beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted Business Briefing nr 2, 2003 

 

Hej,

Elpriserna har skenat i höjden. Orsaken är bl a tomma vattenmagasin och hög elförbrukning. Vad kan då vara intressantare än ett företag som tillverkar isolerskivor för att bättre inomhusvärme. Och detta genom en tillverkningsprocess som förbrukar mindre energi än som går åt för alternativen. Bolaget heter Zapp AB och om detta kan ni läsa i det här nyhetsbrevet.

Vi kan också avslöja att Dagens Industri gjort det lättare för investerare att följa vad som händer i inofficiellt handlade bolag. Dagens Industri har öppnat en ny kommunikationskanal för företagsinformation tillsammans med beQuoted.

Trevlig läsning!

Innehåll

:: Flera goda miljöskäl att investera i Zapp
Cellulosa är ett utmärkt isoleringsmaterial. Problemet hittills har varit att cellulosan endast funnits att tillgå som lösull, medan byggindustrin vant sig vid isolering i form av skivor. Zapp har löst problemet. Marknaden för isolerprodukter i Europa beräknas vara värd 15 miljarder kronor.

:: beQuoted  @ di.se
beQuoted har tillsammans med Dagens Industri öppnat en ny kommunikationskanal för inofficiellt handlade bolag. Di.se är störst på ekonomiska nyheter i Sverige och beQuoteds uppgift är att underlätta för investerare att få tag på relevant företagsinformation.

:: beQuoted Briefing
Från våra kunder presenterar vi en sammanställning av nyheter och rapporter. I detta nummer kan du läsa om Glycorex, Hydropulsor, Mind, Optovent, Rindi Energi och Starbreeze.

:: OTC agendan
Ändringar bland OTC aktierna meddelas i OTC agendan. Ändringar har skett i  Hansa Gruppen B och Lign Multiwood B.

 


 
 

Flera goda miljöskäl att investera i Zapp

Om man skall sammanfatta Zapp AB i ett ord så får det nog bli "miljöförbättring". Bolaget tillverkar isolerskivor med en tillverkningsprocess som förbrukar mindre energi än alternativen. Förutom detta och att isolerskivorna spar energi för fastighetsägarna så baseras produkterna på skogsråvara (kvistmassa), är fria från giftiga brandskyddsmedel, är ofarliga att arbeta med och kliar inte. Zapps isolerskivor tillverkas av cellulosa och produkten och tillverkningsmetoden är internationellt patenterade.

Bolaget genomför just nu en nyemission och bjuder in allmänheten att teckna aktier i bolaget

Marknaden

Marknaden för isolerprodukter i Europa beräknas vara värd 15 miljarder kronor. De områden som Zapps produkter kan komma ifråga utgör drygt halva värdet (torr isolering ovan jord). De vanligaste isolerprodukterna är tillverkade av glas- eller stenull. Produktionen är storskalig och det finns bara ett fåtal fabriker. Det franska bolaget Saint Gobain, som äger Isover, har en dominerande ställning inom glasull. I Sverige är de största tillverkarna Isover (fd Gullfiber), Paroc och Roxull. Isolering baserad på cellulosa, som Zapp fokuserar på, är på frammarsch. Dels i form av lösull som sprutas in, dels i form av skivor.

Den svenska marknaden uppgår till ca 100.000 ton per år. Under 2002 tillverkade Zapp ca 100 ton. För 2003 har bolaget budgeterat att tillverka 1.250 ton vilket motsvarar ett värde av 9,4 Mkr. Zapp räknar med att ha kapacitet att tillverka 5.000 ton per år och att denna kan byggas ut till 15.000 ton. Zapps isolerskivor vänder sig till slutkunder som har höga krav på klimatfunktionen och miljövänligheten och till byggare med höga krav på arbetsmiljön och en rationell byggprocess.

Produkten

Cellulosa är ett utmärkt isoleringsmaterial. Problemet hittills har varit att cellulosan endast funnits att tillgå som lösull, medan byggindustrin vant sig vid att arbeta med isolering i form av skivor. Zapp har löst problemet och kan tillverka mjuka skivor av cellulosa. Såväl produkten som produktionstekniken är internationellt patenterade i Europa, USA och Japan.

ZAPP-skivan har många bra egenskaper såsom bättre ljudisolering än mineralullsprodukter, brandhämmande bindemedel så att giftiga brandskyddsmedel som ingår i många andra produkter inte behöver tillsättas, väsentligt lägre energiförbrukning i tillverkningsprocessen (mindre än en tredjedel av den som behövs för att smälta glas eller sten till fibrer), fri från hälsorisker och miljönackdelar som kan finnas i produkter av glas- och stenull. Cellulosan kommer från kvistmassa som har många fördelar, den är billig (den används normalt inte till något annat), den är återanvändningsbar och den är nedbrytningsbar.

