beQpress
Pressmeddelanden
beQuoted Business Briefing nr 7, 2002 

 
Hej,

Vi har glädjen att hälsa JP Nordiska välkommen som market maker i beQuoteds OTC system. Därmed tillförs tre nya bolag, Sky Ventures, TagMaster och Virtual Genetics.

Sky Ventures affärsidé är att utveckla bolag i mediabranschen. TagMaster erbjuder produkter för identifiering av rörliga objekt såsom lastbilar, bussar och containers. Virtual Genetics säljer system till läkemedelsindustrin för att analysera och extrahera modeller ur komplexa datamängder. Vi kommer att följa upp bolagen i kommande nummer av Business Briefing.

I detta nummer tittar vi närmare på O3 Games. Video- och datorspelmarknaden växer explosionsartat. I mars släppte Microsoft sin spelkonsol Xbox och nu i november släpps uppföljaren Xbox Live för spel via internet. Ett svenskt företag som kan bli vinnare är O3 Games. Med tanke på att Microsoft kommer att investera två miljarder dollar i onlinespel under de närmaste fem åren ser det mycket ljust ut.

Innehåll

:: O3 Games utvecklar lönsam affärsmodell
O3 Games har snabbt blivit en av Sveriges lönsammaste spelutvecklare. Rörelsemarginalen före avskrivningar ligger på 22 procent. Affärsmodellen är lika enkel som intressant.

:: beQuoted Briefing
Från våra kunder presenterar vi en sammanställning av nyheter och rapporter. I detta nummer kan du läsa om Cellfabriken, Countermine, Easy T, Ecovision, Glycorex, Hebi Health Care, Hydropulsor, Lign Multiwood, Mind, O3 Games, Optovent, Persea, Rindi Energi och Virtual Genetics.

:: OTC agendan
Ändringar bland OTC aktierna meddelas i OTC agendan. Ändringar har skett i Airbite B och BTB, Hebi Health Care B, Hydropulsor B, Lign Multiwood B, Massive Entertainment, Mind, Music Bay, NFO UR och BTU, Obtech Medical, Rindi Energi B, Sky Ventures, Smurfit Munksjö, TagMaster B och Virtual Genetics.

 


 
 

O3 Games utvecklar lönsam affärsmodell

Nintendo Gamecube, Sony Playstation, Microsoft Xbox, låter det bekant? Har ni barn så vet ni garanterat vad det rör sig om. Om inte så gå in till närmaste radio- och TV-handlare och se vart ungdomarna samlas. I Uppsala sitter 70 personer och utvecklar TV-spel för hela världen, företaget de jobbar på heter O3 Games.

O3 Games gör alltså video- och datorspel, för PC, Xbox, Sony Playstation 2 samt Nintendo Gamecube. Hittills har företaget levererat två spel, The Outforce och Enclave, och håller för närvarande på med tre spel parallellt samt versioner av Enclave för Gamecube, Playstation 2 och PC. Omsättningen har gått från noll till 37 Mkr på tre år.

O3 Games har snabbt blivit en av Sveriges lönsammaste spelutvecklare, rörelsemarginalen före avskrivningar ligger på 22 procent. Affärsmodellen är lika enkel som intressant. O3 Games tar på sig utvecklingsuppdrag från olika förläggare. Uppdragen betalas enligt en förutbestämd tariff av förläggaren som alltså får stå för den finansiella risken. Med affärsmodellen får O3 Games full kostnadstäckning plus vinstmarginal. Som bonus erhåller bolaget dessutom royalty om spelet säljer bra. Allt som O3 Games behöver göra är att i förväg räkna hur mycket ett uppdrag kommer att kosta…

För att framgångsrikt konkurrera om uppdragen satsar O3 Games på att vara kostnadseffektiva, innovativa och kunna leverera inom utsatt tid. Video- och datorspel är en snabbt växande bransch där "timing" är av mycket stor betydelse, t ex vid cross-over då ett spel bygger på en ny biofilm. O3 Games driver flera spelproduktioner parallellt. Dels producerar man flera olika titlar samtidigt och dels producerar man varje titel för flera plattformar. Spelen bygger på samma tekniska bas för att utnyttja den grundläggande teknik som tagits fram inom O3 Games. O3 Games spelmotor är mycket välrenommerad inom action-genren för första- och tredjepersonsspel. Ur konkurrenssynpunkt är det viktigt att kunna leverera ett spel till flera plattformar - det är oftast vad kunderna efterfrågar. Kunderna sprider på så sätt riskerna mellan flera plattformar och når en större målgrupp. Att kunna "porta" spel till flera plattformar (Gamecube, Xbox och PS) innebär samtidigt att O3 Games uppnår synergier på kostnadssidan. Den risk O3 Games tar är själva utvecklingsrisken, d v s att kostnaden för att utveckla ett spel överstiger den kalkylerade. För att minimera utvecklingsrisken planeras varje projekt noggrant med hjälp av planerings-, kommunikations- och kvalitetssäkringsprogram.

