beQpress
Pressmeddelanden
ExeoTech: Månadsbrev för juli 

Månadsbrev för juli

Stark tillväxt och utvärdering av förvärv

Omsättningen i juni, för konsoliderade bolag, d v s inte La Petite Epicerie Saigon (40 %) och Facile & Co (26 %), uppgick till cirka 0,9 MSEK jämfört med cirka 1,1 MSEK i maj. Verksamhet kännetecknas fortsatt av stark tillväxt och säkerställd finansiering och det finns inget som idag föranleder någon förändring av våra finansiella mål. Således råder enligt vår uppfattning ingen "väsentlig osäkerhet" kring bolagets finansiella ställning. Ett antal förvärv och etableringar utvärderas förnärvarande med målsättning att de skall vara slutförda innan augusti månads utgång.

Utvecklingen för våra finanser

Likvida medel uppgick vid juni månads utgång till cirka 0,4 MSEK. I detta ingår inte de cirka 6,6 MSEK som tecknades i emissionen i juni då emissionen inte slutligt registrerats förrän i juli och först då har dessa medel blivit disponibla för bolaget. Bolaget har därefter erhållit 0,6 MSEK i en emission riktad till GEM. Totala antalet aktier i ExeoTech uppgår per idag till 458 955 664. Tillkommer gör 6 miljoner aktier som GEM tecknat.

I maj framförde ASTG via pressmeddelande att ytterligare krav om cirka 1,5 MSEK skulle framföras mot ExeoTech, vilket ASTG senare gjorde. Bolaget har med anledning av dessa krav accepterat en uppgörelse baserat på att bolaget kunnat vitsorda krav om totalt cirka 0,2 MSEK. Detta har reglerats mot av ASTG utställd faktura i juni. I och med detta har ASTG inga ytterligare krav mot bolaget. Avslutningsvis, avser bolaget innan utgången av augusti att ta ställning till om bolaget m.fl. skall inleda en skadeståndsprocess mot ASTG avseende de borgensåtaganden om totalt cirka 8 MSEK, varav bolagets del uppgått till cirka 2,5 MSEK, som bolaget tillsammans med övriga borgenärer, exklusive ASTG, tvingats infria som följd av konkurserna i ASTGs dotterbolag.

Utvecklingen för våra verksamheter i juni

ExeoTech gruppen - Omsättning under juni månad

(KSEK) 2016 2015 Förändring
ExeoTech Food Ventures AB 184 - n.a.
varav LPE Saigon AB 10 - n.a.
LPES Trading Pte Ltd 52 - n.a.
MBN Trading AB 62 - n.a.
Österhagensprodukter AB 60 - n.a.
ExeoTech Ventures AB 563 129 n.a.
varav Sameffekt AB 172 129 34%
Oak Event AB 156 - n.a.
Totalt: 903  129 n.a.


ExeoTech Food Ventures

För La Petite Epicerie de Saigon Ltd ("LPES") (40 %) (www.lpesaigon.com), har juni varit ännu en händelserik månad som kännetecknas av fortsatt starkt försäljningsutveckling, med en ökning om 72 % mot föregående år. Lanseringen av en lokal sylt i Vietnam under nytt eget varumärke har förskjutits något i tiden till förmån för lanseringen av juice och torkad frukt. Under slutet av juli lanseras torkad frukt i Vietnam, både mot retail och food services, men redan under juni har ett flertal hotell och restauranger tecknat leveransavtal för torkad frukt i bulkförpackningar. Lansering av juice till hotell och restauranger i Vietnam har även påbörjats med produktionsstart i augusti. Produktionsutrustning är på plats, tester pågår och de första leveransavtalen tecknats med en handfull hotell. För att kunna möta dem snabba volymökningen har ytterligare en produktionsanläggning införskaffats som driftsätts under augusti. En ansvarig för verksamheten i Kambodja har anställt och ett lokalt försäljningskontor etablerats i Phnom Penh. Avslutningsvis har positivt besked erhållits från Globus i Schweiz avseende provlanseringen av sylt och förhandlingar inleds efter den europeiska semesterperioden om fortsatta leveranser och eventuellt ytterligare produkter.

Facile & Co AB ("Facile") (26 %) (www.facile.se) lanserade den 1 juni nya Noble Selected ljus rom, Noble Selected ljus rom, 70 cl, 37,5 %, pris 239 kr, artikel nr 707-01, i samtliga Systembolagsbutiker, Faciles enskilt största lansering någonsin. När Juni summeras kan det konstateras att det varit en stor framgång. Närmare 4 400 flaskor har sålts på Systembolaget vilket placerar Noble Selected ljus rom som den 4:e mest sålda ljusa rom på Systembolaget i juni och då endast passerad av kända och sedan länge etablerade märken såsom Bacardi, Havana Club och Barracuda Rum. Nu i juli lanseras Noble Selected ljus rom hos grossister och finns redan nu att beställa hos Menigo med artikelnummer 721323.

The LPES Trading Company Pte Ltd ("LPES Trading") (60 %) (www.lpes-trading.com), omsatte 52 KSEK i juni som utgörs av leveranser av frystorkad ekologisk exotisk frukt från Vietnam, som säljs under La Petite Epicerie Saigons varumärke. LPES Trading har under juni bl.a. deltagit i en större matmässa på Nya Zeeland och är nu i samtal med ett antal potentiella lokala distributörer avseende både LPES och LPES Tradings produkter Arbetet med att expandera bolagets produktportfölj fortgår löpande även om huvudfokus nu är att etablera de egna produkterna, d v s de ekologiska tesorterna från Vietnam och den torkade ekologiska exotiska frukten från Vietnam.