Nyemissionen

Zapp genomför en nyemission som skall inbringa 11,7 Mkr. Teckningskursen är 10 kr per aktie och teckning kan ske 3-21 februari. För att bredda ägarkretsen har man valt att emissionen skall ske utan företrädesrätt för befintliga aktieägare. Av emissionen är 4 Mkr redan säkrade genom några större investerare. Vid full teckning kommer de nya aktierna att utgöra 44,2% av aktiekapitalet och 37,8 % av rösterna.

Pengarna skall användas till att finansiera driften under 2003 och maskininvesteringar 5 Mkr, produktutveckling 1 Mkr, vetenskapliga tester för att dokumentera ZAPP-skivans goda egenskaper för boendemiljön 0,5 Mkr, ökad säljkapacitet och marknadsaktiviteter 1 Mkr samt räntor och amorteringar 1 Mkr. Det är tänkt att pengarna ska räcka tills bolaget uppvisar vinst 2004.

Zapp har hittills varit ett utvecklingsbolag och har ingen försäljningshistorik att utgå från. De första skivorna kom ut på marknaden 2002. Försäljningsprognosen är 9 Mkr för 2003, 18 Mkr för 2004 och 30 Mkr för 2005. Avgörande är att cellulosaskivor accepteras som isoleringsmaterial. De större småhustillverkarna, som arbetar med starkt rationaliserad produktion, är inte benägna att arbeta med ny isolering i enstaka hus såvida inte kunden insisterar och är beredd att betala extra för detta. De första köparna har varit mindre bygg- och bostadsföretag med utpräglad ekologisk profil och enskilda personer som planerar sitt blivande hem med stark omtanke om miljön.

Zapps nyemission i korthet

  • Teckningskursen är 10 kr per aktie (B-aktier).
  • Teckningstiden är 3 - 21 februari.
  • Teckning kan ske i poster om 200 aktier.
  • Emissionen sker utan företrädesrätt för tidigare aktieägare.
  • Emissionen tillför bolaget 11,5 Mkr efter emissionskostnader vid full teckning.

Klicka här för att läsa prospektet och här för teckningsanmälan.

Frågor om emissionen besvaras av bolaget på telefon 0520-49 80 50, e-post [email protected].

Fakta om Zapp

  • Zapp tillverkar mjuka isolerskivor av cellulosafiber avsedda för värme- och ljudisolering av byggnader.
  • Grundades 1998 av civilingenjör Sven EM Fredriksson som ett dotterbolag till FiberInvent AB.
  • Handlas på AktieTorget sedan 1999.
  • Marknadsvärdet är ca 15 Mkr (före emissionen).
  • Under januari - november 2002 uppgick försäljningen till 532 Tkr (147 Tkr) och resultatet efter finansnetto blev -6,8 Mkr (-6,5 Mkr).
Läs mer om Zapp hos beQuoted

 

 
 
 

beQuoted @ di.se

beQuoted har tillsammans med Dagens Industri öppnat en ny kommunikationskanal för inofficiellt handlade bolag. På DIs webbplats di.se kan investerare och läsare ta del av företagsinformation som förmedlas genom beQuoted.

Företagssidorna nås under rubriken "Börsen" och underrubriken "Inofficiella listan". Klicka på Q-figuren till vänster om aktienamnet. Bäst information har bolagen som har avtal med beQuoted såsom Mind, TagMaster och Virtual Genetics.

En av beQuoteds viktigast uppgifter är att underlätta för investerare att få tag på relevant företagsinformation. En annan är att företagen uppnår en effektiv kommunikation. Effektiv kommunikation uppnås genom att informationen finns i flera olika medier samtidigt som den är kontinuerlig.

Di.se är den mest besökta webbplatsen för ekonomiska nyheter i Sverige. I oktober 2002 hade di.se 651 000 unika besökare. Aktiechatten "Börssnack" är landets största med över 10 000 skrivna inlägg per dag. Ett par gånger i veckan kan besökarna se intervjuer med aktuella personer från börs och näringsliv på DI Television (webb-TV).

Från klockan sex på morgonen sex dagar i veckan finns hela Dagens Industris innehåll utlagt på internet. DIs prenumeranter kan alltid läsa morgondagens papperstidning på nätet redan klockan 22.00 på kvällen före utgivningsdagen.

Webbplatsen har fått många positiva omdömen. Enligt börsanalytiker och företagsledningarna i de börsnoterade bolagen är di.se landets bästa internettjänst för börs- och affärsnyheter, detta enligt en undersökning utförd av Svensk Image och Hallvarsson & Halvarsson 2002. När branschtidningen Dagens Media korade årets bästa medier 2002 hamnade di.se högt upp i alla kategorier och alltid högre än andra nätpublikationer.