O3 Games satsar på att bli en av branschens mest eftersökta samarbetspartner. Bland annat så fick deras spel Enclave priset "Best Action Game" på branschmässan E3 i Los Angeles i maj 2001. Idag har O3 tre utvecklingsteam i produktion och ett fjärde under uppbyggnad. Det fjärde teamet förväntas vara i produktion i slutet av 2002.

Nya spelutvecklingsuppdrag värda cirka 78 Mkr har tecknats sedan februari 2002 . I februari 2002 tecknades ett avtal med TDK om utvecklingen av datorspelet Templar för fyra plattformar. Spelet skall lanseras i slutet av 2003. I juni 2002 fick O3 Games det troligtvis största enskilda utvecklingsuppdraget som en svensk spelutvecklare tecknat. "Spelet bygger på en stor Hollywoodfilm som har premiär våren 2004", berättar VD Daniel Benitez och fortsätter "Det skapar goda förutsättningar för en lyckad lansering". Enclave blev i början av juli 2002 godkänt för reproduktion av Microsoft Xbox och nådde återförsäljare i Europa och USA under början av augusti. Spelet har förhandsgranskats och recenserats av ett stort antal tidningar och spelsajter med överlag bra till mycket bra omdömen, vilket har bidragit till att spelet har placerat sig högt upp på ett flertal nationella topplistor. Versioner för Sony Playstation 2, Nintendo Gamecube och PC är under utveckling. Den 19 juli 2002 tecknades ytterligare ett utvecklingsavtal, värt 2,9 miljoner Euro. Avtalet slöts med den befintliga kunden för utvecklingsuppdraget Enclave, Swing Entertainment Media AG, och avser ett utvecklingsuppdrag för flera plattformar. I anslutning till affären förvärvade O3 Games samtliga rättigheter till det tidigare utvecklingsuppdraget Cleaners.

"För innevarande räkenskapsår räknar O3 Games med en fortsatt kraftig tillväxt och att kunna behålla rörelsemarginalen före avskrivningar på runt 20 procent", uppger VD Daniel Benitez. I mars släppte Microsoft sin spelkonsol Xbox. Nu i november släpps uppföljaren Xbox Live för spel via internet. Microsoft kommer att investera två miljarder dollar i onlinespel under de närmaste fem åren.

Fakta om O3 Games
  • O3 Games utvecklar digital interaktiv underhållning för världsmarknaden genom att göra TV - och datorspel för PC, Microsoft Xbox, Sony Playstation2 samt Nintendo Gamecube.
  • Bildades 1998.
  • Handlas på AktieTorget sedan juli 2000.
  • Marknadsvärdet är ca 48 Mkr.
  • Under det brutna räkenskapsåret juli 2001 till juni 2002 uppgick försäljningen till 37,1 Mkr (7,4 Mkr) och resultatet efter finansnetto blev 5,4 Mkr (-7,0 Mkr).
Läs mer om O3 Games hos beQuoted

 

 
 
 

beQuoted Briefing

Cellfabriken har utsett Jonas Johansson till ny VD och Peter Eklund till ny ordförande. Övriga medlemmar i styrelsen är Stefan Pyk, Martin Askne och Lars Wåhlin. Cellfabriken har sålt sitt innehav i dentalföretaget European International and Orodent GmbH. Läs mer hos beQuoted

Countermine redovisar ett resultat efter finansnetto på -2,1 Mkr för första halvåret 2002 (-2,0 Mkr). Omsättningen uppgick till 0,7 Mkr (2,3 Mkr). Arbetet vid Madjare har återupptagits. Projektet, som anses som ett av de tuffaste någonsin i Kroatien, omfattar 70 000 m2. Mer än 208 stridsvagnsminor har hittills röjts och projektet beräknas att bli färdigt under september. Bolagets likviditetssituation är ansträngd. Styrelsen arbetar aktivt med att i en kommande nyemission ta in kapital för utveckling av verksamheten. Läs mer hos beQuoted

