beQpress
Pressmeddelanden
MultiDocker: Bokslutskommuniké 2016 

Bokslutskommuniké 2016

Sammanfattning Q4 2016

  • Q4 innebar en mycket stark utveckling för MultiDocker, både resultatmässigt och på EBITDA nivå före engångsposter. Försäljningen utvecklades positivt under Q4; delvis nya, men framförallt befintliga kunder, placerade order hos MultiDocker under perioden.
  • Nyemissionen 30/11 blev övertecknad
  • Bolaget beslutar att notera bolaget på NGM MTF
  • Försäljningen utvecklades positivt under kvartal 4.
  • Intäkten Q4 2016 = 4 877 630 Euro, Intäkten Q4 2015 = 2 544 213 Euro. En intäktsökning med 90%.
  • EBIT Q4 2016 = + 646 711 Euro före engångsposter - 2 045 932 Euro inklusive engångsposter
  • EBITDA Q4 2016 = 680 121 Euro. EBITDA Q4 2015 = 160 106 Euro. En förbättring med 320%

Sammanfattning helår 2016

  • Lyckad nyemission under hösten 2016
  • Intåg på sydamerikanska marknaden.
  • MultiDocker har stärkt varumärket med nya kundreferenser
  • Har inlett produktkostnadssänkningsarbetet
  • Fortsätter satsa på produktutveckling
  • USA, ny satsning framåt
  • Intäkterna minskade något jmf med 2015 men orderstocken ökade med 99% som flyttas med in i 2017
  • EBIT 2016 = -3 218 686 Euro (- 526 043 Euro före varumärkesnedskrivningen)
  • EBITDA 2016 = -137 116 Euro

VD-kommentar
Slutet gott, allting gott!
Bästa kunder, partners, medarbetare och aktieägare. År 2016 har passerat. Ett år då mycket hände för MultiDocker. Vi fick glädjande nog ca 4 500 nya aktieägare. Långt fler än vad jag kunnat hoppas på. Trots att MultiDocker är ett litet bolag har det varit en god likviditet i vår aktie. Även det är väldigt roligt. Jag är trots den stora tillväxten under kvartal 4-2016 inte helt nöjd. Själv hade jag hoppats att vi kunnat avräkna (succesiv vinstavräkning) fler affärer än vad vi gjorde. Å andra sidan är 90% ökningstakt inte så illa. Även EBITDA var glädjande. 0,6 MEUR före jämförelsestörande poster är bra. Orderboken har ökat med 99 % och uppgick till 7,9 MEURO vid årsskiftet. Vår satsning på att etablera oss på en global marknad gav det resultat vi önskade på ordersidan. 

Jag ser tillbaka på ett antal år där vi genom hårt arbete och smarta lösningar etablerat oss som ett starkt varumärke för lösningar och produkter inom materialhantering. Det har funnits glädjeämnen och utmaningar. Vi ser nu att vår samlade kunskap, flexibilitet och samarbeten gav oss möjlighet att klara dessa utmaningar. Varumärket MD har förankrats hos stora industrikunder i tex Brasilien och det känns otroligt värdefullt att vår satsning gett resultat. Nu fortsätter resan. Vi stärker vårt varumärke, tar fram nya modeller och lösningar där vi identifierat stor potential.

Skogsindustrimarknaden i Sydamerika gav MultiDocker framgångar under 2016. Här levererade vi maskiner och lösningar som gynnat lokala producenters logistikkedja på ett oerhört gynnsamt sätt. USA, Caterpillars egen hemmamarknad, har varit ett annat område som öppnat upp för fler affärer. I USA är effektiviteten relativt låg både inom industrin och längs vattenvägarna. MultiDocker har under 2016 sålt några få enheter. Marknaden har mycket stor potential eftersom kunderna föredrar produkter med amerikansk prägel vilket vi genom samarbetet med Caterpillar har. Under 2017 fokuserar vi fortsatt på den europeiska marknaden, USA och Sydamerika. Vi följer de affärsspår vi identifierat både på befintliga och nya marknader.

Konkurrensen varierar på våra marknader. Parallellt med vårt lösningsinriktade fokus har vi lagt stor möda på att leverera hög kvalitet till en så låg tillverkningskostnad som möjligt. Vi har konsoliderat tillverkningen och utvecklat värdekedjan.

MultiDocker möter miljökrav och ökade krav på leveransprecision. Vi förenklar och förbättrar våra tillverkningsprocesser vilket kommer ge marginalförbättringar i resultatet. En annan positiv nyhet är att vi i takt med att volymerna ökar kan förhandla fram bättre inköpspriser. MultiDockers vinstmarginal har historiskt sett påverkats av höga logistikkostnader som inkluderar transporter av stora och tunga komponenter som monterats på plats. Nu står vi inför nästa steg i utvecklingen och vill använda Caterpillars leverantörer ännu mer strukturerat för att sänka tillverknings- och transportkostnaderna. En annan kostnadsbesparande faktor här är etableringen av en ny monteringsanläggning. Digitalisering av maskinerna finns också i vårt fokus då det kommer att generera både säkrare, mer energisnåla, mer effektiva och komfortabla maskiner. Jag ser nu fram emot ett fortsatt gott 2017. Redan nu kan jag säga att MultiDocker planerar för flera viktiga utvecklingsprojekt som stöder lönsamhets- och tillväxtresan. Medarbetare, partners, leverantörer och finansiärer har skapat en god grund för fortsatt framgång.
Stort tack! 

Percy Österström

Kommande rapporttillfällen
Årsstämma 7 april 2017
Delårsrapport för perioden januari - mars 12 maj 2017
Delårsrapport för perioden april - juni 25 augusti 2017
Delårsrapport för perioden juli-september 30 oktober 2017
Bokslutskommuniké 2017 16 februari 2018

Rapporten i sin helhet bifogas.

För ytterligare information kontakta:
Percy Österström
VD, MultiDocker Cargo Handling AB
070-5319603
[email protected]

Följande dokument kan hämtas från beQuoted
MultiDocker Bokslutskommunike 2016.pdf

Om MultiDocker
MultiDocker Cargo Handling AB är ett svenskt bolag verksamma på en global marknad. MultiDocker utvecklar, tillverkar och säljer maskiner och logistiklösningar för materialhantering i hamnar och terminaler. Bolaget verkar i ett segment med god tillväxt och potential för effektivitets- och miljöförbättringar. Multidocker har ett nära samarbete med Caterpillar, världens största tillverkare av stora anläggningsmaskiner.

Om du vill öppna texten i din webbläsare klicka här
______________________________________________________
Denna information skickades genom beQuoted Press
Om Du vill ha mer information gå till www.beQuoted.com
Om Du inte vill erhålla företagsnyheter klicka här

beQuoted Press är en service till Dig som är intresserad av finansiell information. Med beQuoted Press underlättas företagens finansiella kommunikation till Dig och till nyhetsbyråer, aktieägare, placeringsrådgivare och andra intressenter på aktiemarknaden.

Vi hoppas att Du uppskattar denna service.