beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted Business Briefing nr 4, 2003 

 
Hej,

Spelmarknaden växer när fler och fler människor spelar TV- och datorspel. Ett svenskt företag som ligger långt framme är Starbreeze. I företagets studio kan man spela in rörelsesekvenser som närmar sig kvaliteten i biofilmer. Uppdragen blir större och större. I detta nummer berättar vi mer om bolaget som just nu genomför en nyemission.

Fler bolagsnyheter presenteras som vanligt under rubriken beQuoted Briefing.

Trevlig läsning!

Innehåll

:: Starbreeze på snabbt växande marknad
Idag ligger kostnaden för ett spel på 15 - 30 miljoner kronor, vilket motsvarar ett utvecklingsteam om 20 personer som är sysselsatta i 18-24 månader. Detta kan Starbreez erbjuda olika förläggare. Världsmarknaden är värd 14 miljarder US dollar.

:: beQuoted Briefing
Från våra kunder presenterar vi en sammanställning av nyheter och rapporter. I detta nummer kan du läsa om Cintindex, Easy T, Glycorex, Optovent, Persea, Sea Power, Starbreeze och TagMaster.

 


 
 

Starbreeze på snabbt växande marknad

Spelindustrin växer när fler människor intresserar sig för TV- och datorspel. Den första generationen från 1980-talet har idag vuxit upp till 30-åringar och de spelar fortfarande, precis som generationerna efter dem. Marknaden kommer att fortsätta att växa under lång tid framöver.

Starbreeze genomför just nu en nyemission och bjuder in allmänheten att teckna aktier i bolaget

Bolaget har erhållit förbindelser och avsiktsförklaringar för teckning av hela emissionsbeloppet på 12,8 miljoner kronor

Emissionen pågår mellan 16 och 30 april

Starbreeze är ett svenskt företag som tillverkar spel för världsmarknaden. Uppdragen betalas av olika förläggare. Starbreeze satsar på att vara kostnadseffektiva, innovativa och leverera inom utsatt tid.

Marknaden för TV- och datorspel växer kraftig

Liksom film- och musikindustrin är spel en globalt gångbar produkt. Tack vare Microsoft, Sony och Nintendo som tillverkar standardiserade spelkonsoler kan nya spel spridas över hela världen snabbt. Microsoft kommer att investera två miljarder dollar i onlinespel under de närmaste fem åren. JP Morgan uppskattar att världsmarknaden är värd 14 miljarder US dollar och att den växer med 1 miljard US dollar årligen fram till 2006. År 1985 konsumerade en person 6 timmar media per dag, motsvarande siffra år 2000 var 8 timmar.

För fem år sedan var kostnaden 5-10 miljoner kronor för att utveckla ett större spel. Men med mer avancerad teknik och häftigare upplevelser har projekten blivit större och mer komplexa. Idag ligger kostnaden för ett spel på 15 - 30 miljoner kronor, vilket motsvarar ett utvecklingsteam om ca 20 personer som är sysselsatta i 18-24 månader.

Tre fullskaliga utvecklingsteam med ca 20 personer i varje

För att få de bästa uppdragen satsar Starbreeze på att vara kostnadseffektiva, innovativa och kunna leverera inom utsatt tid. "Timing" är viktigt, t ex vid cross-over då ett spel bygger på en ny biofilm. Att Starbreeze har en hög teknisk nivå märks i den egenutvecklade spelmotorn som är mycket välrenommerad. Den vidareutvecklas kontinuerligt för framtida processorer och grafikkort. I S:t Johanniskyrkan i Uppsala har bolaget byggt ett optiskt animationssystem. Lokalen har en inspelningsyta på 200 kvadratmeter med tio meter i takhöjd. Man använder infraröda kameror för att spela in rörelsesekvenser från t.ex en häst med ryttare, en stol som flyger genom luften eller en grupp människor som rör sig. Filmatiska scener har kommit väldigt nära kvaliteten i biofilmer.