Easy T redovisar ett resultat efter finansnetto på -6,3 Mkr för första halvåret 2002 (-6,3 Mkr). Omsättningen uppgick till 46,9 Mkr (54,6 Mkr). Den svenska resebyråverksamheten har haft en svagare försäljning jämfört med ifjol. Avtal med nya kunder beräknas dock tillsammans med olika marginalhöjande åtgärder ge en positiv effekt fr o m september. Det internetbaserade flygbiljettssystemet Tbook hittills i år upphandlats av Skyways, Malmö Aviation och City Airline. Läs mer hos beQuoted

Ecovision redovisar ett resultat efter finansnetto på 4,3 Mkr för första halvåret 2002 (4,4 Mkr). Omsättningen uppgick till 28,5 Mkr (29,5 Mkr). I slutet av juni förvärvade Ecovision tjänsterna Stardesk och Starweb från finska Sanoma-koncernen. Stardesk är en finsk version av Ecovisions ProTrader och Starweb är Finlands ledande internetbaserade realtidstjänst med finansiell information för banker, företag och mäklarfirmor. Förvärvet väntas ge positiva effekter på omsättningen och resultatet under andra halvan av 2002. Under 2002 förväntas en omsättningsökning på mer än 2 miljoner Euro. Läs mer hos beQuoted

Glycorex redovisar ett resultat efter finansnetto på -10,5 Mkr för första halvåret 2002 (-2,3 Mkr). Omsättningen uppgick till 132 Tkr (0). En njurtransplantation har genomförts på Sahlgrenska sjukhuset från blodgrupp B till blodgrupp 0, efter behandling med företagets produkt GlycoSorb®-AB0. Transplantation över blodgruppsbarriären har potential att avsevärt minska problemet med organbrist. Läs mer hos beQuoted

Hebi Health Care redovisar ett resultat efter finansnetto på -23 Mkr för första halvåret 2002 (-8,6 Mkr). Omsättningen uppgick till 214,1 Mkr (31,3 Mkr). Den 30 september flyttade handeln till NGM (tidigare Spectra Fondkommission). Färdigställandet av produktionsanläggningen i Egypten för tillverkning av råvaror för läkemedelsindustrin fortskrider enligt plan. Antalet anställda har ökat till 68 personer i juni och när anläggningen är klar beräknas antalet anställda uppgå till ca 300. Pilotanläggningen kommer att tas i bruk efter sommaren. Hebi Health Care äger 71,2%. Läs mer hos beQuoted

Hydropulsors redovisar ett resultat efter finansnetto på -16,6 Mkr för första halvåret 2002 (-12,0 Mkr). Omsättningen uppgick till 4,7 Mkr (5,1 Mkr). Bolaget, som är under rekonstruktion, har lyckats genomföra ett ackord om 25%. Bolaget har också fått en ny styrelse bestående av ordförande Yngve Bergström och ledamöterna Åke Hörnell och Kurt Dahlberg. Kurt Dahlberg har dessutom utsetts till ny VD. High Speed Forming Technology 2000 har blivit nygammal huvudägare efter att ha förvärvat Metallicas A-aktier i bolaget.  Läs mer hos beQuoted

Lign Multiwood redovisar ett resultat efter finansnetto på -15,8 Mkr för första halvåret 2002 (-6,3 Mkr). Omsättningen uppgick till 2,2 Mkr (0). Lign Multiwood är under rekonstruktion. Likviditeten är hårt ansträngd. Målet är att finna en långsiktig lösning av bolagets finansiering. En sådan lösning kan komma att innebära att bolaget får nya huvudägare i kombination med en företrädesemission till gamla aktieägare. Bolaget har sedan hösten 2001 successivt övergått från att vara ett rent utvecklingsbolag till ett produktionsbolag med begynnande flöde av kommersiella order. Det har inneburit ökade krav på rörelsekapital. Läs mer hos beQuoted

Mind redovisar ett resultat efter finansnetto på -25,2 Mkr för första halvåret 2002 (-13,0 Mkr). Omsättningen uppgick till 32,2 Mkr (103,9 Mkr). Den väsentligt lägre omsättningen kan hänföras till förändringar i marknadsläget och en minskning i antalet medarbetare. Resultatet under perioden har belastats med jämförelsestörande poster uppgående till 8,5 Mkr, i huvudsak kostnader för uppsagd personal och kostnader för utrangering och nedskrivning av materiella anläggningstillgångar. Läs mer hos beQuoted

