och action. Läs mer hos beQuoted

TagMaster har utsetts till TETRA Application Partner av Motorola. "Detta strategiska partnerskap är ett erkännande av vårt framgångsrika samarbete med Motorola", säger bolagets VD Magnus Rehn. "Vårt projekt med att förse Motorola med RFID-utrustning för Londons tunnelbana har öppnat för framtida liknande affärer inom tågindustrin." TagMaster har återtagit marknadsrättigheterna till den kineskiska marknaden från TagMaster China Ltd. TagMaster China har under de senaste fyra åren investerat i utvecklingen av denna marknad genom deltagande i utställningar, etablering av distributörer och ett stort antal kundmöten. Som ett resultat av detta har TagMasters produkter installerats på ett flertal platser i snabbt utvecklande städer och provinser som Beijing, Shanghai, Jiangsu och Guandong. Läs mer hos beQuoted

Zapp har hamnat i en besvärlig finansiell situation. Året har inletts med en svag försäljning samtidigt som nyemissionen i februari inbringade mindre än bolaget räknat med. För att minimera kostnaderna och öka handlingsutrymmet vid diskussioner med eventuella nya finansiärer har bolaget beslutat sig för att avnoteras från AktietTorgets under juni. Läs mer hos beQuoted

 

 
   

Synpunkter

Vi hoppas att du uppskattar vårt nyhetsbrev. Har du önskemål eller synpunkter vill vi gärna höra från dig. Kontakta oss på [email protected] eller 08-692 21 90.

 

 
   

Om beQuoted

 
  beQuoted arbetar med rådgivning i samband med företagsfinansiering och med att förse aktieägare, investerare och media med information om aktiebolag och aktiekurser.

beQuoted organiserar dessutom aktiehandel tillsammans med banker och fondkommissionärer.

Målgruppen är mindre och medelstora företag.

 

 
om du vill avsluta din prenumeration klicka här
  www.beQuoted.com Kontakta oss