Spelet Enclave vann priset "Best Action Game" på världens största TV-spelmässa E3 i Los Angeles 2001 och datatidningen PC Gamer gav PC-versionen sin näst högsta ranking "Excellent". I juni 2002 fick Starbreeze ett uppdrag på 30 miljoner kronor från Universal Interactive, vilket nog är det största enskilda uppdraget som en svensk spelutvecklare tecknat. Spelet bygger på en stor Hollywoodfilm som har premiär våren 2004. Andra spel som är under utveckling är Templar och Enclave 2. Templar har beställts av TDK Recording för 23 miljoner kronor och skall släppas till julhandeln 2003. Enclave 2 använder sig av den senaste 3D teknologin som ger en helt ny spelupplevelse och kan spelas med flera spelare samtidigt, t.ex över internet. En liten krydda är spelet Cleaners som i stort sett är färdigt, men inte sålt till någon förläggare ännu. Planen är att sälja spelet till en förläggare och sedan få utvecklingsuppdrag.

Starbreeze omsättningen kommer framför allt från uppdrag från olika förläggare. Priset för uppdragen är bestämt i förväg. Därutöver kan en royalty erhållas om produkten säljer bra. Bolaget är beroende av ett fåtal kunder. I det fall bolaget skulle misslyckas med en produktion, finns en risk att befintliga och potentiella kunder blir mer restriktiva att ge nya uppdrag.

Bolaget genomför nyemission

Starbreeze drabbades under mitten av februari 2003 av två motgångar under en och samma vecka. Först hamnade förläggaren Swing Entertainment på obestånd så att teamet kring spelet Enclave stod utan kundfinansiering. Sedan beslutade styrelsen att förvärvet av Rock Solid Studios skulle återgå på grund av oklarheter beträffande immateriella rättigheter. Dessa händelser försämrade bolagets likviditet och finansiella ställning.

För att stärka bolagets kapitalbas och öka bolagets handlingsfrihet genomför bolaget en nyemission. Emissionen kommer att tillföra bolaget ca 12 miljoner kronor efter emissionskostnader. Likviditeten kommer därefter att uppgå till ca 14 miljoner kronor vilket inkluderar en outnyttjad kredit på ca 2,5 miljoner kronor. Det ska vara tillräckligt för att finansiera verksamheten tills bolaget återigen genererar ett positivt kassaflöde.

Under juli 2002 - februari 2003 (åtta månader) uppgick försäljningen till 29,3 Mkr (18,4 Mkr) och resultatet efter finansnetto blev -7,1 Mkr (3,1 Mkr). Rapporten för tredje kvartalet (juli 2002 - mars 2003) kommer 22 maj. Styrelsens tillväxtmål för den kommande treårsperioden är att växa med i genomsnitt 30% per år och att rörelsemarginalen före avskrivningar på lång sikt skall uppgå till minst 20%.

Garanter har förbundit sig att teckna aktier

Starbreeze har erhållit förbindelser och avsiktsförklaringar för teckning av hela emissionsbeloppet om 12,8 miljoner kronor. Bland garanterna finns befintliga aktieägare samt externa investerare som inte är aktieägare före denna emission.

Starbreeze nyemission i korthet
  • Teckningskursen är 50 öre per aktie.
  • Teckningstiden är 16 - 30 april.
  • Emissionen tillför bolaget 12 Mkr efter emissionskostnader.

Klicka här för att läsa prospektet och här för intresseanmälan.

Frågor om emissionen besvaras av bolaget på telefon 018-12 28 00, e-post [email protected].

Fakta om Starbreeze

  • Starbreeze utvecklar TV- och datorspel för PC och spelkonsolerna Microsoft Xbox, Sony Playstation 2 och Nintendo Gamecube.
  • Grundades 1998 Daniel Benitez, Lars Hagelin och Jens Larsson.
  • Handlas på AktieTorget sedan juli 2000.
  • Marknadsvärdet är ca 12 Mkr (före emissionen).
Läs mer om Starbreeze hos beQuoted

 

 
 
 

beQuoted Briefing

Cintindex hade under första kvartalet 2003 ett positivt kassaflöde för första gången under ett helt kvartal. Kassaflödet blev 80 tusen kronor. Omsättningen hamnade på 1,22 miljoner kronor vilket var i linje med bolagets tidigare lämnade bedömning. Läs mer hos beQuoted