O3 Games redovisar ett resultat efter finansnetto på 5,4 Mkr för det brutna räkenskapsåret juli 2001 till juni 2002 (-7,0 Mkr). Omsättningen uppgick till 37,1 Mkr (7,4 Mkr). O3 Games har under räkenskapsåret haft en kraftig tillväxt samtidigt som antalet anställda har dubblerats. Omsättningen har ökat från kvartal till kvartal och var 15,8 Mkr för fjärde kvartalet, en ökning med omkring 88% jämfört med tredje kvartalet. Läs mer hos beQuoted

Optovent redovisar ett resultat efter finansnetto på -5,8 Mkr för första halvåret 2002 (-9,5 Mkr). Omsättningen uppgick till 1,1 Mkr (2,6 Mkr). I juni tecknades ett letter of intent med Siemens Medical Solution i USA i syfte att underteckna ett avtal innan årsskiftet om leverans av Optovents FORE teknologi i s k OEM moduler till Siemens utrustningar för patientövervakning. Ett sådant avtal är på några års sikt värt 10-20 miljoner kr i årlig försäljning. Läs mer hos beQuoted

Persea redovisar ett resultat efter finansnetto på 6,1 Mkr för första halvåret 2002 (4,6 Mkr). Omsättningen uppgick till 76,0 Mkr (68,6 Mkr). Det franska dotterföretaget, Persea SARL, fortsätter att visa en stark nettoomsättnings- och rörelseresultatsutveckling. "Det är glädjande med den kraftiga resultatförbättringen i koncernen vilket också bekräftar att omorganisationen i Persea SARL har givit önskad effekt", säger Bo T:son Nyström, VD och Koncernchef Persea AB. Thierry Bignet har utsetts till ny VD för dotterbolaget. Läs mer hos beQuoted

Rindi Energi redovisar en omsättning på 61 Mkr för det brutna räkenskapsåret juli 2001 till juni 2002 (36 Mkr). Resultatet efter skatt uppgick till 6,8 Mkr (5 Mkr). Den inofficiella handeln i bolagets aktie genom Aragon upphörde på bolagets begäran den 31 juli. Läs mer hos beQuoted

Virtual Genetics redovisar ett resultat efter finansnetto på -7,2 Mkr för första halvåret 2002 (-18,5 Mkr). Omsättningen uppgick till 1,5 Mkr (0,8 Mkr). En kort tid efter periodens utgång försattes dotterbolaget Virtual Genetics International i konkurs. Anledningen var likviditetsbrist när vissa kundfordringar inte reglerades som prognosticerats. Joakim Cöster, en av de ursprungliga grundarna, har tillträtt som ny VD i moderbolaget som inte berörs av konkursen. Läs mer hos beQuoted

 

 
 
 

OTC agendan

Aragon
Handeln i Rindi Energi B upphörde 31 juli

Handelsstopp i Hydropulsor B 6 augusti till 13 augusti

Tick-size ändrad i Lign Multiwood B till 5 öre 9 september

I och med att JP Nordiska har förvärvat Aragon anges JP Nordiska som market maker i Aragons bolag fr o m 7 oktober.

Fischer Partners
Omvänd split i Mind 9 juli

Inofficiell handel i Smurfit Munksjö startade 2 augusti

Hagströmer & Qviberg
Handeln i Massive Entertainment upphörde 13 september

JP Nordiska
Handeln i Sky Ventures startade i beQuoteds OTC system 30 augusti

Handeln i TagMaster B startade i beQuoteds OTC system 30 augusti

Handeln i Virtual Genetics startade i beQuoteds OTC system 30 augusti

 

I och med att JP Nordiska har förvärvat Aragon anges JP Nordiska som market maker i Aragons bolag fr o m 7 oktober.

Spectra Fondkommission

Handeln i Obtech Medical upphörde 4 juli efter att ha varit handelsstoppad sedan 18 juni

Handeln i Hebi Health Care B flyttade till NGM Equity 30 september

Handeln i Music Bay upphörde 30 september

 

Thenberg & Kinde

Handeln i Airbite B och BTB upphörde 7 oktober

Inofficiell handel i NFO UR och BTU startade 14 oktober

Se OTC agendan hos beQuoted

Se OTC kurserna hos beQuoted

 

 
   

Synpunkter

Vi hoppas att du uppskattar vårt nyhetsbrev. Har du önskemål eller synpunkter vill vi gärna höra från dig. Kontakta oss på [email protected] eller 08-692 21 90.


 
om du vill avsluta din prenumeration klicka här
  www.beQuoted.com Kontakta oss