LPE Saigon AB (60 %) (www.lpes.se), hade vid utgången av juni etablerat LPES sylt i 21 butiker i Sverige. Omsättningen blev dock bara 10 KSEK i juni, lägre än föregående månad, ett resultat av dels försenad skeppning, dels avvaktan på att erhålla ekologisk certifiering för lansering av ekologiskt te och frystorkad frukt under varumärket La Petite Epiceirie Saigon. Positivt är att påfyllningsorder börjat erhållas från de butiker som levererats till under första kvartalet. Förberedelser för lansering på ytterligare marknader i Europa pågår och då i första hand Danmark, Finland, Norge och Storbritannien.

MBN Trading AB (100 %) (www.mbntrading.se) uppnådde en försäljning om 62 KSEK i juni. Omsättningen är lägre än beräknat och har begränsats av att tid och resurser fortsatt lagts på integration med vår verksamhet. Ett antal butiksdemonstrationer har genomförts med gott resultat och kundbasen utökats med ytterligare en ICA butik på Hönö. KIWA certifiering som leverantör av ekologiska produkter har påbörjats under juni och erhållits i juli.

Österhagenprodukter AB (100 %) (www.osterhagenglass.se) uppnådde i juni en försäljning om cirka 62 KSEK vilket är lägre än motsvarande period föregående år men enligt plan. Arbete pågår nu med att förbättra logistik, produktionsteknik och produktmix. Maxkapaciteten i produktionsanläggningen är maskinellt sett mycket hög men för att nå maxvolym med god lönsamhet krävs förbättrad produktionsteknik och produktmix. Sedan övertagandet har ett tydligt samband mellan produktion och försäljning synliggjorts, vilket är att all glass som tillverkas säljs och försäljningen i butik står i relation till utbudet i butiken. En ny logotyp har tagits fram och börjat lanseras. Målet år att kommunicera småskalighet, lantlighet och genuinitet. En ny webbsida har även lanserats, österhagenglass.se och interaktionen i sociala medier är hög.

I höst lanseras nya förpackningar i butik vilket bolaget räknar med kommer att öka omsättningen i befintliga butiker högst väsentligt. Detta i kombination med den förbättrade produktionen skapar goda förutsättningar inför hösten. Bearbetning av nya kunder i södra Sverige, med start i Jönköpings län, har påbörjats med mål att under september börja leverera till minst tio butiker i Jönköpings län. Veckan efter midsommar öppnades en egen glassbutik i centrala Hjo. Verksamheten är säsongsbaserad och kommer vara igång fram till mitten av augusti. Målet med glassbutiken är dels att använda den som ett skyltfönster för produkten - den tillverkas i Hjo och ska därför också gå att köpa där.

ExeoTech Ventures

Sameffekt AB (100 %) (www.sameffekt.se) fortsätter att utvecklas starkt. Försäljningstillväxten var cirka 34 % jämfört med föregående år och det finns idag inga tecken på en avmattning i varken orderingång eller tillströmning av nya kunder.

Oak Event

Verksamheten i Kalmar omsatte cirka 156 KSEK i juni och utvecklades enligt plan. Juni har påverkats av sommarlov och verksamheten är stängd i juli och öppnar åter i augusti, då volymerna förväntas öka, dels som resultat av att avtal med befintliga skolkunder utökats till att omfatta ett större antal elever, dels att antalet s.k. drop-in kunder ökar. Flera intressanta projekt bearbetas i Växjö för start hösten 2016. Det rör sig om etableringar inne i stadskärnan och anslaget är ekologisk och medveten mat. Diskussioner förs även kring en restaurangverksamhet i Jönköpings kommun. Verksamheten ligger i ett större projekt och kommer vara igång under våren 2017. Uppstarten av verksamheten i Gävleborgs län, där avtal ingåtts avseende catering baserat på konceptet Måltid till en operatör av asylboende, är fortsatt försenat.

Med önskan om fortsatt soliga sommardagar

Jesper Birgemo

VD ExeoTech Invest AB (publ)

Kalmar, Sverige, 26 juli 2016

Jesper Birgemo
VD ExeoTech Invest AB (publ)
[email protected]
Tel 070-895 39 34

Följande dokument kan hämtas från beQuoted
ExeoTech Pressrelease 2016-07-26.pdf

Om ExeoTech Invest

ExeoTech Invest AB (publ), ("ExeoTech") 556536-0954, affärsidé är att bereda sina aktieägare en konkurrenskraftig avkastning genom att förvärva, utveckla, och avyttra rörelsedrivande bolag.

ExeoTech skall i första hand investera i hel- eller delägda rörelsedrivande bolag, både noterade och onoterade, inom tillverkning, handel och logistik och med tonvikt på livsmedel. 

ExeoTech är noterat på NGM-MTF (ETIN)

Om du vill öppna texten i din webbläsare klicka här
______________________________________________________
Denna information skickades genom beQuoted Press
Om Du vill ha mer information gå till www.beQuoted.com
Om Du inte vill erhålla företagsnyheter klicka här

beQuoted Press är en service till Dig som är intresserad av finansiell information. Med beQuoted Press underlättas företagens finansiella kommunikation till Dig och till nyhetsbyråer, aktieägare, placeringsrådgivare och andra intressenter på aktiemarknaden.

Vi hoppas att Du uppskattar denna service.