Easy T redovisar ett resultat efter finansnetto på -7,4 Mkr för 2002 (-12,4 Mkr). Omsättningen uppgick till 92,7 Mkr (98,4 Mkr). Nya riktlinjer för verksamheten innebär sänkta fasta kostnader och ökad fokusering på systemförsäljning. Personal och fasta kostnader har nära halverats, den svenska resebyrån har sålts och bolaget har fått tre viktiga nya systemkunder (Malmö Aviation, City Airline & Resia). Koncernen visade endast en marginell förlust under det sista kvartalet och den positiva resultatutvecklingen bedöms som stabil. Läs mer hos beQuoted

Glycorex uppmärksammas av Börsveckan, som skriver: "Tack vare fjolårets nyemission, som tillförde bolaget 28 Mkr, har Glycorex finansiellt andrum, men USA satsningen kan bli kapitalkrävande om den drar ut på tiden. Å andra sidan finns det en stor uppsida i USA, världens största transplantationsmarknad. Men framgången är långt ifrån given." Glycorex har till bolagsstämman föreslagit nyval av Carl Groth till styrelsen. Bill Nederman har avböjt omval. Läs mer hos beQuoted

Optovent har handelsstoppats på egen begäran. Veckan före handelsstoppet meddelade Optovent att den nyligen avslutade nyemissionen tillför bolaget 10,9 Mkr. Läs mer hos beQuoted

Persea redovisar ett resultat efter finansnetto på -2,8 Mkr för första kvartalet 2003 (3,5 Mkr). Omsättningen uppgick till 39,8 Mkr (39,6 Mkr). Resultatet har belastats med extraordinära kostnader på 6,3 Mkr när bolaget bytte VD. Det franska dotterföretaget ökade sin försäljning med 8 procent. "Det är glädjande med den positiva utvecklingen i det franska dotterföretaget samtidigt som det svenska dotterföretaget visar fortsatt god lönsamhet", säger Peter Ideström, tf VD/Koncernchef. Bolagsstämman valde in Anna-Carin Månsson, Erik Brändström och Peter Ideström som nya ledamöter i styrelsen. Dessutom omvaldes Curt Hardegård, Örjan Håkanson, Per-Arne Nordlander och Mikaelis Weidemanis. Läs mer hos beQuoted

Sea Power har träffat avtal om ett joint venture med Delta Marine på Shetlandsöarna. Avtalet gäller utvärdering av de tio bästa platserna för placering av ett EXIM tidvattenkraftverk, och därefter installation av minst ett sådant senast våren 2004. Delta Marine äger och driver ett antal fartyg för offshoreservice, bogsering, marina installationsarbeten och är mycket förtroget med bl.a tidvattenförhållandena på öarna. Läs mer hos beQuoted

Starbreeze genomför en nyemission för att stärka bolagets kapitalbas och öka bolagets handlingsfrihet. Emissionen tillför bolaget ca 12 miljoner kronor efter emissionskostnader. Garanter har förbundit sig att teckna aktier om det blir några över efter teckningstiden. Under juli 2002 - februari 2003 (åtta månader) uppgick försäljningen till 29,3 Mkr (18,4 Mkr) och resultatet efter finansnetto blev -7,1 Mkr (3,1 Mkr). Läs mer hos beQuoted

TagMaster redovisar ett resultat efter finansnetto på 0,05 Mkr för första kvartalet 2003 (-1,5 Mkr). Omsättningen uppgick till 7,4 Mkr (7,2 Mkr). Större leveranser i slutet av 2002 har förstärkt kassan till 5,8 Mkr. Försäljningen kunde ha varit högre. Större leveranser av en speciell typ av ID-tag under inledningen på året resulterade i materialbrist, vilket inte kunde åtgärdas före andra kvartalet. Vid periodens utgång var orderstocken 9,9 Mkr. Huvudsakligen har första kvartalet inneburit fortsatt bearbetning av definierade marknader samtidigt som större förfrågningar har identifierats. Läs mer hos beQuoted

 
 
 

Synpunkter

Vi hoppas att du uppskattar vårt nyhetsbrev. Har du önskemål eller synpunkter vill vi gärna höra från dig. Kontakta oss på [email protected] eller 08-692 21 90.


 
om du vill avsluta din prenumeration klicka här
  www.beQuoted.com Kontakta oss