beQpress
Pressmeddelanden
Xintela: Positiva prekliniska resultat i Xintelas glioblastomprojekt 

Positiva prekliniska resultat i Xintelas glioblastomprojekt

Lund, Sverige, 11 december 2019 - Xintela AB (publ) meddelar positiva prekliniska resultat i glioblastomprojektet. Xintela har utvecklat funktionsblockerande antikroppar som binder till bolagets målmolekyl integrin a10b1 och identifierat en antikropp som hämmar tillväxten av glioblastomtumörer i en preklinisk modell.

I syfte att ta fram en målsökande antikroppsbaserad behandling för den aggressiva hjärntumören glioblastom arbetar Xintela med två parallella strategier, en där bolaget använder "Antibody-Drug Conjugates" (ADCs), där ett toxin kopplas till antikropparna och en annan där antikroppar som har en egen funktionsblockerande effekt används. Xintela har tidigare rapporterat att en ADC som binder till integrin a10b1 på glioblastomceller har en celldödande effekt både i cellstudier och i en djurmodell och resultaten har publicerats i tidskriften Cancers (2019, 11, 587). Xintela kan nu meddela att en funktionsblockerande antikropp mot integrin a10b1 hämmar glioblastomcellers funktion inklusive migration och signifikant minskar tillväxten av glioblastomtumörer i en djurmodell. Arbetet har utförts i samarbete med IVRS (In Vivo Research Services) i Lund. Xintela har tidigare lämnat in en patentansökan som täcker användningen av integrin a10-antikroppar för behandling av CNS-tumörer inklusive glioblastom.

- Det här är en betydande milstolpe för onkologiprojektet och vårt dotterbolag Targinta. De positiva resultaten validerar ytterligare vår patentskyddade målmolekyl integrin a10b1 för behandling av höggradig gliom inklusive glioblastom. Dessutom har vi identifierat en antikropp som har potentialen att utvecklas till en produkt för behandling av glioblastom och även andra aggressiva cancerformer, säger Xintelas vd Evy Lundgren-Åkerlund.

Denna information är sådan information som Xintela AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 11 December 2019.

Xintela AB (publ)
Evy Lundgren-Åkerlund, vd
Tel: 070-329 18 71
E-post: [email protected]
Medicon Village
223 81 Lund
www.xintela.se

Följande dokument kan hämtas från beQuoted
2019-12-11-Positiva-prekliniska-resultat-glioblastom.pdf

Om Xintela
Xintela är en innovatör i utvecklingen av regenerativa cellterapier och riktade cancerterapier baserade på den patenterade markörteknologiplattformen XINMARK®. Plattformen bygger på specifika cellytproteiner (integriner) och mer än 25 års forskning och utveckling. Xintela använder markörteknologin för att selektera och kvalitetssäkra stamceller för behandling av muskuloskeletala sjukdomar inklusive artros. Studier på hästar med artros har visat att stamcellerna är säkra och har en positiv effekt på brosk och ben. Xintela har etablerat en GMP-anläggning för produktion av stamceller och förbereder en First-in-Human studie på patienter med knäartros. I onkologiprogrammet utvecklar Xintela antikroppsbaserade terapier för behandling av aggressiva tumörer inklusive glioblastom. Xintela är noterat på Nasdaq First North Growth Market Stockholm sedan 22 mars 2016. Xintelas Certified Adviser på Nasdaq First North Growth Market är Erik Penser Bank AB, +46 8-463 80 00, [email protected].

Om du vill öppna texten i din webbläsare klicka här
______________________________________________________
Denna information skickades genom beQuoted Press
Om Du vill ha mer information gå till www.beQuoted.com
Om Du inte vill erhålla företagsnyheter klicka här

beQuoted Press är en service till Dig som är intresserad av finansiell information. Med beQuoted Press underlättas företagens finansiella kommunikation till Dig och till nyhetsbyråer, aktieägare, placeringsrådgivare och andra intressenter på aktiemarknaden.

Vi hoppas att Du uppskattar denna service.