Detta karaktäriserar besökarna på di.se

  • De flesta är män (77 procent).
  • Genomsnittsåldern är 43 år (23-33 överrepresenterade +50 växer mest).
  • Höginkomsttagare (40 procent tjänar över 350 000 kr).
  • Besökare från Stockholm, Göteborg och Malmö är överrepresenterade.
  • Jobbar på storföretag, privat sektor.
  • Är "risktagare", "individualist", "livsnjutare" och "materialist".
  • Intresserade av privatekonomi, internet, skattefrågor etc.
  • De gör ofta aktieaffärer.
  • Surfar på jobbet (70 procent). Hälften också hemifrån.
Se beQuoteds bolag på di.se

 

 
   

beQuoted Briefing

Glycorex redovisar ett resultat efter finansnetto på -20,3 Mkr för 2002 (-5,0 Mkr). Omsättningen uppgick till 512 Tkr (0 Tkr). Likviditeten inklusive kortfristig placering uppgick vid årets slut till 13,2 Mkr. Det tar tid att etablera och inarbeta rutiner kring produkterna vid olika transplantationscentra. Därför räknar styrelsen med att tillväxttakten under 2003 kommer att vara lägre än vad som förutsetts tidigare och att positivt resultat kan uppstå tidigast 2004. Läs mer hos beQuoted

Hydropulsors har säkerställt sin långsiktiga finansiering. Bolaget genomför en riktad nyemission på ca 20 Mkr. Emissionen garanteras av huvudägarna Hörnell Teknikinvest AB och High Speed Forming Technology 2000 AB. Rekonstruktionsarbetet är därmed avslutat. Huvudägarna och styrelsen har utarbetat en strategisk plan för framtiden. Här ingår, förutom en fokusering av affärsverksamheten mot produktionsmaskiner för höghastighetsformning av metallpulver, också nära samarbeten med världsledande maskintillverkare inom branschen. Läs mer hos beQuoted

Mind har inlett förhandlingar med Cybercom om Mind Finance AB. Avsikten är att Cybercom skall överta verksamheten. Cybercom vill genom detta förstärka sin svenska marknadsposition inom bank och finans. Mind Finance har idag ca 30 medarbetare och är ett dotterbolag till Mind AB. Kallelse till extra bolagsstämma kommer att publiceras på fredag 7 februari i Svenska Dagbladet och Post- och Inrikes Tidningar. Läs mer hos beQuoted

Optovent redovisar ett resultat efter finansnetto på -16,5 Mkr för 2002 (-17,6 Mkr). Omsättningen uppgick till 1,7 Mkr (3,0 Mkr). Bolaget har under en tid fört diskussioner kring industriellt partnerskap för både Optovent och dotterbolaget OptoQ. Det har tagit betydligt längre tid att nå kritisk massa än styrelsen bedömt. Styrelsen föreslår, i samråd med några större aktieägare, en nyemission på 14,5 Mkr. Ägare till knappt 32 procent har förklarat sig beredda att teckna sin andel av emissionen. Läs mer hos beQuoted

Rindi Energis omsättning ökade i januari med cirka 60 %. Vädret i början samt slutet av januari har varit gynnsamt för försäljningen. Därutöver har det tillkommit flera nya anläggningar sedan förra året. Köpet av fjärrvärmeanläggning i Chjinice, sydväst om Gdansk i Polen, är nu genomfört. Anläggningen drivs med kol tills en biobränsleeldad anläggning är klar. För den nya anläggningen söks också ett stöd som Polen har möjlighet att ge och som i sin tur stöds av EU. Läs mer hos beQuoted

Starbreeze har förvärvat den Stockholmsbaserade spelutvecklaren Rock Solid™ Studios AB genom förvärv av samtliga aktier i dess moderbolag Fatalist AB. Bolaget har utvecklat en spelmotor, RSSTech™, och har som första nordiska spelutvecklare licensierat sin spelmotor till en större spelförläggare - till ett pris om cirka 3,5 Mkr för en licens. Rock Solid har idag 17 anställda. "Förvärvet är viktig pusselbit i vår långsiktiga strategi där strävan är att bli större och därmed minska affärsrisken genom att utveckla fler uppdrag parallellt", uppger Starbreeze VD Daniel Benitez. För att möjliggöra delägarskap för anställda inom Starbreeze-koncernen har bolagsstämman beslutat att införa ett optionsprogram. Läs mer hos beQuoted

 

 
 
 

OTC agendan

Fischer Partners
Inga förändringar

Hagströmer & Qviberg
Inga förändringar

JP Nordiska
Handeln i Lign Multiwood B upphörde 27 januari

Mangold
Inga förändringar

Spectra Fondkommission
Handelsstopp i Hansa Gruppen B fr o m 29 januari

Stockholm Fondkommission
Inga förändringar

Se OTC agendan hos beQuoted

Se OTC kurserna hos beQuoted

 

 
   

Synpunkter

Vi hoppas att du uppskattar vårt nyhetsbrev. Har du önskemål eller synpunkter vill vi gärna höra från dig. Kontakta oss på [email protected] eller 08-692 21 90.


 
om du vill avsluta din prenumeration klicka här
  www.beQuoted.com Kontakta oss